25 mio. kroner fordelt: De mest pressede i psykiatrien får mere personale

Afdeling P og Q er mest pressede. Psykiatri- og Socialudvalg er klar med forslag til, hvordan 25 mio. kroner skal fordeles i psykiatrien

Flere sengepladser og mere personale på de mest pressede afdelinger.

Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland er klar med et forslag til, hvordan regionsrådet skal fordele et varigt løft af psykiatrien på 25 millioner kroner.

Læs også Psykiatriske afdelinger i knæ: Endnu en overlæge siger op

Mere personale og buffersenge

Hovedparten af pengene - 12,7 mio. kroner - skal bruges på mere personale.

Særligt Afdeling P og Q er i øjeblikket de mest pressede og derfor de steder, som efter vores opfattelse hurtigt bør have flere penge til personale.

Jacob Isøe Klærke, formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Region Midt

Og hovedparten af pengene kommer til at gå til Risskov.

-  For psykiatrien i Risskov har det i lang tid vist sig, at der har været et behov for opnormering af personaleressourcerne. Særligt Afdeling P og Q er i øjeblikket de mest pressede og derfor de steder, som efter vores opfattelse hurtigt bør have flere penge til personale, siger udvalgsformand, Jacob Isøe Klærke (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Afdeling P står for behandling af blandt andet psykoser, demens og ADHD. Afdeling Q tager sig af personer med depression og angst.

- Når personalet bliver udsat for trusler, vold eller chikane bliver det registreret. Der har været mange registreringer på Afdeling P og Q. Det samme gælder, når man ser på anvendelsen af tvang og fikseringer. Det er tegn på, at afdelingen er presset, siger Jacob Isøe Klærke.

Målrettet indsats til de mest pressede

Derudover foreslår udvalget, at der bliver oprettet 'buffersenge' i Risskov, der fleksibelt kan bruges til aflastning.

Udvalget foreslår også, at psykiatrien i Horsens får to millioner kroner. Derudover skal Randers, Midt (Viborg)  og Vest (Holstebro/Herning) have en million kroner til mere personale.

- En million svarer til at en sygeplejerske er i vagt hver dag året rundt. Det er ikke meget - især ikke i en stor psykiatri. Så de her penge løser ikke alt. Og når man kigger bredt på hele regionen, kan vi se, at der også er udfordringer andre steder. Det her er en målrettet indsats til de allermest pressede, men også en erkendelse af, at der er behov for at finde flere midler senere, siger Jacob Isøe Klærke.

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Mest akutte problemer

Regionsrådet har over to omgange besluttet at øge bevillingerne til psykiatrisk behandling.

Samlet udgør det et beløb på 25 millioner kroner. Og det er dem, som Psykiatri- og Socialudvalget ønsker skal have ben at gå på så hurtigt som muligt.

Det er det samlede regionsråd, der beslutter, hvordan de 25 millioner kroner skal fordeles. Regionsrådet holder møde næste gang onsdag den 28. februar.

Læs også Dorita og Sune er de første psykiatriske brobyggere i Aarhus

 

Psykiatri- og Socialudvalgets forslag til regionsrådet

  • 3 mio. kr. til Afdeling P i Risskov
  • 4 mio. kr. til Afdeling Q i Risskov
  • 2 mio. kr. Regionspsykiatrien i Horsens
  • 1 mio. kr. Regionspsykiatrien i Midt (Viborg)
  • 1 mio. kr. Regionspsykiatrien i Vest (Holstebro/Herning)
  • 1 mio. kr. Regionspsykiatrien i Randers
  • 0,7 mio. kr. til peer-medarbejdere i Risskov
  • 3,1 mio. kr. til buffersenge og ekstra senge
  • 7,2 mio. kr. til allerede besluttede tiltag (Særlige pladser, omlægning af lavintensivt sengeafsnit til almenpsykiatriske senge og pladser i Borgernes Psykiatrihus, etablering af Borgernes Psykiatrihus og Psykiatrien i Nordvest, behandling af tjenesterelateret PTSD)
  • 2 mio. kr. til styrkelse af akut ambulante teams i Aarhus

I videoen herunder kan du se et tidligere indslag om de kritisable forhold på psykiatrisk afdeling i Risskov.

02:41

Psykiatriske afdelinger er i knæ, og TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om overlæger, der siger op, fordi forholdene er for ringe.

Luk video