23 år siden i dag: To tog bragede sammen ved Aarhus

Det er onsdag 23 år siden, at to tog stødte sammen i Mundelstrup uden for Aarhus

02:04

Den 1. marts 1994 – for 23 år siden i dag – skete en togulykke, som mange sent vil glemme, da et IC-tog kørte sammen med et regionaltog ved Mundelstrup uden for Aarhus.

Ulykken skete, da to tog, et regionaltog og et IC-tog, stødte sammen. Ved ulykken blev tre passagerer og to lokomotivførere blev alvorligt kvæstet.

Det er det værst tænkelige tidspunkt, det kan ske på.

Carsten Aagaard, distriktschef for Falck i Århus Amt, 1. marts 1994

Yderligere 10 personer kom til skade ved ulykken, og 51 mennesker måtte bringes til hospitalet til tjek.

Falck har siden betegnet ulykken og det efterfølgende redningsarbejde som det værste i mange år. Det har de blandt andet på grund af det voldsomme snevejr, som gjorde det hele meget besværligt.

Ulykken

Et IC3-tog satte den 1. marts 1994 kort før klokken 13.00 kurs fra Aarhus mod Frederikshavn. Så langt skulle toget dog aldrig nå, for blot et lille stykke uden for Aarhus, nærmere bestemt mellem Mundelstrup og Geding, bragede toget fyldt med passagerer op i et stillestående regionaltog.

Det var i området ved Mundelstrup lige uden for Aarhus, at ulykken den 1. marts 1994 fandt sted Foto: Google Maps

Der var dengang ikke nogen forklaring på, hvordan ulykken kunne ske. Ingen vidste, hvorfor det påkørte regionaltog holdt stille, og hvorfor det kørende IC3-tog ikke blev advaret i tide.

IC3-toget blev som følge af ulykken delvist afsporet, og der skete omfattende skader på regionaltoget. Der var i alt 130 passagerer i de to tog. 

Redningsarbejdet

Myndighederne stod efter ulykken med en stor udfordring. Ikke alene skulle de tage hånd om de mange involverede mennesker, de skulle også gøre det i de voldsomme vejrforhold, som den daværende snestorm var.

Carsten Aagaard var i 1994 distriktschef for Falck i det daværende Århus Amt. Han sagde dengang således om ulykken og redningsarbejdet:

IC3-toget kørte ind i det stillestående regionaltog. Der var dengang ikke nogen forklaring på, hvordan det kunne ske.

- Det er det værst tænkelige tidspunkt, det kan ske på, fordi det fyger ret kraftigt herude, og den vej, vi kørte hertil på, er nu sneet til, og vi har så fundet en anden vej her, hvor vi holder nu. Dér har sneplovene været igennem, så vi regner med, at det går.

20 redningskøretøjer måtte dengang kæmpe sig vej gennem sneen for at nå ud til ulykkesstedet. Det hårde vejr gjorde, at der efterfølgende gik op mod to timer, før de første kvæstede kunne komme til behandling på Aarhus Kommunehospital og Amtssygehuset. 

Seerrekord

Ulykken var noget, der i den grad trak østjyderne ind foran fjernsynet. Faktisk så satte TV 2 | ØSTJYLLAND seerrekord den dag.

48 procent af de østjyske tv-seere så nyhedsudsendelsen på TV 2 | ØSTJYLLAND for at få det nyeste nye om togulykken.

 

Det er kun overgået en gang siden. Det var i 1996, hvor 59 procent af de østjyske seere så med, da skraldekonflikt og snestorm var tophistorierne. 

I videoen øverst i artiklen kan du se TV 2 | ØSTJYLLAND's nyhedsindslag fra den 1. marts 1994.