21 døgnpladser klar i psykiatrien - men kun én borger er indskrevet

Kommunerne har haft en måned til at henvise borgere til nye særlige sengepladser i psykiatrien, men kun én patient er lige nu på vej til afdelingen i Risskov

02:47

VIDEO: Der er tomme værelser på det nyoprettede sengeafsnit ved det psykiatriske hospital i Risskov.

På det særlige nyoprettede sengeafsnit på det psykiatriske hospital i Risskov er der i øjeblikket ikke meget at lave for de ansatte. Der er 7 sengepladser og 15 ansatte, men kun én patient er på vej til afdelingen.

I alt er der oprettet 21 nye sengepladser i Region Midtjylland, 7 i Risskov og resten i Viborg.

Kommunerne betaler 80 procent af udgifterne til sengepladserne. Det er også de enkelte kommuner, som skal visitere borgerne til de nyoprettede sengepladser.

- Men det er så ikke helt uproblematisk vil jeg sige, det er jo frivilligt for borgerne om de vil visiteres til det, så lige nu skal vi motivere borgere til at blive visiteret til en hospitalsafdeling. Det har vi ikke prøvet før, siger centerchef ved Center for Myndighed i Aarhus Kommune, Ditte S. Dupont. 

Det er så ikke helt uproblematisk vil jeg sige, det er jo frivilligt for borgerne om de vil visiteres til det, så lige nu skal vi motivere borgere til at blive visiteret til en hospitalsafdeling.

Ditte S. Dupont, centerchef ved Center for Myndighed i Aarhus Kommune 

Det ærgrer sygeplejefaglig direktør ved Psykiatri og Social i Region Midtjylland, Claus Graversen, at det ikke er lykkedes at få visiteret flere patienter til de nyoprettede sengepladser:

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at vi har kapacitet ledig - både for borgerne og for samfundet. Nu er der allerede kommet den første anmodning her tre dage efter opstart og vi hører at der er flere på vej.

Læs også Korshærsleder: "Vi er skraldespanden i systemet"

- Men hvis vi om en måned eller to stadig har mange tomme sengepladser med nyredte senge på en afdeling stående ledige, mens afdelingen oven på mangler sengepladser, ja så bliver det virkeligt svært at forklare over for personalet og patienter på andre afdelinger. Men fordi pladserne er 80 pct. betalt af kommunerne og 20 pct. regionen, så kan vi ikke lægge andre patienter ind på de tomme pladser, og vi må heller ikke bruge personalet, der er tilknyttet de 21 pladser andre steder. 

Formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland Jacob Isøe Klærke (SF) erkender, at det ikke er lykkedes at finde alle brugere og at få informationer ud til den enkelte sagsbehandler.

Til særligt udsatte borgere

Det er ikke alle psykiatriens patienter, der kan få de nye sengepladser. Pladserne er tiltænkt nogle af de særligt udsatte borgere med svære psykiske lidelser og udadreagerende og uforudsigelig adfærd.

- Vi har egentlig gjort rigtig meget, men at finde brugerne, hvis de ikke selv er med på det, og få information helt ud til den enkelte sagsbehandler, har ikke lykkedes godt nok endnu, siger formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland Jacob Isøe Klærke (SF).

Læs også Minister på besøg i Risskov: Sådan vil hun løfte psykiatrien

Folketinget har lovbestemt rammerne for de nye sengepladser, og det betyder altså, at de tomme pladser ikke kan benyttes af patienter fra andre afdelinger, hvor der ellers ofte er fyldt op.

I Region Syddanmark har de siden marts også haft 15 sengepladser til samme målgruppe. I Øjeblikket er to sengepladser i brug, mens yderligere tre pladser er reserveret.

- Det er også det, der gør, at vi begynder at overveje, om det er det rigtige setup, som er omkring de særlige pladser nu, siger Jacob Isøe Klærke.

I Region Syddanmark har de siden marts haft 15 lignende pladser. To er i øjeblikket i brug, mens yderligere tre er reserveret.

Det undrer Mikkel Rasmussen, der er næstformand i psykiatriudvalget og overlæge på det psykiatriske hospital i Risskov, at man ikke har reageret noget før med den viden, man har haft fra Region Syddanmark.

- Vi har set situationen komme, fordi de har haft samme problemer i Region Syddanmark, siger han.

Minister: - Kom nu i gang

I et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at kommunerne skal komme i gang med at henvise til pladserne

- Jeg forstår ikke, at kommunerne tør at lade være med at bruge pladser. Min opfordring er klar. Kom nu i gang. Det handler både om syge borgere, der har krav på en bedre hjælp, og om medarbejdernes sikkerhed. 

Læs også Regioner vil have 200 nye pladser til psykisk syge

Men bliver sengene ikke fyldt op, så er der ikke andet at gøre end at forsøge at ændre rammerne for de nyoprettede pladser, sådan lyder meldingen for formanden for Psykiatriudvalget i Region Midtjylland.

- Så er det jo vores opgave i samarbejde med kommunerne at sige til sundhedsministeren og folketingspolitikerne, kan vi ikke lave det her om, så det kommer borgere og patienter til gavn, i stedet for, at vi har nogle pladser, der står tomme og noget personale som ikke har så meget at lave, siger Jacob Isøe Klærke. 

02:30

VIDEO: I marts var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på besøg i Risskov.

Luk video