21-årig østjyde nægtet at få nyt pas

21-årig mand fra Aarhus må ikke få et nyt pas. Politiet frygter, at han rejser til konfliktområder

Arkivfoto

Retten i Aarhus har givet Østjyllands Politi medhold i, at det var helt i orden, da politiet tilbage i september i år nægtede en 21-årig mand et nyt pas, efter det gamle var udløbet.

Det sker med henvisning til nye regler i pasloven, der trådte i kraft i marts måned i år.

Østjyllands Politi oplyser, at den 21-årige flere gange har været i Syrien, Tyrkiet og grænsebyer mellem Syrien og Tyrkiet, ligesom han flere gange forgæves har forsøgt at rejse ind i Syrien. Og politiet mistænkte, at han ville rejse ud igen.

Læs også Forsker fængslet i sag om seksuelt misbrug af barn

De nye pasregler giver mulighed for at fratage pas eller nægte at udstede pas til personer, der formodes at rejse til konfliktområder og deltage i aktiviteter, som kan udgøre en fare for statens sikkerhed.

Signe Mikkelsen, juridisk konsulent ved Østjyllands Politi, forklarer, at hvis en person ønsker at rejse til for eksempel Syrien uden at have et anerkendelsesværdigt formål, skal myndighederne overveje, om man skal inddrage passet eller vælge ikke at udstede et nyt. Og det er altså sket her.

Det var den 21-årige, der selv havde taget sagen til retten, da han var utilfreds med politiets beslutning, men her fik han altså ikke medhold. 

Læs også 33 pas stjålet i borgerservice i Aarhus

- Ifølge den 21-årige har han arbejdet for en nødhjælpsorganisation. Men der er tale om en organisation, han selv har oprettet, og hverken vi eller retten mener, at der er tale om en anerkendt nødhjælpsorganisation, og hans rejser til Syrien har derfor ikke haft et anerkendelsesværdigt formål, siger juridisk konsulent ved Østjyllands Politi Signe Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Det er første gang i Østjylland, at en passag har været prøvet ved retten.

Den 21-årige har forbud mod at rejse ud af Danmark foreløbigt til 1. juli 2017, og herefter skal sagen så vurderes igen.