20-årige piger er alkoholikere

Behandlingscenter i Århus melder om helt unge kvinder, der lever kaotiske liv på grund af alkohol-misbrug.

Flere unge kvinder må behandles for massive alkoholproblemer.

Teenagepiger står ikke i skyggen af drengene, når det handler om at bunde shots. Men piger bliver hurtigere afhængige af alkoholen, og stadig flere af dem må på afvænning, inden de
fylder 30 år. Det skriver metroXpress.

- Den kvindelige gennemsnitsalder bliver lavere og lavere. For bare fem år siden var den på 45 år, nu er den nede på 35 år. Vi har hjulpet en del kvinder i begyndelsen af 20'erne og helt ned til 18 år, siger Pia W. Thybo, som er centerleder i Behandlingscenter Himmerland, til metroXpress.

Og tendensen går igen over hele landet, viser en rundringning foretaget af metroXpress og statistik fra magasinet Helse.

- Når de unge kvinder kommer til os, så er de alkoholikere. Så har drikkeriet fået så store konsekvenser, at deres liv er fuldstændig kaotisk. Det er sket, fordi vi har fået en kultur,
hvor det er i orden at drikke i bund som pige, siger Birgit Hageneier, afdelingsleder i Multihuset Tjele, der hjælper alkoholmisbrugere i Viborg og Århus.

Fælles for de unge kvinder, der kommer i behandling, er, at de er begyndt at drikke i 12-13-års­alderen, forklarer Birgit Hageneier, der advarer om, at udviklingen vil fortsætte, hvis ikke teenagepiger bliver advaret om, at de hurtigere bliver afhængige af alkohol.

Også Kræftens Bekæmpelse er bekymret over de unge pigers store alkoholforbrug.

- Det er et problem, hvis de tager alkoholforbruget med sig videre i livet. Alkohol er
kræftfremkaldende og ofte skyld i brystkræft, siger læge Anja Olesen til metroXpress.

I Sundhedsstyrelsen er der ikke umiddelbart planer om en ny alkoholkampagne målrettet
teenagepigerne.

- Vores tilgang er, at ingen børn skal drikke alkohol uanset køn. Derfor vil vi udfordre den alkoholkultur, de unge har, hvor alkohol er blevet et socialt holdepunkt, siger Else Schmidt, chef for Center for Forebyggelse, til metroXpress.