19-årig mand varetægtsfængslet for terrortrusler

En 19-årig mand fra Aarhus er fredag blevet varetægtsfængslet i sagen

03:05

Jesper Bøjgaard Madsen, efterforskningsleder hos Østjyllands Politi.

1 af 2

En 19-årig mand fra Aarhus er fredag formiddag blevet varetægtsfængslet i tre uger, sigtet for at fremsætte trusler om at begå terror og for at billige terrorhandlinger begået af Islamisk Stat (IS).

Den 19-årige mand er dansk statsborger, og han blev anholdt torsdag formiddag i et samarbejde mellem Østjyllands Politi og Politiets Efterretningstjeneste, PET, og altså fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Aarhus fredag.

Det sker efter, at manden - ifølge Østjyllands Politi - på Facebook havde delt et link til en video, som angiveligt er produceret af Islamisk Stat. Videoen viser blandt andet en række personer, som bliver henrettet. De henrettede personer skulle, ifølge videoen, være spioner mod IS. Ved delingen af videoen på Facebook skrev manden desuden en tekst, som politiet og PET vurderer som værende trusler om at begå terror og billigelse af terrorhandlinger, oplyser Østjyllands Politi.

Holder øje med internettet

- Politiet holder også øje med de ting, der sker på internettet og Facebook, og det er derfor, at vi fandt frem til ham, siger Jesper Bøjgaard Madsen, der er efterforskningsleder hos Østjyllands Politi, til tv2oj.dk.

Han ønsker ikke at kommentere, om manden i forvejen er en, som politiet og PET holder øje med, eller om manden i forvejen er kendt af politiet.

- Den 19-åriges tekst på Facebook må forstås som en trussel om, at andre, der spionerer mod IS, vil lide samme skæbne som personerne i videoen. Derudover sigter vi ham for at have fremsat en mere generel trussel om drab på vantro. Han er ligeledes sigtet for at billige de terrorhandlinger, som vises i videoen, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Tungeste paragraffer

Den 19-årige mand er sigtet for at fremsætte trusler om at begå terror, jf. straffelovens §114, stk. 3 og for udtrykkeligt at billige terrorhandlinger, jf. straffelovens § 136, stk. 2.

- Det er nogle af de tungeste paragraffer i Straffeloven, og det kan give lange straffe. Det viser, at vi tager sagen meget alvorligt, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Østjyllands Politi håber, at den her sag kan være med til at stoppe andre fra at ytre sig på lignende måde på for eksempel Facebook.

- Jeg håber, at en sag som denne kan have en præventiv effekt i forhold til andre, der for eksempel sidder hjemme ved computeren og overvejer at gøre noget lignende. Vi oplever ikke kun det her i den her type sager, men også i mange andre sager, hvor borgere tror, at de kan skrive hvad som helst på Facebook, uden at skulle stå til regnskab, men det er lige så strafbart som at gå ned på gaden at gøre og ytre sig, siger Jesper Bøjgaard Madsen og fortsætter:

- Sammen med PET holder vi øje med den slags, og nu sender vi et kraftigt signal om, at man skal afholde sig fra at udføre sådanne handlinger, for man risikerer at blive sigtet for overtrædelse af en af de tungeste paragraffer i straffeloven.

I videoen øverst på siden kan du se et interview med Jesper Bøjgaard Madsen.