SF: Øko-mad på hospitalerne
Sygehuse i Randers og Aarhus viser vejen
SF vil inden år 2020 gøre maden på hospitalerne i Region Midtjylland økologisk. Det fortæller regionsrådsmedlem og formand for regionens Energi- og Miljøudvalg Jacob Isøe Klærke (SF) forud for de regionale budgetforhandlinger, der begynder 4. september.
- Patienter på hospitalet skal selvfølgelig have en sund og ordentlig kost fri for sprøjtegifte og underlige tilsætningsstoffer. Derfor vil vi gøre maden økologisk, siger han.
SFs mål er, at maden, der fra 2020 bliver serveret for patienter og personale på hospitalerne, er 90-100 procent økologisk.
- Hospitalerne i Randers og Aarhus viser, at der kan blive plads til mere økologi og højere kvalitet, uden at det koster mere. Ved at skifte fra industriprodukter til hjemmelavet mad lavet fra bunden, har de vist vejen, siger Jacob Isøe Klærke, der påpeger, at maden på Regionshospitalet i Randers i dag er op mod 70 procent økologisk.
Ikke på bekostning af behandlingen
Socialdemokraterne i det midtjyske regionsråd er enige med SF i, at det er en god idé at servere økologisk mad på hospitalerne. Men kun så længe, at finansieringen ikke sker på bekostning af patientbehandlingen.
- Vi skal være sikre på, at det også er økonomisk ansvarligt, for det må ikke gå ud over behandlingen af vores patienter. Vi ved fra nogle kommuner, som har indført økologisk mad på deres plejecentre, at det rent faktisk kan lade sig gøre, uden at det koster ekstra. Om det også kan lade sig gøre inden for sygehusvæsenet, skal vi selvfølgelig have udredt nærmere, siger politisk ordfører Anders Kühnau (S).
Han vil ikke på forhånd afvise, at det er noget, som Socialdemokraterne vil være med til at afsætte penge til i budgetforhandlingerne.
- Vi har 30 millioner kroner til politisk prioritering. Så må vi se på, om der kan blive plads til det inden for de midler, siger Anders Kühnau, der dog understreger, at hovedparten af de 30 millioner kroner skal bruges på det medicinske område.