16-årige Rikke ramt af bivirkninger efter hpv-vaccine

16-årige Rikke Hvilsted fra Tranbjerg er en af de mange unge piger, som er ramt af bivirkninger fra HPV-vaccinen

01:49

1 af 2

Rikke Hvilsted fra Tranbjerg har været syg i knap fire år. Det startede som en forkølelse og senere kom flere og flere symptomer til, hvad hun mener er bivirkninger fra HPV-vaccinen.

I dag er hun sygemeldt, fordi hun er for træt til at gå fuld tid i skole.

- Det føles som at være syg og have feber hver dag. Lidt ligesom at have influenza hele tiden plus lidt ekstra, siger Rikke Hvilsted og uddyber:

- I starten havde jeg kun en eller to symptomer, det startede med en forkølelse, og nu har jeg omkring 20, tror jeg.

Mange kæmper med bivirkninger

Den sidste måned har TV 2 | ØSTJYLLAND modtaget en stribe henvendelser fra forældre til piger med bivirkninger efter HPV-vaccinen.

Rikke Hvilsted og hendes mor, var nogle af dem, som henvendte sig. De er nemlig overbeviste om at Rikkes tilstand skyldes bivirkninger fra HPV-vaccinen, som hun fik da hun var 12 år gammel.

I dag venter hun ligesom mange andre piger på behandling på det nye HPV-center i Silkeborg. Stedet er ét af fem landsdækkende centre, der skal hjælpe unge piger, som kan have fået bivirkninger fra HPV-vaccinen.

Hver region har sit eget center og i Silkeborg alene, er der allerede 140 piger på venteliste, til trods for at centeret oprindeligt forventede omkring 50 patienter.

- Jo længere tid der går, jo længere behandling skal det også have, så det er lidt for dårligt. Jeg synes der burde være mere hjælp at hente, siger Rikke Hvilsted.

Finder hjælp på Facebook

For at finde frem til årsagen til hendes træthed og symptomer, gik Rikke Hvilsted på Facebook for at søge svar. Her blev hun medlem af en facebookgruppe med over 1400 medlemmer, der alle er piger, som har oplevet samme bivirkninger.

- Alle mine symptomer stemmer overens med de andres, jeg har ingen idé om hvad det ellers skulle være, det kan kun være det. Der må være en grund til at det er det samme som de andre har, siger Rikke Hvilsted.

Lige nu er hun i behandling et andet sted, udenom det offentlige sygehusvæsen, for at få det bedre hurtigst muligt. Til sommer håber hun at blive rask, så hun igen kan starte på uddannelse igen.

Se hele indslaget med Rikke Hvilsted i aften klokken 19.30 i nyhederne på TV 2 | ØSTJYLLAND.