13-årige Emil reddede sin mor fra at dø og blev årets hjerteredder

13-årige Emil Kjeldbjerg fra Horsens blev lørdag aften i Charlies Hjertegalla på TV 2 CHARLIE kåret som 'Årets Hjerteredder 2017'

Foto: Fotograf Per Arnesen

Emil Kjeldbjerg, Horsens. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

1 af 2

Lørdag aften blev 13-årige Emil Kjeldbjerg fra Horsens hyldet. Det blev han for den store indsats, han leverede, da hans mor pludselig blev ramt af hjertestop.

Den unge mand gav sin mor hjertemassage i deres hjem i Horsens og reddede hendes liv, da hun pludselig faldt om i køkkenet. Undervejs fik han blandt andet hjælp fra fra alarmcentralen, og han brugte sin viden fra førstehjælp i skolen, ligesom han også tidligere sammen med sin familie havde øvet hjertemassage på en førstehjælpsdukke.

- Jeg har aftalt med min mor, at pengene bliver sat ind på en konto, som er til når jeg flytter hjemmefra

 Emil Kjeldbjerg

Emil Kjeldbjerg har endnu ikke besluttet, hvor han vil placere den hjertestarter, han modtog. Derimod er der sat adresse på de 10.000 kr.

- Jeg har aftalt med min mor, at pengene bliver sat ind på en konto, som er til når jeg flytter hjemmefra, siger Emil Kjeldbjerg ifølge pressemeddelelsen fra Hjerteforeningen.

13-årige Emil gav sin mor hjertemassage i køkkenet

Det var fungerende sundhedsminister Karen Ellemann, der overrakte Emil Kjeldbjerg blomster, en check fra Østifterne på 10.000 kr. og en hjertestarter fra Hjerteforeningen.

Læs også Flere skal kunne bruge hjertestarter

- Hvert minut kan få afgørende betydning for, om et menneske med hjertestop overlever eller dør. Og der bliver heldigvis flere og flere, som griber resolut ind og hjælper andre i livstruende situationer. Men selvom flere i dag overlever et hjertestop end tidligere, så vil vi kunne redde endnu flere liv, hvis flere af os kan give livreddende førstehjælp. Derfor håber jeg, at Emil Kjeldbjerg og de andre nominerede til Årets hjerteredder kan inspirere andre til at yde livsvigtig hjælp, når det er allermest nødvendigt, sagde fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i sin hyldesttale.

I alt var fire personer nomineret til prisen, men Emil Kjeldbjerg vandt den suverænt, da han fik næsten tre ud af fire stemmer.

FAKTA OM HJERTESTOP OG GENOPLIVNING

Hvert år bliver ca. 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning ...

Gennem de seneste 15 år er der sket en stor stigning i de tilfælde, hvor der er givet livreddende hjertelunge-redning til et menneske med hjertestop. I dag sker det i to ud af tre tilfælde. Nu overlever hver ottende dansker med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det ikke engang hver 25., der overlevede.

Endnu flere kan dog reddes fra døden ved hjertestop. I de kommende år satser Hjerteforeningen stort med kampagnen "Giv Liv". Det største mål er at udvikle og afholde nye introduktionskurser i genoplivning, så (næsten) alle landets borgere lærer, hvordan 30 tryk og 2 pust giver liv.