11 års støv skal fjernes: - Det er et ærefuldt job

Altertavlen i Aarhus Domkirke er lige nu i gang med sin ti-årlige hovedrengøring og rengøringsfolkene har glædet sig længe

02:50

VIDEO: To kvinder fra Nationalmuseet har fået et ganske særligt rengøringsjob i Aarhus, som de længe har set frem til.

Aarhus Domkirkes altertavle gennemgår sin ti-årlige hovedrengøring Foto: Wikimedia Commons

Detalje fra den store altertavle i Aarhus Domkirke

Den store altertavle gennemgår sin ti-årlige rengøring

1 af 4

Conny Hansen har prøvet det før, men for Johanne Bornemann Mogensen er det første gang.

De er konservatorer på Nationalmuseet og i øjeblikket har de til opgave, at klatre rundt på et stillads og fjerne støv fra domkirkens historiske altertavle.

Det er sjældent, at man møder nogen, der ligefrem glæder sig som små børn til at gøre rent, men det er faktisk tilfældet her.

Det er creme de la creme at få lov at passe på denne her altertavle.

Conny Hansen, konservator ved Nationalmuseet

 - Det er creme de la creme at få lov at passe på denne her altertavle, fortæller den erfarne konservator Conny Hansen og suppleres af sin lærling:

 - Aarhus Domkirkes altertavle er en af dem man altid hører om. Det er en af de vigtigste middelaldertavler der er i Danmark, så det er et ærefuldt erhverv at få lov til at støve af.

 - Jeg tror at vi begyndte at snakke om det for mere end et år siden, fortæller Johanne Bornemann Mogensen, der er kørt i stilling til at påtage sig rengøringsopgaven, når Conny Hansen ikke længere er i stand til det.

Læs også Nu oplyses Aarhus Domkirke permanent

De to konservatorer arbejder med altertavlen i godt tre dage. Samlet set, med opstilling af stillads og så videre, varer rengøringsprojektet en uges tid.

Danmarks største

Den sengotiske altertavle som blev indviet i 1479, er en af domkirkens dyrebareste klenodier. Med sine tolv meter i højden og fem fløje er den desuden Danmarks største. Og arbejdet med at holde den ved lige er både omfattende og nødvendigt at gentage med cirka ti års mellemrum. 

Læs også Domkirken vil være mere synlig på de sociale medier

 - Helt præcist er det 11 års snavs vi fjerner nu, for vi kunne ikke komme til sidste år, sådan som vi egentlig skulle have været. Som mange ved, så skete der rigtig meget i Aarhus i 2017, også i Domkirken, så det var svært at tage en uge ud til projektet, fortæller Conny Hansen.

Man bliver så glad - Vi er jo nogle af de få der får lov at komme så tæt på.

Conny Hansen, konservator, Nationalmuseet

Med en støvsuger monteret på ryggen og med pensler i forskellige størrelser gennemgår de to konservatorer minutiøst den store altertavle og får alt støv og smuds fjernet, så nænsomt som overhovedet muligt. 

 - Vi skal passe på ikke at komme for tæt på maling-lagene så vi bruger bløde børster både på penslerne og på støvsugeren, fortæller Conny Hansen.

Løbende vedligehold efter fuld restaurering

Den gamle altertavle blev i sin tid fremstillet på mester Bernt Notkes værsksted i Lübeck. Op igennem 17- og 1800-tallet er den ind imellem blevet malet og shinet op.

I årene fra 1975 til 1980 blev den totalrenoveret af Nationalmuseet og 

Læs også Værk om døden opføres i domkirken

ført tilbage sit oprindelige udseende. Et arbejde som Conny Hansen kun har ros tilovers for.

 - Det er et helt fantastisk resultat. Det siger jeg Ikke bare fordi det er mine tidligere kolleger, men de har gjort et stykke fantastisk arbejde i og med at jeg kan komme her 30-40 år efter, og stadig finde tavlen i så god en tilstand.

Forebygger store fremtidige udgifter

Men selvom tavlen er i grundlæggende god stand, så er det fortsat vigtigt, at den bliver støvet af regelmæssigt. 

 - Den indsats vi laver, gør at man præventivt sørger for at fjerne de her områder med snavs, som er mulig grobund for mikroorganismer, der kan nedbryde farvelaget, overfladen af træet og så videre, så man ikke får de her store udgifter til konservering af hele altertavlen på længere sigt. 

Læs også Vildt: Dans på domkirkens vægge

Med den ti-årlige hovedrengøring lover den erfarne altertavle-konservator, at det flotte klenodie vil kunne fortælle om kristendommens udvikling i mange år frem

 - 70 år tror jeg sagtens der kan gå uden at der behøver at ske ret meget ved det.... så længe altså at vi støver af, siger Conny Hansen.