Din kommune

Nyhedsudsendelser

TV

Lokalreportere

Webdoks

Tip os

Tredje gang indbrudstyven kom, fik Lasse nok: Smed ham i bagagerummet

Antallet af indbrud er steget i Østjylland, når man sammenligner med sidste år. En af dem, der har prøvet at have indbrud, er Lasse Jørgensen - endda hele tre gange.

19. apr 2020, kl. 17:48 af · ·

Indbrud er noget, de fleste gerne vil være foruden.

Det gælder også Lasse Jørgensen, der bor på Aarhus Ø, og som gennem de seneste år har været udsat for indbrud i sit hjem hele tre gange. 

Alle tre gange har han været hjemme og selv taget tyven på fersk gerning. Oplevelser, der sætter sine spor.

- Der er ikke bare uro i kroppen en halv time efter, men i flere måneder bagefter. Man ligger jo og holder øje med, om det sker det igen, siger Lasse Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

De første to gange slap indbrudstyven væk, men tredje gang fik Lasse Jørgensen nok. 

- Jeg lavede det, der hedder en civil anholdelse, og jeg sagde ”klokken den er 22:50 og du er anholdt”. Så røg vi ned i parkeringskælderen, og han røg ind i bagagerummet, og så kørte jeg ned med ham på politistationen, siger han. 

Selvom det nu er mere end to år siden, at Lasse Jørgensen sidst havde indbrud, fortæller han, at ham og mange af naboerne stadig er meget opmærksomme på suspekt adfærd i området. 

Og det bør flere østjyder måske gøre.

Fald i indbrud - men ikke i Østjylland 

Over hele landet er antallet af indbrud i private hjem faldet i årets første tre måneder, når man sammenligner med samme periode sidste år. Bare ikke i Østjylland.

Her oplever næsten samtlige kommuner nemlig flere indbrud i modsætning til udviklingen på landsplan. 

-  Vi er udfordret af, at vi særligt i vinterferieugerne - altså uge 7 og delvis uge 8 - havde forholdsvis flere indbrud i forhold til resten landet, og det er det, som driller os nu, siger Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Omrejsende kriminelle kan være årsagen 

Særligt fire kommuner stikker ud på indbrudsstatistikken.

Aarhus Kommune med hele 93 flere indbrud i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode sidste år samt Silkeborg Kommune med 53 flere, Skanderborg Kommune med 44 flere og Favrskov Kommune med 30 flere. 

Ifølge politiinspektøren er der flere årsager til de opadgående tal. Først og fremmest sammenligningsgrundlaget med 2019, som var præget af et usædvanligt lavt antal indbrud. 

- Vi havde nogle rigtig flotte indbrudstal i Østjylland for 2019 i 1. kvartal. Hvis vi sammenligner med tallene for 2018, så ligger vi faktisk kun lige under 2018-tallene her i 2020, siger Michael Kjeldgaard. 

Og så skal forklaringen højst sandsynligt også findes i meget akive tyve. 

- Vi er ret overbeviste om, at vi har haft omrejsende kriminelle i regionen, som i en kort periode - uge 7 og delvis uge 8 - har lavet rigtig mange indbrud, hvorefter de er rejst videre igen, siger Michael Kjeldgaard. 

Tror på en positiv udvikling 

Michael Kjeldgaard tror, at tallene fremover kommer til at ligne landsgennemsnittet mere. 

- Her i marts måned, hvor vi har haft coronakrisen, der ligner tallene for Østylland i lange træk tallene fra resten af landet, siger han. 

Og det er formentlig også coronakrisen, der er en del af forklaringen på, at antallet af indbrud i resten af landet er faldet markant. 

- Vi har set en væsentlig nedgang i antallet af indbrud under coronakrisen. Vi har haft dage, hvor vi har haft nul eller ganske få. Så vi følger egentlig landstendensen meget fint med et relativt lavt antal indbrud i privat beboelse, i forhold til hvad vi normalt ser for den her årstid, siger Michael Kjeldgaard.

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version