NU kommer der (måske) et nyt fodboldstadion i Aarhus - igen

Kommune er lun på plan for nyt stadion

AGF, kommunale politikere og fodboldfans har i næsten 20 år drømt om et nyt stadion, der skal erstatte Ceres Park.

Aarhus Idrætspark blev oprindeligt bygget i 1920, og selvom det i 2001 blev renoveret for omkring 240 millioner kroner, har der flere gange siden været tale om et nyt og moderne stadion.  

Nu giver en konkret plan for både byggeri og finansiering af et stadion fornyet optimisme. Planen er et resultat af en længe ventet analyse fra rådgivningsfirmaet PwC.

quote Der er slet ikke den nærhed til fodboldbanen, som der skal være på et moderne fodboldstadion.

Søren Højlund Carlsen, kommunikationschef, AGF

Heri er der et forslag, hvor det ikke umiddelbart vil koste kommunen en krone at afskaffe det gamle atletikstadion - et krav fra mange af politikerne, der skal vedtage planerne om et nyt stadion.

Toiletterne på Ceres Park er meget kolde og uegnede til kvinder, der skal sidde ned, lyder det fra kommunikationschefen for AGF.
Toiletterne på Ceres Park er meget kolde og uegnede til kvinder, der skal sidde ned, lyder det fra kommunikationschefen for AGF.

Mangler nærhed og overdækning

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi AGF selv skyder 50 millioner kroner i kassen, men ikke mindst fordi væddeløbsbanen skal flyttes, og grunden sælges til boligbyggeri.

Kommunen arbejder med forskellige scenarier - fælles for dem er, at den samlede pris for et nyt fodboldstadion bliver lige omkring 400 millioner kroner.

AGF tripper utålmodigt for at få at give publikum bedre rammer, når 'de hviiiie' spiller på hjemmebane i Aarhus. 

- Vi mener i allerhøjeste grad, at der er behov for et nyt stadion. Et af problemerne ved Ceres Park er, at der nogle steder er 30-35 meter ind til banen på grund af løbebanen og atletikfaciliteter. Der er slet ikke den nærhed til fodboldbanen, som der skal være på et moderne fodboldstadion, siger Søren Højlund Carlsen, der er kommunikationschef for AGF.

Ceres Park har siden 2001 huset flere internationale sportsstævner, koncerter og andre kultulle arrangementer.
Ceres Park har siden 2001 huset flere internationale sportsstævner, koncerter og andre kultulle arrangementer.

Plan skal være realistisk

Søren Højlund Carlsen kan pege på flere problemer ved Ceres Park:

Toiletfaciliteterne er forældede, det trækker, og fans bliver ofte våde, fordi store dele af stadion ikke er overdækket.

Den manglende overdækning er også skyld i forringet stemning, fordi lyden på stadion forsvinder op i luften.

VIDEO: Der har været masser af drømme og masser af bekymringer, når det gælder et nyt stadion i Aarhus, lyder det fra formanden for Kulturudvalget i Aarhus Kommune, Steen Bording Andersen (S). Han debatterer her med kulturrådmand ​​​Rabih Azad-Ahmad (R), der er stor fan af ny stadionplan. 

Den stadion-model, Aarhus Kommune er mest lun på, giver plads til 15.000 publikummer. Det er ikke alverden, men økonomien skal være i balance, siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus.

- Vi kan sagtens have et større ambitionsniveau, men for os har det været vigtigt, at vi leverer en model, der kan realiseres, som er i plussiden for kommunens økonomi, og som ikke går ud over andre anlægsinvesteringer i vores by, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Bünyamin Simsek er klar over, at Ceres Park i de senere år har fået masser af kritik, og at der flere gange før har været talt om et nyt og moderne stadion. Nu er der dog noget om snakken, lyder det fra Simsek.

- Den her debat har stået på i mange år, uden der er sket noget. Debatten har foregået i medierne og alle andre steder end hos beslutningstagerne. Nu er der nedsat en politisk styregruppe, der er afsat nogle penge til at lave en analyse, og i dag er der kommet en positiv rapport. Jeg vil ikke sætte en dato på, men vi vil gøre det så hurtigt, som vi kan, uden at forhaste det, for vi skal gøre det ordentligt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Da byrådet i Aarhus sidste år diskuterede muligheden for et nyt fodboldstadion, var der bred opbakning til idéen.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLANDS eget fodboldformaet, Skipperligaen, har talt med rådmand Bünyamin Simsek (V) om muligheden for et nyt fodboldstadion.