Kirke melder sig med støtte til De Hviie

Vi har legen, glæden og humoren til fælles, siger sognepræst om utraditionelt initiativ med fodboldandagt

AGF-fans har indfundet sig i kirken til fodbold-andagt inden årets første hjemmekamp.

Kirken var godt fyldt under gudstjenesten.

1 af 2

Når AGF søndag eftermiddag spiller sæsonens første hjemmebanekamp på byens stadion, sker det med støtte fra den lokale kirke.

Sognepræst Henrik Emanuel Hansen fra Sankt Lukas Kirke har sagt ja til at afholde en særlig andagt forud for fodboldkampen og til at lade kirken indhylle i AGF's blå og hvide farver.

Legen, glæden og humoren findes også i det kristne evangelium. Og derfor vil vi gerne lege med.

Henrik Emanuel Hansen, sognepræst

- Det kom også lidt bag på mig selv, at jeg sagde ja, fortæller præsten.

- Jeg har ellers altid været den gamle, sure mand, der sad med hævede øjenbryn og himlede op, når de andre lavede jazzgudstjenester, natkirke og pilgrimsvandringer, siger han.

Leg, glæde og humor

Men præsten endte alligevel med at sige ja til invitationen fra AGF.

- Det er jo ikke fordi, kirke og fodbold i sig selv har noget med hinanden at gøre.

- Men legen, glæden og humoren findes også i det kristne evangelium. Og derfor vil vi gerne lege med, siger han.

Sankt Lukas Kirke har også en særlig tilknytning til stadion, lyder det fra præsten.

- Stadion og kirke ligger på den samme akse i byen. Der er vel cirka en kilometer imellem, og vi kan nærmest kigge på hinanden. Så vi hører på en eller anden måde sammen.

Både kritik og opbakning

Initiativet har ifølge Kristeligt Dagblad vakt enkelte kritiske røster. Forstanderen på Rønshoved Højskole, Thue Kjærhus, har kaldt det "poppet".

Og pastor emeritus Johannes H. Christensen spørger retorisk i samme avis, om den lokale kaninavlerforening også ville få en kaninavlerandagt, hvis den bad om det.

Jeg har selv ferie og har derfor ikke gudstjeneste i morgen, så jeg ser frem til at sidde på kirkebænken i Lukaskirken i morgen.

Lone Hindø (S), sognepræst og byrådsmedlem

Men lokalt får Henrik Emanuel Hansen opbakning. 

- Jeg synes, det er en god ide. Kirken tager del i det levede liv, og jeg håber, det kan udvikle sig til en fast tradition.
Jeg har selv ferie og har derfor ikke gudstjeneste i morgen, så jeg ser frem til at sidde på kirkebænken i Lukaskirken i morgen, lyder det nemlig fra sognepræst og byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Lone Hindø (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Horsens-angriber forlader klubben efter fire dage

Henrik Emanuel Hansen afviser da også kritikken, der er kommet i det landsdækkende dagblad.

- Det her er ikke et billigt trick for at få flere folk i kirke. Der sker jo også en forkyndelse, hvor jeg nævner Kristus.

Biskop blåstempler gudstjenesten

Biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, er enig med Henrik Emanuel Hansen.

- Vi skal være der, når folk kalder, og det er en folkelig begivenhed. Som jeg har forstået det, er der tale om det, jeg kalder en anledningsgudstjeneste. Der vil være en prædiken og blive sunget salmer, og jeg ved også, at de synger en af AGFs slagsange "I troede, vi var døde". Det er helt fint med mig, ligesom de synger "På loftet sidder nissen med sin julegrød", når skoleelever holder juleafslutning i kirken, siger biskoppen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er helt fint med mig, ligesom de synger "På loftet sidder nissen med sin julegrød", når skoleelever holder juleafslutning i kirken.

Henrik Wigh-Poulsen, biskop

- Begivenheden i november, hvor Danske Bank holdt et eksklusivt arrangement for deres forretningsforbindelser i domkirken med tapas og champagne er en helt anden situation, som jeg tog afstand fra. Og der er forskel på de to situationer, fordi der ikke var nogen kirkelig handling forbundet med arrangementet i domkirken, og det var lukket for offentligheden. I tilfældet med AGF-gudstjenesten i Sankt Lukas Kirken i dag er det omvendt. Det er en gudstjeneste, som er åben for alle, fortsætter han.

Kan blive en tradition

Henrik Emanuel Hansen henviser også til AGF's slagsang "I troede, vi var døde og borte", der vil blive spillet på kirkeorglet og sunget af et pigekor. Det er også et tema, der relaterer sig til kristendommen.

- AGF har jo ikke ligefrem præsteret, det er jo derfor, de synger sådan. Der er også mennesker, der vil sige, at Gud var død og borte, da der skete dét og dét i deres liv. Det prøver jeg i min prædiken at binde sammen i en sløjfe, siger Henrik Emanuel Hansen.

Læs også Kampen minut for minut: Horsens og Randers spiller uafgjort

Sognepræsten ser gerne, at andagten kan blive en tilbagevendende tradition.

Der er også mennesker, der vil sige, at Gud var død og borte, da der skete dét og dét i deres liv. Det prøver jeg i min prædiken at binde sammen i en sløjfe.

Henrik Emanuel Hansen, sognepræst

 - Jeg håber, at det kan blive en tradition, og jeg håber også, at man - undskyld udtrykket - vil tage bolden op andre steder i landet, siger han.

Ud over andagten er der også fanmarch til stadion i forbindelse med dagens kamp på Ceres Park.