Farum tur-retur mandag aften: Det er fuldstændigt ude i skoven

Det er ikke populært blandt de trofaste Superliga-fans, når en kamp mellem FC Nordsjælland og AGF skal spilles en mandag aften

AGF er en af de klubber, der for det meste har masser af medrejsende fans i ryggen, når der er udebanekampe på tapetet. Men da turen mandag aften gik til Nordsjælland, var blot otte personer med på turen fra Aarhus med fanklubbens bus.

Mandag klokken 14:30

Otte medlemmer af AGF's officielle fanklub, AGF Fanclub Aarhus, mødes på busholdepladsen foran Scandinavian Center i centrum af Aarhus.

De skulle egentlig have været ni personer afsted, men det passer dem egentlig fint, at de kun er otte, for pladsen i bussen er trang. Øl, sodavand, slik, bannere, flag og stortromme fylder nemlig godt op.

Normalt er de mange flere end otte fans med, når turen går til sjællandske udekampe. Men da den lange tur til Farum er blevet placeret en mandag aften, sætter det en begrænsning for tilslutningen.

- For langt de fleste er det ikke særlig nemt at få til at passe ind, lyder det fra David Thorbjørn Møballe Knudsen, der er formand for AGF Fanclub Aarhus.

- Normalt plejer vi at booke en almindelig bus med plads til minimum 50 pladser - ofte en dobbeltdækker. Denne gang er vi ude i en minibus, for vi kunne ikke se fornuften i mere, når vi var færre end 15 personer. Det endte med, at vi lukkede tilmeldingen ved ni.

Mandag klokken 15:00

Bussen triller ombord på Mols Linjens færge mod Sjællands Odde. Oppe på dækket bliver et gammelt AGF-banner bredt ud over bordet, og de medbragte øl, sodavand og brunkager hives frem.

AGF Fanclub Aarhus har indtaget et par borde på færgen mellem Aarhus og Sjællands Odde, hvor de så småt begynder at varme op til aftenens superligakamp.

David Knudsen er så heldig at have fri fra arbejde hver mandag. Derfor var det ikke noget problem for formanden at tage afsted mod Farum klokken 14:30.

- Men jeg har så ikke fri om tirsdagen, og jeg plejer at møde klokken 6. Så jeg har valgt at tage helt fri i morgen, for jeg synes ikke, det er fair for hverken mig selv eller min arbejdsgiver, at jeg skal møde klokken 6, når vi kommer hjem ved 1-tiden i nat. Så det er en dags løn, jeg mister i morgen, fortæller David Knudsen.

07:10

VIDEO: Skipperligaen fulgte med AGF-fansene hele vejen til Farum og hjem igen. Se vores reportage her.

Luk video

- Der burde tages hensyn til afstandene om mandagen

Mandagens udekamp i Farum er den fjerde mandagskamp for AGF i dette efterår. Den femte runder de halvåret af med, når Hobro kommer til Aarhus på mandag.

Af AGF's tre hidtidige mandagskampe har én været på hjemmebane mod AC Horsens, mens de har mødt Vejle både ude og hjemme.

Og fansene har da efterhånden også accepteret, at mandagskampe er kommet for at blive. Noget, de medrejsende AGF-fans dog har lidt sværere ved at acceptere, er at skulle rejse så langt på en hverdag, når der samtidig venter en arbejdsdag igen dagen efter.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at rettighedshaverne ikke tager hensyn til rejseafstandene, når de vælger deres kampe.

- Jeg ved godt, at klubberne har solgt rettighederne, og det dermed er rettighedshaverne, der må bestemme, hvornår kampene skal spilles. Men jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke kan finde et bedre tidspunkt til den kamp end mandag klokken 19, siger David Knudsen.

Han får opbakning fra Christian Rothmann, der er formand for Danske Fodbold Fanklubber (DFF). 

- Det er jo fuldstændigt ude i skoven. Der burde være et nærhedsprincip, når man fordeler de her kampe, siger Christian Rothmann.

- Vi er nødt til at få det her sat op, så man ikke skal tage fri fra arbejde for at komme til fodbold, siger Christian Rothmann, som foreslår, at der ganske enkelt skal kigges på antal kilometer mellem de to pågældende byer, der tørner sammen i hverdagene.

Mandag klokken 18:00

Minibussen ankommer til Right to Dream Park i Farum. Om en time er der kampstart, men først skal der sættes bannere op, stortrommen skal fastgøres, og så skal de sidste forplejninger indenbords inden kick-off.

David Knudsen slæber stortrommen ind på tribunen, så den er klar til at slå takten an, når AGF om en time skal i aktion.

De otte fans, der har taget turen fra Aarhus er dog langt fra de eneste på udebaneafsnittet på stadion. Cirka 200 Sjælland-baserede AGF-fans er også dukket op.

For at få gæsterne til at føle sig godt tilpas har FC Nordsjælland sørget for, at salgspersonalet i boderne står i AGF-trøjer, at der er Ceres Top i hanerne og Thomas Helmig i højttalerne, og at man kan fuldende et 'Aarhus-sæt' med en lille Arnbitter ved siden.

- Jeg synes, det er sjovt, at man gør noget for at give et smil på læben og sikre, at folk skal føle sig velkomne. Det er det, vi kalder 'good hosting', fortæller David Knudsen.

Mandag klokken 19:45

Der er pause i Farum, stillingen er 0-0. Bæsten er hård, og temperaturen er lav. 

Cecilie Toftdal kører altid bussen, når turen går til udekampe, og hun misser stort set aldrig en AGF-kamp.

- Jeg tror bare, at jeg har så stor glæde ved klubben, at det betyder så meget for mig at stå her. Det skal bare opleves live. Man kan ikke se fodbold i fjernsynet, så kan man ikke sidde og råbe, som man har lyst til, fortæller Cecilie Toftdal, der må indkassere fravær på studiet for at kunne følge AGF.

Kampen mellem FC Nordsjælland og AGF er i gang i Farum.

- Der er mange, der ikke kan få det til at passe med arbejde. Vi kører tidligt, selvom vi prøver at skubbe det så længe, vi kan. Men fodboldtiderne i Danmark er bare latterligt lagt. Desværre.

- Det er jo håbløst, at vi skal stå her en mandag aften. Vi kan ikke bakke vores klub op, som vi gerne vil, fordi vi ikke har mand nok at sende afsted. Jeg forstår det slet ikke. Fodbold skal spilles søndag klokken 15, og længere er den sådan set ikke!

Ikke et problem hver uge

Mandagens opgør mellem FC Nordsjælland og AGF er den 17. mandagskamp i dette efterår. Ser man bort fra de første tre, der blev spillet i sommerferien, har udeholdets fans i gennemsnit skulle rejse 147 kilometer for at bakke deres hold op.

Som det kan ses på nedenstående oversigt, svinger det meget fra uge til uge, hvor langt der er mellem de to klubber. 

Flere gange er det lykkes at lægge såkaldte derbies om mandagen, hvor AaB eksempelvis har været på besøg i Vendsyssel i Hjørring, eller hvor Vejle har taget imod AC Horsens.

Men Sønderjyske har også skullet rejse fra Haderslev til Farum, ligesom Esbjerg har været på tur til AaB i det nordjyske.

Afstand imellem holdene i denne sæsons mandagskampe

Runde 1: (16/07 kl. 18.00) FC København - AC Horsens. 276 kilometer
                (16/07 kl. 20.15) Randers FC - Brøndby IF. 327 km.
Runde 2: (23/07 kl. 19:00) Hobro - FC København. 372 km.
Runde 3: (30/07 kl. 19:00) Vejle B - AGF. 69 km.
Runde 4: (06/08 kl. 19:00) Vendsyssel FF - AaB. 56 km.
Runde 5: (13/08 kl. 19:00) Esbjerg fB - SønderjyskE. 99 km.
Runde 6: (20/08 kl. 19:00) AC Horsens - AaB. 158 km.
Runde 7: (27/08 kl. 19:00) AaB - Esbjerg fB. 276 km.
Runde 8: Ingen mandagskamp
Runde 9: (17/09 kl. 19:00) AaB - Vejle B. 182 km.
Runde 10: (24/09 kl. 19:00) OB - AC Horsens. 100 km.
Runde 11: (01/10 kl. 19:00) FC Nordsjælland - SønderjyskE. 273 km.
Runde 12: Ingen mandagskamp
Runde 13: (22/10 kl. 19:00) Brøndby IF - OB. 158 km.
Runde 14: (29/10 kl. 19:00) FC Midtjylland - Brøndby IF. 295 km.
Runde 15: (05/11 kl. 19:00) Vejle B - AC Horsens. 31 km.
Runde 16: Ingen mandagskamp
Runde 17: (26/11 kl. 19:00) AGF - AC Horsens. 46 km.
Runde 18: (03/12 kl. 19:00) AGF - Vejle B. 69 km.
Runde 19: (10/12 kl. 19:00) FC Nordsjælland - AGF. 315 km.
(Runde 20: (17/12 kl. 19:00) AGF - Hobro IK. 81 km.)

 

* Afstanden er antal kørselskilometer fra udeholdets stadion til hjemmeholdets stadion.

Ikke et muligt parameter

Vi vender lige tilbage til forslaget fra Christian Rothmann, formanden for Danske Fodbold Fanklubber, der gerne ser, at der kommer nogle retningslinjer for planlægningen af mandagskampe.

- Det nemmeste for alle parter er, at man går ind og ser, hvor mange kilometer der er mellem klubberne, siger han.

Det er Divisionsforeningen, der står for turneringsplanlægningen i Danmark. Og her fortæller formand Claus Thomsen, at en sådan retningslinje ikke er realistisk.

- Det er ikke et muligt parameter, for så kan vi ikke få det til at hænge sammen, siger Claus Thomsen, der anerkender fansenes utilfredshed.

- Om jeg kan forstå det, så ja. Og hvis vi kunne tage hensyn til det, så gjorde vi det gerne. Men vi spiller en turnering, hvor AGF skal til Farum én til to gange om året. Så kan man diskutere, om det skal være en mandagskamp, men der er ikke færre tilskuere til mandagskampe end til øvrige kampe. Det handler om, hvordan vi får den samlede kampplanlægning til at gå op.

Mandagskampe er et attraktivt TV-tidspunkt

Når Divisionsforeningen har udfærdiget det overordnede kampprogram, er det rettighedshaverne, der fordeler kampene imellem sig. Nordic Entertain Group (Viasat) har førstevalget, mens Discovery Networks har andetvalget. Tredjevalget ligger også hos Nordic Entertainment Group, og det er den kamp, der bliver vist mandag klokken 19:00.

- For os er mandag aften et attraktivt tv-tidspunkt. Så derfor vælger vi at lægge de kampe, der er attraktive, på det tidspunkt, fortæller Kim Mikkelsen, der er senior vice president og Head of Sports i Nordic Entertainment Group, der altså blandt andet ejer for kanalerne 3+, TV3 Sport og TV3 Max.

Vi tillader os ydmygt at lægge kampe på de slots, som vi har fået udstukket af klubberne. Og det er et klubønske, at alle kampe skal spilles på seperate slots.

Kim Mikkelsen, Head of Sports, Nordic Entertainment Group

Kim Mikkelsen har efterhånden skullet høre på denne debat mange gange.

- Jeg synes, det er ærgerligt at vi skal have den her snak hele tiden, for jeg har ikke lyst til at skulle skyde tilbage på nogen.

- Vi tillader os ydmygt at lægge kampe på de slots, som vi har fået udstukket af klubberne. Og det er et klubønske, at alle kampe skal spilles på seperate slots, forklarer han yderligere.

AGF har de seneste tre sæsoner været på en delt førsteplads, når det gælder flest mandagskampe. Det skyldes, at AGF's kampe - efter Brøndby IF's og FC Københavns kampe - som regel er den tredjemest attraktive kamp i runden.

Mandag klokken 21:15

Kampen mellem FC Nordsjælland og AGF blev fløjtet af for 20 minutter siden. AGF tabte 0-1 på et sent selvmål af anfører Pierre Kanstrup.

David, Cecilie og de seks andre medrejsende fra AGF Fanclub Aarhus har pakket sammen og sidder i minibussen på vej tilbage til Aarhus. Færgen fra Sjællands Odde kan de ikke nå, så derfor går turen over Fyn.

Debatten om lange hverdagsturer er noget, som AGF Fanclub Aarhus ofte har oppe at vende.

- Det er et meget, meget stort samtaleemne. Vi som fanklub vil jo gerne kunne lave nogle store ture og have mange med på dem, men det kan godt være svært, fordi vi får de her mandagskampe. Folk har bare ikke fri og tid til at komme afsted, fortæller Cecilie Daltoft, mens hun fører bussen hjemad.

Mandag klokken 22:30

Minibussen tager et pitstop ved en McDonald's i det sydsjællandske. 

Her tager vi en snak med Poul Christensen, der er en af de trofaste fans, der også gerne bruger ferie-fridage på at følge De Hvii'e i tykt og tyndt.

Han forstår udmærket, at mandagskampe giver penge i klubkassen,

- Selvfølgelig er det et spørgsmål om kroner og ører i den sidste ende, og klubberne kan ikke leve af entréindtægter, og de kan ikke leve af, at vi kommer med på udebane sådan en mandag i Farum. 

- Men man kunne jo altså godt lave nogle restriktioner, hvor man for eksempel siger, at de mandagskampe, der bliver spillet, de bliver mellem hold, der lå tæt på hinanden, sådan der måske var halvanden til to timers kørsel.

- Hvis man virkelig vil sine fans, og virkelig mener noget med det, så kunne man jo godt gå ind og lave det, så man ikke skal køre så afsindigt langt, som den tur vi er ude på i dag. Det giver jo ingen mening, fortæller Poul Christensen.

Tirsdag klokken 01:10

Minibussen triller ind på den busholdeplads ved Scandinavian Center i Aarhus, som den forlod 10 timer og 40 minutter tidligere.

Minibussen er tilbage i Aarhus, og Jan, David og Poul strækker benene ud efter en lang tur hjem fra Farum.

Trods træthed og skuffelse over AGF-nederlaget har de otte fans haft en god tur. Hyggen ved sammenholdet er jo stadig den primære grund til, at de tager afsted.

- Det ville selvfølgelig have været lidt nemmere, hvis det havde været en fredag, lørdag eller søndag, men det var en fin tur generelt. Det har været en hyggeligt tur, men det har været en lidt lang dag, fortæller David Knudsen, inden han begiver sig hjem i seng.