Aarhus får landets første fodboldmuseum

Planen er, at museet skal stå klar juni 2017 i lokaler ved Ceres Park

Håndsyede fodboldbluser fra 1970, Carl 'Skomager' Hansens første udenlandske kontrakt og Peter Schmeichels personlige samling vil være nogle af de ting, man kan se, når Danmarks første fodboldmuseum slår dørene op i juni 2017.

Men allerede nu er arbejdsgruppen bag museet så langt, at der søndag holdes pressemøde, hvor ideerne til det nye museum præsenteres.

- Idéen har såmænd været undervejs i rigtig mange år. Allerede i 2006 ringede jeg til DBU og sagde, at nu er det tid til at lave et museum i Danmark, for jo længere tid der går, jo sværere bliver det at lave. Folk dør, og ting forsvinder, fortæller Frits Ahlstrøm, der i mange år boede i Schweiz og arbejdede for den europæiske fodboldunion UEFA, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Aarhus-borgmester slog til

Efter at Frits Ahlstrøm flyttede tilbage til Danmark, begyndte han at speede processen op og forelagde ideen for både Københavns Kommune og diverse andre kontakter.

- Alle var fyr og flamme. Men der skete ikke rigtig mere. I 2013 var jeg så i Aarhus til Peter Graulunds testimonial-kamp, og her kom jeg til at sidde til bords med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. Igen kom idéen på bordet. Og to dage senere var aftalen på plads, siger Frits Ahlstrøm.

Meningen er, at museet skal ligge i lokaler ved Ceres Arenas administrationsbygning, og allerede nu er der samlet så mange historiske ting, at initiativtageren forventer, at museet kan blive større end fodboldklubben Liverpools museum.

- Det bliver noget helt ud over det sædvanlige. En ekseptionel samling, og jeg er allerede blevet kontakt af pårørende til afdøde spillere, som ønsker at donere alt, hvad de har, fortæller Frits Ahlstrøm.

Aarhusianske museer hjælper

Arbejdsgruppen bag Danmarks Fodboldmuseum består ud over Ahlstrøm af Ole Hald, Steffen Olesen og AGF-direktør Jacob Nielsen.

- Vi har alle en enorm fodboldinteresse og fodboldviden, men ingen af os ved, hvordan man bygger et museum op. Så vi har fået professionel hjælp fra både Den Gamle By og Moesgaard Museum, som har været meget imødekommende og villige til at dele ud af deres viden. Hvis vi skulle lave det her, skulle det være 100 procent eller ingenting. Så vi er meget glade for den hjælp, vi har fået fra de to aarhusianske museer, siger Frits Ahlstrøm.

Søndag er der pressemøde om det nye fodboldmuseum, som altså forventes at stå klar i juni 2017. Ved siden af Danmarks Fodboldmuseum skal der også oprettes et videnscenter og et fodboldbibliotek.

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 17.47.44

Aarhus Universitetshospital laver forsøg med hjemme-coronatest

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 19.45.37

Stor uenighed blandt politikere om oversvømmelser - kroejer står i midten og venter

Lars Østergaard

play Overlæge om den laveste positivprocent i fire måneder: - vi risikerer, at tallet kommer til at stige igen

20141217-173032-A-1920x1920we

play Ny rapport viser: Passiv rygning fra e-cigaretter skader

P-skilte_Ørneredevej_1-01[2]

Marselisborgskovene får nye p-regler - nu er det slut med at parkere i vejsiden

Hjemløs gade hus forbi

Smitten banker på hos østjyske hjemløse: - De skal vaccineres nu