Talent-mangel i AC Horsens: - Vi er i kickstart-fasen

I 2014 nedlagde den daværende bestyrelse ungdomsafdelingen i AC Horsens. Det har kostet udviklingen af ungdomsspillere dyrt, men talenterne er på vej tilbage til CASA Arena

Claus Troelsen har været talenchef i AC Horsens siden januar 2018. Han har tidligere været U19-træner i klubben.

Efterårssæsonen for ungdomsholdene er slut, og talenterne kan derfor snart gå på juleferie. På Skipperligaen gør vi status over, hvordan de østjyske klubbers ungdomshold har klaret sig i efterårssæsonen, mens vi også dykker ned i, hvordan det generelt går med talentudviklingen i Østjylland.

Læs også Talent-håb i AGF: - 2019 vil vise, at vi godt kan lave Superligaspillere

Da AC Horsens rykkede ned for fire år siden, blev ungdomsafdelingen hårdt ramt. Talenterne forsvandt til andre klubber, og siden har det været tyndt med spillere af egen avl på førsteholdet. 

Nu er genopbygningsfasen i gang, og talentchefen fortæller, at niveauet fra før nedrykningen i 2014 snart er genskabt. 

Vi har en tro på, at vi allerede fra sæsonen 2019/2020 kan begynde at producere spillere til vores førsteholdstrup igen.

Claus Troelsen, talentchef, AC Horsens 

- Vi var egentlig kommet langt på daværende tidspunkt, men blev sat meget tilbage. Vi er i gang med en kickstartsfase, hvor vi er ved at være på samme niveau som før. De årgange, der kommer op igennem systemet nu, har ikke været påvirket af det, der skete i 2014. Derfor kan vi begynde at drømme om, at nogle af vores spiller begynder at komme igennem nåleøjet, siger talentchef i AC Horsens Claus Troelsen og fortsætter: 

- Vi har en tro på, at vi allerede fra sæsonen 2019/2020 kan begynde at producere spillere til vores førsteholdstrup igen.

Horsens-træner Bo Henriksen kan glæde sig over, at der snart kan være Horsens-talenter af egen avl i spil til førsteholdet. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Ingen Horsens-talenter på førstehold

At AC Horsens stadig er i en genopbygningsfase, når det gælder talenter, er til at føle på. Mathias Madsen har blandt andre været i truppen og fået spilletid i en enkelt pokalkamp, men ingen spillere af egen avl har i efterårssæsonen fået spilletid i Superligaen. 

Det skyldes blandt andet, at de nuværende talenter endnu ikke har været helt klar. 

- Det er op til den enkelte spiller at have modet til at vise sit fulde potentiale. Hvis de er de bedste, så spiller de også. Vi har en åben træner, så det er op til dem at tage de sidste skridt, siger Claus Troelsen. 

Det er op til den enkelte spiller at have modet til at vise sit fulde potentiale.

Claus Troelsen, talentchef, AC Horsens 

En bred førsteholdstrup spiller dog også ind, mener talentchefen. 

- Lige nu har vi en stor Superliga-trup med mange spillere. Når den er så stor, er det også sværere for de unge at spille sig igennem nåleøjet, selvom de gør alt, hvad de kan, siger Claus Troelsen og fortsætter: 

- Vi kigger på, om førsteholdstruppen skal skæres lidt ind, så der bliver plads til nogen af vores unge spillere. Det bliver der jo kun i det omfang, at vores unge spillere er dygtige nok. For hvis de er dygtige nok, skal de nok få chancen af Bo og Mads.

I samme omgang sender han et par positive bemærkninger mod cheftræner Bo Henriksen. 

- Jeg vil gerne rose Bo Henriksen, fordi han er sindssygt åben overfor de unge spillere. Han elsker, når de unge træner med. Han kigger på dem, nurser dem og gør alt for, at de føler sig godt tilpas og kan udvikle sig optimalt.

01:09

VIDEO: - Vi har en tro på, at vi allerede fra sæsonen 2019/2020 kan begynde at producere spillere til vores førsteholdstrup igen, fortæller Claus Troelsen.

Luk video

God sæson for ungdomshold

Ungdomsspillerne, som Claus Troelsen håber på snart kan gøre sig gældende for førsteholdet, har haft en fin efterårssæson. 

AC Horsens har status som B-licens-klub og U17 og U19-holdene spiller derfor i landets næstbedste ungdomsrækker. 

 

Her overvintrer begge hold på fjerdepladsen

- Vi vil gerne ligge helt oppe og være nummer 1. Men hvis vi kan se, at vores spillere præsterer fantastisk godt og udvikler sig i den hastighed, som vi drømmer om, så kan vi godt leve med at ligge nr. 4, siger Claus Troelsen og fortsætter:

- Det har været fremragende. Ikke bare for vores U17- og U19-hold, men alle vores hold har præsteret rigtig godt. Vi er ikke bange for at sige, at talentudvikling og resultater godt kan gå hånd i hånd, siger talentchefen. 

Læs også Talent-succes i Silkeborg IF: - Vi har slået hul igennem på den voksne scene

Han understreger, at den individuelle udvikling er vigtig, mens læringen ved at vinde også er en vigtig del af rejsen mod at blive professionel fodboldspiller. 

- Det er også en del af deres læringsproces, at når man spiller, så spiller man for at vinde. Man skal have ild og indre motivation til at gå ud og præstere noget ekstraordinært hver weekend, siger han.

Østjyske spillere i de seneste trupper for ungdomslandsholdene 

Silkeborg IF

Eskild Munk Dall (U16)

Oscar Fuglsang (U17)

Frederik Carstensen (U17)

Niclas Holm Pedersen (U17)

Sebastian Jørgensen (U18/19)

Magnus Mattsson (U21)

 

AGF

Emil Agerbæk (U17)

Daniel Gadegaard Andersen (U18/19)

Benjamin Hvidt (U18/19)

Gustav Mogensen (U18/19)

Magnus Kaastrup (U18/19)

Jens Stage (U21) 

 

Randers FC

Jonas Bager (U21) 

 

AC Horsens 

Mathias Madsen (U17)

 

U16-U19 skal på træningslejr på Cypern. U21 skal spille to venskabskampe mod Mexico i Mexico City. 

 

Kilde: DBU

Flere spillere kan tage skridtet 

På klubbens to ældste ungdomshold har flere spillere haft en opblomstring i løbet af efterårssæsonen. Blandt andre U19-spilleren Mathhias Præst, der er central midtbanespiller og jævnligt træner med Superliga-holdet. 

- Teknisk fantastisk, har et let fodskifte, lavt tyngdepunkt. Kan virkelig sætter chancer i scene, men er også stærk defensivt, siger Claus Troelsen om det 18-årige talent.

Læs også Talent-fremgang i Randers FC: - Det er aldrig gået bedre

Derudover nævner han Mark Asp Rasmussen, som blev hentet fra Vejle gennem klubbens scoutingsystem. 

- Han er uhyggeligt hurtig og en meget fysisk betonet spiller, som scorer mange mål, siger talentchefen og fortsætter: 

- Og så har vi en midtstopper, Frederik Jørgensen, som er 01’er – førsteårs U19. Han leverer virkelig varen til kampe og træning og har et stort potentiale.

Claus Troelsen fremhæver også U17-holdets centrale midtbanespiller David Kruse, samt forsvarsspilleren Mathias Madsen, som i en alder af 16 år allerede er blevet rykket op på U19-holdet og træner med Superligaen flere gange om ugen. 

- Vi har en fem til otte spillere, som vi egentlig tror på, kan tage skridtet fra vores U17 og 19-trupper. Kan vi ud af de otte rigtig gode spillere, sluse to eller tre spiller igennem til vores A-trup, så har vi gjort vores arbejde fantastisk, siger Claus Troelsen. 

Selvom Horsens ikke har brugt spillere af egen avl i Superligaen i denne sæson, er der andre unge spillere, der har fået chancen. Blandt andre Silkeborg-drengen Sammy Skytte, som Horsens har leje i FC Midtjylland. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Langsigtet talentstrategi 

I 2017 vedtog bestyrelsen en ny talentstrategi med årlige delmål frem mod 2025, der blandt andet beskriver, hvor mange spillere af egen avl, der skal op i førsteholdstruppen.

- Den plan følger vi til punkt og prikke. Der er ikke nogen i AC Horsens, der er i tvivl om, hvad vi vil som talentudviklingsklub fremadrettet. Vi vil være der, hvor det sner, og der hvor tingene spidser til. Vi vil skabe vores egne spillere til vores førstehold, siger Claus Troelsen.

Vi vil skabe vores egne spillere til vores førstehold.

Claus Troelsen, talentchef, AC Horsens 

Han bifalder, at man fra bestyrelsens side har lagt en plan for talentudviklingen, som strækker sig over mange år. 

- Jeg kan godt lide, at bestyrelsen har valgt at være langsigtet i deres strategiplan. At vi rent faktisk har en plan, der kører fra 2017-2025. hvor vi hele tiden tager ét skridt ad gangen, så vi ikke har for travlt med, hvad vi skal nå, men at vi bygger på fra år til år. 

Og målet for den langsigtede strategi er klart. 

- Udgangspunktet er, at vi vil skabe lokale spillere til vores førstehold. De spillere vi vælger til vores U13-hold år for år, skal kunne gå hele vejen til førsteholdet. Men vi er også realister. Der vil være frafald og nogle, som ikke slår til, siger Claus Troelsen.

01:54

VIDEO: Claus Troelsen fortæller om efterårets profiler på U17 og U19.

Luk video