ACH-målmand: Har endelig bevist, jeg kan spille en hel sæson

Jesse Joronen nyder at have fået chancen i Horsens. I de næste to runder står han over for sin kommende arbejdsgiver, FC København

09:49

Jesse Joronen står sammen med AC Horsens over for et dobbeltopgør mod sin kommende klub FC København. Det er dog ikke det, der fylder i hovedet på den hårdtarbejdende målmand.

Da superligaklubben AC Horsens inden sæsonen hentede den finske målmand Jesse Joronen, var forhåbningerne store.

Han skiftede fra den engelske traditionsklub Fulham, hvor han dog aldrig var slået igennem, men hvor han havde været på kontrakt siden 2009.

Turen gik til Horsens, og her han været sikker mand mellem stængerne hele sæsonen.

- Denne sæson har været god på mange punkter. Selvfølgelig ved at jeg har fået en masse kampe, hvilket var det primære formål, og så naturligvis også at få skiftet til FCK.

- Det har gået godt, det kan altid gå bedre. Jeg vil altid blive bedre. Jeg er mere end villig til at arbejde så hårdt, som jeg kan hver eneste dag, for at blive den bedste, jeg kan blive. Og denne sæson har givet mig mulighed for det, både i træning og i kampe, fortæller Jesse Joronen til TV2 ØSTJYLLAND

Siden han som bare 16-årig blev hentet fra Finland til Fulham har han brugt størstedelen af tiden på lejeophold i en række klubber i de lavere, engelske divisioner. 

Derfor blev det også kun til fire førsteholdskampe for The Cottagers, som Fulham kaldes, inden turen i sommers gik til Østjylland.

Blå bog: Jesse Joronen

Fulde navn: Jesse Pekka Joronen
Født: Den 21. marts 1993 i Rautjärvi, Finland

Højde: 197 centimeter
Vægt: 88,5 kilo

Position: Målmand

Karrieren i tal:
2009-17: Fulham (4 kampe)
2012: Maidenhead United (leje) (8 kampe)
2013: Cambridge United (leje) (0 kampe)
2013: FC Lahti (leje) (18 kampe)
2014: Accrington Stanley (leje) (4 kampe)
2015-16: Stevenage (leje) (10 kampe / 1 mål)
2017-18: AC Horsens
2018- : FC København (skifter 1. juli)

- I det sidste år i Fulham, der vidste jeg, at jeg skulle afsted efter sæsonen. Så hele året brugte jeg egentlig på at forberede mig på denne sæson. Jeg vidste af gode grunde ikke, at det ville blive Horsens, men da muligheden dukkede op, var jeg klar og kunne ikke vente med at komme afsted.

Udviklingen var gået i stå

Genstridige skader spolerede Jesse Joronens mulighed for at få kontinuerlig spilletid i flere af de klubber, han har været forbi i løbet af karrieren.

Nu har han for første gang været fast mand i en hel sæson.

Min udvikling var gået i stå på grund af mange skader. Og jeg skulle både mentalt og fysisk arbejde hårdere end de fleste for at komme over det.

Jesse Joronen

- Det har haft en kæmpe betydning. Og det er det, jeg er mest taknemlig for, at AC Horsens og naturligvis Bo Henriksen har givet mig chancen for at spille hele sæsonen, og at de har haft troen på mig fra dag ét.

- Min udvikling var gået i stå på grund af mange skader. Og jeg skulle både mentalt og fysisk arbejde hårdere end de fleste for at komme over det. Og nu føler jeg, at jeg er på et stadie, hvor jeg har endelig bevist over for mig selv, men også over for andre, at jeg faktisk kan spille en hel sæson.

Bryder sig ikke om held

Færre end 50 førsteholdskampe på 8 år har naturligvis ikke været drømmen for den 25-årige keeper, men han har brugt modgangen konstruktivt.

- Hvis du har udfordringer i livet, så bryder du enten sammen eller også trives du med dem. Og de skader, jeg har haft, var den hårdeste tid i mit liv. 

05:05

VIDEO: AC Horsens' målmandstræner, Peder Hansen, havde en stor finger med i spillet, da Jesse Joronen blev hentet til klubben. Her fortæller han om Jesse Joronens udvikling i denne sæson, inden han også sætter nogle ord på de to nye målmænd, der rykker til De Gule til sommer, Matej Delac og Kevin Ray Mendoza.

Luk video

- Hvis det lykkes, skal det være fordi, jeg har arbejdet hårdt for det. Og hvis det ikke lykkes, vil jeg kunne kigge tilbage og tænke, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne. 

Det er ikke noget med at overlade det til held?

- Nej, jeg kan ikke lide held. Jeg vil hellere stole på og forsøge at optimere mine metoder end bare at se på hvordan jeg har det og håbe på det bedste. Jeg vil hellere forberede mig på den bedst mulige måde, så resultatet bliver det bedst mulige, lyder det fra Jesse Joronen, der samtidig understreger at hans knæ er i topform, og at han ikke er bange for, at de tidligere skader bryder op igen.

Står overfor sin nye klub

Allerede i december, efter blot fem måneder på CASA Arena, så Ståle Solbakken potentialet hos den finske keeper og hentede ham til FC København på en aftale, der begynder til sommer og som gælder de næste fem år.

Derfor har Jesse Joronen naturligvis fulgt sin kommende arbejdsgiver tæt i en sæson, hvor de for længst blev sat af i kampen om mesterskabet.

Læs også Jesse Joronen tabt for AC Horsens – solgt til FCK

- De er FCK og de vil naturligvis gerne gøre det bedre, og forhåbentlig kan jeg være en stor del af det næste år. 

- Jeg vil have en stor sæson næste år, og det er FCK, så folk forventer selvfølgelig store ting. Inklusive mig selv. Og selvom jeg ikke har mødt spillerne, så er jeg sikker på, at de har det på akkurat samme måde. 

De er FCK og de vil naturligvis gerne gøre det bedre, og forhåbentlig kan jeg være en stor del af det næste år.

Jesse Joronen inden møderne med sin nye klub

De forsvarende mestre er i øjeblikket 22 point efter Brøndby og FC Midtjylland og fire point efter FC Nordsjælland.

I de kommende to runder står AC Horsens over for Joronens kommende klub. Dermed står finnen i den prækære situation, at han kan være med til at ødelægge sin næste arbejdsgivers chancer for bronzemedaljer ved at diske op med nogle gode præstationer på stregen.

Det er dog ikke noget, der fylder i hovedet på ham.

- Jeg tænker ikke på det. For at være ærlig, så drejer det sig ikke om mig. Når jeg bliver sat på banen, så forsøger jeg at vinde.

AC Horsens skal på besøg i Telia Parken lørdag klokken 16.00, mens løverne fra FCK kommer til CASA Arena fredag den 27. april klokken 19.00.