Vurderet til 8 millioner: Samling af motorbøger til salg

I aftes udløb auktionen på én af Danmarks største samling af motorbøger. Den rigtige køber er stadig ikke fundet

03:08

Har du nogle millioner kroner, der brænder i lommen, som du ikke er helt sikker på, hvad du vil bruge på? Så kunne en samling af mere end 130.000 motorbøger være en mulighed. 

Jeg synes, at når man har en unik samling i et lille land som Danmark, ville det være synd og skam, hvis det her blev findelt og sendt i alle retninger

Tom Frandsen, ejer af Køsters Motorboghandel

I hvert er fald er én af Danmarks største samlinger af motorbøger stadig til salg. Og det til trods for, at fristen for at købe bøgerne på auktion udløb søndag aften. Årsagen er, at der ikke var nogen køber, der kunne leve op til den pris, auktionshuset og sælgeren havde sat.

- Auktionen udløb i går, og vi var lidt uheldige, at der ikke kom et bud, der var højt nok i forhold til, hvad vi synes, det er værd. Vi har en uvildig vurdering på det her fra en motorhistoriker på omkring otte millioner kroner. Det er ikke der, vi er henne af, men vi snakker halvanden-to millioner kroner, før vi takker ja til at sælge det, siger ejeren af motorbogssamlingen, Tom Frandsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Aarhus-biskop skal være præst for Kongehuset: - Det er overvældende

Hvis prisen for hver enkelt bog lægges sammen, så står hele samlingen altså til mange millioner kroner. Men den kommende køber kan altså slippe noget billigere, hvis hele samlingen altså blive købt samlet. Ud over den kæmpe samling af motorbøger, så er det også Tom Frandsens forretning Køsters Motorboghandel i Risskov ved Aarhus, man får med i prisen.

- Jeg synes, at når man har en unik samling i et lille land som Danmark, ville det være synd og skam, hvis det her blev findelt og sendt i alle retninger, for det er det eneste sted, man kan gå hen og hente de her ting, siger Tom Frandsen.

Blandt de mest værdifulde effekter i samlingen er en original instruktionsbog til en 16-cylendret Cadillac fra 1932. 

Sygdom tvinger Tom til at sælge

Jeg er desværre rendt ind i noget slidgigt, så jeg får efterhånden sværere ved at have kræfter til at styre forretningen.

Tom Frandsen, ejer af Køsters Motorboghandel

Det er ikke helt uden årsag, at Tom Frandsen nu vælger at sælge sin gigantiske samling af motorbøger samt forretningen dertil. Han har nemlig fået svært ved at holde forretningen kørende på grund sygdom:

- Jeg er desværre rendt ind i noget slidgigt, så jeg får efterhånden sværere ved at have kræfter til at styre forretningen. Og så vil jeg helst ikke blive helt slidt ned af det, fortæller han. 

Læs også Succesen fortsætter: Østjysk vinbonde slår egen rekord

Eftersom samlingen ikke blev solgt på søndagens auktion, er det nu op til auktionsudbyderen og Tom Frandsen sammen at finde ud af, hvad der skal gøres:

- Vi skal ud af det her på en så fornuftig måde, som vi kan komme det, siger han.

Men indtil samlingen bliver solgt, knokler Tom Frandsen videre i forretningen:

- Nu kører vi videre, og så ser vi, hvad der sker i fremtiden. Det er bare business as usual, siger Tom Frandsen. 

VIDEO: Øverst i artiklen kan du se en video fra Køsters Motorboghandel.