VU-formand vil afskaffe licens: - Det er noget, vi tager fra den enkelte

VU-formand vil afskaffe licens - Venstres medieordfører mener, at licens er en form for demokratistøtte

- Det svarer til, at Netflix sendte mig en regning, uden at jeg har brugt produktet eller ønsket at bruge det. 

Jakob Sabroe, der er landsformand for Venstre Ungdom, har et budskab, han gerne vil levere. Det lyder således: 'Man kan sagtens leve uden DR. Så vigtige er I ikke. Jeg har det aldeles glimrende'.

Budskabet leverer han i en nylig kronik i Jyllands-Posten, hvor han argumenterer for at afskaffe licensen. 

quote Min hovedkritik er, at man skal betale for det, uanset om man bruger det eller ej. 

Jakob Sabroe, formand for Venstres Ungdom

Jakob Sabroe, der kommer fra Skanderborg og bor i Aarhus, nægter selv at betale licens af principielle årsager.

- Jeg synes simpelthen ikke, det er en essentiel service, de yder. Jeg synes, det er urimeligt, at en enkelt medievirksomhed får privilige til at kunne udskrive regninger til alle danskere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

'Licens er noget, vi giver til hinanden'. Sådan lød det, da DR Licens i 2016 kørte kampagne om medielicensen. 
'Licens er noget, vi giver til hinanden'. Sådan lød det, da DR Licens i 2016 kørte kampagne om medielicensen.  Foto: DR

På spørgsmålet om licens ikke er noget, vi giver hinanden, lyder svaret prompte.

- Nej, det er noget, vi tager fra den enkelte. Min hovedkritik er, at man skal betale for det, uanset om man bruger det eller ej. 

quote Når vi betaler vores skat, betaler vi både til brugen af offentlige veje, lægebesøg og daginstitutioner. Det gør vi, uanset om vi bruger de tilbud eller ej.

Britt Bager, medieordfører for Venstre

Dyrt for unge

Jakob Sabroe mener desuden, at 2500 kroner om året er mange penge for unge mennesker, der ofte er studerende.

- Jeg tror, mange unge ikke betaler licens, fordi de har svært ved at forstå, hvorfor de skal betale for noget, de ikke bruger, siger han.

Indsparket i Jyllands-Posten kommer netop nu, fordi Folketinget snart starter forhandlingerne om et nyt medieforlig, der skal fastsætte rammen for fremtidens public service.

Fakta om medielicensen

Medieordfører: Licens er demokratistøtte

VU-formandens udmelding om at afskaffe licensen falder dog ikke helt i tråd med holdningen i Venstres folketingstingsgruppe.

- Når vi giver licens, så gør vi det som en form for demokratistøtte. Støtten til de statslige medier er en del af et velfærdssamfunds opgave, siger Venstres kultur- og medieordfører, den østjysk valgte Britt Bager.

Hun mener, at der mangler perspektiv, når Jacob Sabroe sammenligner licensen med en opkrævning fra Netflix.

- Det er en-til-en-tankegang. Når vi betaler vores skat, betaler vi både til brugen af offentlige veje, lægebesøg og daginstitutioner. Det gør vi, uanset om vi bruger de tilbud eller ej. Det samme gør sig gældende med medielicensen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Man kan diskutere om det at have statslige medier er en opgave for velfærdssamfundet, og det synes Venstres folketingsgruppe, at det er. 

Hun medgiver dog, at 'de voksne' i Venstre et stykke hen ad vejen er enige med Jakob Sabroe. 

- Vi går og jonglerer med tanken om at afskaffe licensen og lægge den over på finansloven. Vi arbejder også på at få licensen sat ned, siger hun.

Jakob Sabroe er klar over, at hans tanke om at afskaffe licensen ikke møder fuld opbakning i moderpartiet. Det får ham dog ikke til at ryste på hånden. 

- Hvis Venstre spurgte deres medlemmer, ville de ligge mere på linje med os end med moderpartiet, lyder det fra Jakob Sabroe.

I en meningsmåling, som Norstat foretog for Altinget i 2017, gav 70 procent af danskerne udtryk for, at DR bør finansieres via indkomstskatten frem for licensopkrævning.