Villa i Aarhus er kun for de rige

Stadig for dyrt for lærer og sygeplejerske

Trods det største prisfald på boliger siden 1938 er en villa i hovedstaden eller Aarhus stadig uden for rækkevidde for et par bestående af en sygeplejerske og en lærer, skriver Politiken tirsdag. Det viser beregninger, som Arbejdernes Landsbank har foretaget.

I alt er det 23 af landets 98 kommuner, hvor det stadig er for dyrt for den almindelige lønmodtager at købe en villa. 22 af kommunerne findes på Sjælland. Den sidste kommune er Aarhus.

- Fra medierne kan du få det indtryk, at du som boligkøber står i en helt fantastisk situation, hvor du nærmest kan vælge og vrage efter forgodtbefindende. Men billedet er mere nuanceret. Selv om priserne er faldet voldsomt, har helt almindelige lønmodtagere stadig ikke råd til at købe en villa i mange af landets kommuner, siger cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank til Politiken.

- Faktum er, at du skal have været med på boligmarkedet i de gode år, hvis du skal gøre dig håb om en bolig i hovedstaden«, siger hun til Politiken.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), mener, at udviklingen kan skabe et mere opdelt samfund.

- Har pædagogmedhjælperen, læreren og sygeplejersken ikke råd til en bolig i København, har vi et reelt problem. Vi kan ikke have en by af rigmandsghettoer og studenterboliger. Der skal også være plads til familierne og de almindelige indkomster, siger hun til Politiken.

Arbejdernes Landsbanks beregninger tager udgangspunkt i, at et par, som består af en sygeplejerske og en lærer, har en årlig husstandsindkomst på 700.000 kroner og en opsparing på 250.000 kroner, som parret kan bruge til udbetalingen på boligen.

Da bankerne som tommelfingerregel vil låne tre gange den årlige husstandsindkomst, betyder det, at parret kan låne knap 2,4 millioner kroner. Det er imidlertid milevidt fra prisen på en gennemsnitlig 140 kvadratmeter stor villa, der i København ifølge de seneste tal fra Realkreditrådet koster 3,2 millioner kroner og på Frederiksberg 3,5 millioner kroner.