Lugter sejr: Vil kræve 20 millioner kroner for diskrimination

Stædige beboere og aktivister forbereder sig på sejr i EU-domstolen og vil samle flere hundrede til kæmpe søgsmål mod boligforening.

Ester Engrob Nielsen føler sig ramt og vil kæmpe for en godtgørelse.

Rå betonblokke i Gellerupparken falder en efter en for bulldozerne.

Området skal 'omdannes' og beboersammensætningen skal 'blandes', som det fremgår af den politiske vision. I praksis har det betydet, at lidt over 400 lejemål er blevet opsagt, og beboerne er blevet tvangsflyttet fra deres hjem.

Men omdannelsen er bestemt ikke gået stille for sig. Beboere og aktivister har kæmpet benhårdt for deres ret til at blive boende, og der er blevet anlagt retssager på kryds og tværs. Efter et afgørende retsmøde ved EU-domstolen i Luxembourg vejrer de tvangsflyttede nu medvind.

De tror så meget på, at EU-domstolen kommer frem til, at lovgivningen bag nedrivninger og opsigelser er diskriminerende, at de er begyndt at samle ind til et stort gruppesøgsmål mod Brabrand Boligforening.

Kort om retssagen

Den konkrete sag, EU-Domstolen skal forholde sig til, handler om et ghettoområde i København og i Slagelse. Den er dog relevant for Gellerupparken og andre 'ghettoområder', da lignede sager landet over er sat på pause, indtil EU-domstolen har forholdt sig til, om lovgivningen bag 'ghettopakken' er diskriminerende.

Den mulige diskriminering ligger i, at de boligområder, der som en del af parallelsamfundsloven kan blive påkrævet at nedbringe antallet af almene familieboliger, har minimum 50 procent beboere, der er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.

I Gellerupparken har Brabrand Boligforening opsagt flere hundrede beboere, fordi antallet af lejeboliger skal nedbringes som en del af udviklingsplanen, der skal sørge for, at området lever op til loven. Nogle blokke rives ned, andre sælges.

Syv lejere har dog nægtet at flytte ud af deres lejligheder, så boligforeningen har hevet lejerne i boligretten, ligesom lejerne også har anlagt sag, fordi de mener, opsigelserne sker på et ulovligt grundlag. Sagerne er endt i Vestre Landsret, som i april i år besluttede, at sagerne skal afvente kendelsen ved EU-domstolen.

På bare halvanden uge er der allerede over 50 tidligere beboere, der har sluttet sig til det mulige gruppesøgsmål. Hvis alle 400 melder sig ind kampen - og den mulige godtgørelse kommer til at ligge på 50.000 kroner - kan det potentielt komme til at koste Brabrand Boligforening svimlende 20 millioner kroner.

Jeg var glad for lejligheden, den var nærmest nyrenoveret og fejlede ingenting overhovedet
Ester Engrob Nielsen

Dansk pensionist tvunget til at flytte

En af de beboere, der er klar til at kæmpe for en godtgørelse, er 76-årige Ester Engrob Nielsen. Hun boede i en af de blokke på Dortesvej, der nu er blevet revet ned.

- Jeg vil være med i søgsmålet, for jeg har måttet flytte fra en lejlighed, jeg var glad for. Det er jeg ærgerlig over, og jeg synes også, det er uretfærdigt, siger hun og tilføjer:

-For jeg var glad for lejligheden, den var nærmest nyrenoveret og fejlede ingenting overhovedet. Der var en dejlig have omkring og små fugle, der sang om morgenen, og venlige naboer.

De røde blokke skal rives ned, de grå renoveres, de blå er allerede renoveret, og de grønne bygninger er nye. Foto: Brabrand Boligforening

Da Ester Engrob Nielsen flyttede ind i lejligheden på Dortesvej, var der ingen planer om, at blokken skulle rives ned. Det kom der først, efter et flertal i Folketinget vedtog den såkaldte ghetto-pakke med krav om, at området som Gellerupparken skulle nedbringe antallet af almene boliger.

En af grundene til, at området kom på ghettolisten, var, at der bor en høj andel af indbyggere med ikke-vestlig baggrund.

- Jeg er jo ikke fra et ikke-vestligt land, men selvom jeg er dansk, bliver jeg også ramt af den her lov, fordi jeg havde nogle naboer, der var fra ikke-vestlige lande. For mig at se er loven racistisk, når den er baseret på etnicitet, så derfor går jeg ind i det her, siger Ester Engrob Nielsen.

For hende betød flytningen, at hun måtte betale dobbelt husleje i en periode.

- Men der er andre, der er meget mere ramt af det her, end jeg er, og dem føler jeg med, siger hun.

Nedrivningen af den sidste blok på Dortesvej er netop begyndt.

Går efter 50.000 kroner til alle

Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken har nu - sammen med beboere og aktivister fra Almen Modstand - taget første spæde skridt til et sagsanlæg på et åbent møde. Målet er at komme i kontakt med alle de omkring 400 beboere, der er blevet tvangsflyttet fra Gellerupparken, og give dem mulighed for at skrive sig på et muligt kommende gruppesøgsmål mod boligforeningen.

Håbet er at kunne få en godtgørelse på omkring 50.000 kroner per lejer, fortæller formand for afdelingsbestyrelsen Helle Hansen.

- Vi har en forventning om, at den danske stat kommer til at tabe, og hvis lovgivningen er ulovlig, er der en masse beboere, der er blevet udsat for diskrimination. Det har haft omkostninger for dem at blive tvangsflyttet, og derfor mener vi, det kun er rimeligt med en godtgørelse, siger Helle Hansen.

Helle Hansen ærger sig over de mange nedrivninger i Gellerupparken.

Hvorfor skal jeres boligforening bøde for at have opsagt beboere - det kan jo blive vældig dyrt?

- Det vil være mange penge for boligforeningen, ja. Men er man ikke blevet behandlet ordentligt, må der godtgøres. Så kan boligforeningen jo forsøge at rette skytset videre mod staten. Dem, der er skyld i det, må betale, siger hun.

Plaster på såret

Advokat Kasper Fuhr Christensen repræsenterer nogle af de lejere, der har gjort indsigelse mod boligforeningens opsigelser. Og han mener, at der er god mulighed for at få en godtgørelse, hvis sagen i EU-domstolen skulle falde ud til beboernes fordel.

Det vil være noget af en hovedpine
Kasper Fuhr Christensen, advokat

Han deltog også på det møde, afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken havde inviteret til, hvor han oplyste om mulighederne.

- Jeg synes, det er en god idé med et gruppesøgsmål, hvis det viser sig, at disse menneskers ret til ikke at blive forskelsbehandlet på grund af deres etnicitet er blevet krænket. En godtgørelse kan være med til at give oprejsning, være et plaster på såret og understrege, at diskrimination er en alvorlig sag, siger han.

En gruppe beboere og aktivister tog en bus til Luxembourg i oktober for at følge sagen ved EU-domstolen.

Han og andre advokater i sagen regner med, at en godtgørelse ville kunne lande på omkring 50.000 kroner, men understreger, at det er svært at forudsige et beløb.

Han regner også med, at det vil være muligt at søge fri process for gruppesøgsmålet.

- Den samlede sag kan få en kæmpe betydning. Ikke kun for Brabrand Boligforening, men også for kommunen og ministeriet. Det vil være virkelig pinligt, hvis loven bliver vurderet diskriminerende, siger han.

Han vurderer, at boligforeningen i så fald ikke ville kunne fortsætte med omdannelsesplanerne, at de tomme blokke ikke umiddelbart kan rives ned, og at entreprenører ikke kan komme videre med byggeplaner. Derudover vil der muligvis komme et stort erstatningskrav fra tidligere beboere, 'så det vil være noget af en hovedpine'.

Flere blokke i området venter på nedrivning.

Hypotetisk situation

Hos Brabrand Boligforening er direktør Kristian Würtz ikke specielt bekymret for udfaldet af sagen ved EU-domstolen. Han regner med, at boligforeningen har sit på det rene. Det er mere ventetiden, der bekymrer ham.

- Vi har en klar forventning om, at vores opsigelser har været berettigede og korrekte efter den lovgivning, der er vedtaget, og de aftaler, der er indgået. Så det er vi grundlæggende set ikke så bekymrede for. Men vi er bekymrede for den tid, det tager, for det er en ulempe for bydelen og for beboerne, siger Kristian Würtz.

Kristian Würtz, administrerende direktør i Brabrand Boligforening

Han fortæller, at han har stor forståelse for, at det er 'en svær og hård konsekvens' for den enkelte familie at blive bedt om at flytte, men understreger, at det er nødvendigt for at omdanne området.

Udsigten til et muligt gruppesøgsmål fra alle de opsagte tidligere lejere vil han ikke forholde sig til, da boligforeningen endnu ikke er blevet mødt med et krav.

- Det er en hypotetisk situation, så det vil jeg ikke spekulere i. Vores forpligtelse som boligforening er at leve op til de aftaler, vi har indgået, på baggrund af den lovgivning, der er vedtaget. Og hvis vi gør det, er jeg ikke så bekymret for, at et eventuelt erstatningskrav skulle ramme vores beboere – det ville nærmere være noget, som lovgivere skulle forholde sig til, siger han.

Når ved Jettesvej er revet ned, skal der bygges et nyt kvarter, Karen Blixen Kvarteret, med rækkehuse og lejligheder.

Ekspert spår gode chancer for beboerne

Men er det overhovedet realistisk, at beboerne skulle få medhold i sagen ved EU-domstolen? Det mener flere eksperter, TV2 Østjylland tidligere har talt med.

En af dem er Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet og Oslo Universitet med speciale i menneskerettigheder.

- Jeg mener, at der klart er tale om diskriminerende udtalelser, fordi der er bestemte etniciteter, der er uønskede i de boligområder. Og for at sprede den befolkning, vil man rive deres boliger ned og bygge noget nyt. Det er et meget omfattende indgreb, fordi folk mister deres hjem og deres omgivelser. Jeg mener, beboerne har gode chancer for at vinde sagen, siger hun. 

Hvad er konsekvensen, hvis lovgivningen bliver vurderet ulovlig?

- Hvis staten taber sagen, antager jeg, at retten kommer frem til, at skal beboerne have lov til at blive boende. Dem, der allerede er blevet tvangsflyttet, skal have en eller anden form for erstatning. Staten skal også betale sagens omkostninger, så alt i alt kan staten risikere at få en ordentlig en på kassen. Det kan blive dyrt, siger hun. 

Gellerupparken er under stor forandring i disse år. Her viser boligforeningsdirektøren nybyggeriet frem.

Social- og Boligministeriet udtaler sig ikke om den verserende retssag men oplyser, at generaladvokaten ved EU-domstolen endnu ikke har givet besked om, hvornår hendes forslag til afgørelse bliver fremlagt, ligesom det heller ikke vides, hvornår der falder en dom i sagen. 

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google