Vil have 500 aarhusianske indvandrere i nyttejob – her skal de arbejde

Borgmester og rådmand vil skabe 500 nye nyttejobs på både offentlige og private arbejdspladser.

I fremtiden kommer op mod 500 ikke-vestlige indvandrere til at trække i arbejdstøjet i de aarhusianske køkkener, lagerbygninger og grønne parker.

I sidste uge præsenterede regeringen sit udspil om 37-timers arbejdspligt for ikke-vestlige modtagere af kontanthjælp. I kølvandet på dette udspil er borgmester Jacob Bundsgaard (S) og social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) nu klar med en model for, hvordan Aarhus Kommune kan skabe nyttejobs for denne gruppe indvandrere.

De to S-politikere vi skabe 500 nye nyttejobs på både offentlige og private arbejdspladser. De kommunale nyttejobs skal være med til at hæve serviceniveauet på velfærdsområderne, imens nyttejobs på det private arbejdsmarked målrettes vækstbrancher som transport, køkken, lager og logistik, grønne områder, rengøring andre servicefag.

Hvis forslaget vedtages af byrådet, vil det ifølge borgmesteren smitte positivt af på beskæftigelsen i Aarhus.

- Derfor vælger vi at skabe en række nyttejobs med mening - på arbejdspladser, hvor de ekstra hænder kan mærkes – det er for eksempel ufaglærte plejejobs, køkkenmedhjælp, rengøring, pleje og renholdelse af grønne områder m.v., siger borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Får et regulært arbejde

Ud over at sikre ekstra hænder her og nu håber de to socialdemokratiske politikere, at en del af indvandrerne i nyttejob senere får et regulært arbejde.

- Det er et godt princip, at man skal yde en indsats for sin kontanthjælp. Målgruppen for vores indsats er f.eks. indvandrerkvinder og andre, der har gode for forudsætninger for at komme i varig beskæftigelse, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

På de kommunale arbejdsplads vil der bl.a. blive oprettet kommunale nyttejobs på områderne for:

  • Pleje- og omsorgsområdet (ufaglærte plejejobs, køkkenmedhjælp mv.)

  • Daginstitutioner (medhjælper og rengøring mv.)

  • Natur/miljø-området (pleje og renholdelse af grønne områder, entreprenør mv.)

  • Diverse nytteindsatsområder, fx på klimacafeer, skoler, kantiner mv.

Hertil kommer nyttejobs på private arbejdspladser, der etableres som såkaldte IGU-forløb:

  • IGU-forløbet er et to-årigt uddannelsesforløb, der skal sikre arbejde og opkvalificering for flygtninge og familiesammenførte, hvis kvalifikationer og produktivitet endnu ikke står mål med arbejdskravene på det danske arbejdsmarked.

  • IGU'en er et supplement til virksomhedspraktik, løntilskud og opkvalificering og omfatter ansættelse i en lønnet praktikstilling på en virksomhed og skoleundervisning med uddannelsesgodtgørelse.

Skal i gang fra årsskiftet

De nye nyttejobs kan blive etableret allerede til næste år. Det fortæller Kristian Würtz, Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det korte svar er, at ambitionen er, at vi går i gang ved årsskiftet. Det er et udspil op til de kommende budgetforhandlinger, og så kan der blive vedtaget lovgivning i forlængelse af Regeringens udspil, som vi skal tage højde for, siger Kristian Würtz. 

Nyttejobsene skal indføres, så de ikke kommer til at stjæle arbejdspladser fra andre, der ude på arbejdsmarkedet. 

- Det skal tilrettelæggelse på en måde, så det ikke udgrænser ordinære stillinger. Vi får brug for rigtig mange flere dygtige folk, siger Kristian Würtz og fortsætter:

- Vores ambition er at kigge efter nogle af de felter, hvor der er jobåbninger, så det kan være en trædesten til ansættelse eller uddannelse. 

NYTTEINDSATS