Nu vil rådmand droppe fogedforbud: Skjulte optagelser fra plejehjem skal frem

Rådmand Jette Skive (DF) har besluttet at hun ikke ønsker at opretholde fogedforbuddet mod TV2.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), har nu besluttet, at hun ikke ønsker at opretholde fogedforbuddet mod TV2s dokumentar, der blandt andet indeholder skjulte optagelser af omsorgssvigt i ældreplejen i Aarhus Kommune.

Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage, oplyser rådmanden i en pressemeddelelse.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes.

- Ældreområdet er hjerteblod for mig og for Dansk Folkeparti. Jeg kan konstatere, at både borgmesteren i Aarhus og statsministeren pludselig er vågnet og nu vil have både flere hænder og hoveder på ældreområdet.

quote At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

- Det har de ikke vist vilje til i årevis. At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser, lyder det i pressemeddelelse fra rådmanden.

Kræver byrådets opbakning

Jette Skive vil nu indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.

- Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de lige som jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt. Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven, skriver hun i pressemeddelelsen.

quote Jeg kræver deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, har tirsdag eftermiddag meldt ud i en pressemeddelelse, at han bakker op om at trække fogedforbuddet tilbage. 

Han understreger samtidig, at byrådet allerede har tilkendegivet sin holdning i og med at 29 af 31 byrådsmedlemmer bakker op om en offentliggørelse.

Kommunens egen rådgiver har tidligere udtalt, at Aarhus Kommune kan komme i problemer, hvis man dropper fogedforbuddet.

Det skyldes, at retten har vurderet, at optagelserne er krænkende over for den demente kvinde.

quote Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

- Byretten og Landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan.

- Samtidig er min holdning, om at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset, skriver Jette Skive (DF) i pressemeddelelsen.

quote Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

Derfor opfordrer hun nu også politikerne til, at lave loven om hurtigst muligt:

- Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må.

Rådmanden vil samtidig trække politianmeldelsen af TV2 tilbage:

- Vi har tilsyneladende et kæmpe hul i lovgivningen, og det bør TV2 ikke straffes for, lyder det i pressemeddelelsen.

Jette Skive har bedt borgmesteren om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt, fremgår det af pressemeddelelsen.

TV2 ØSTJYLLAND arbejder på at få en kommentar fra Jette Skive (DF). 

VIDEO: Mandag aften reagerede Jette Skive (DF) på borgmesterens udmelding om, at der skal tilføres flere penge til ældreområdet i Aarhus Kommune. Rådmanden tror det ikke, før hun ser det med sine egne øjne. Se interviewet her.

Fogedforbud mod TV2-dokumentar

Glæde hos pårørende til 90-årig

Charlotte Ahm er barnebarn til 90-årig Else, der har boet på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus og medvirker i de skjulte optagelser fra TV2-dokumentaren.

Mandag den 6. juli valgte Ekstra Bladet at bringe nogle af de skjulte optagelser på trods af fogedforbuddet. Optagelserne viser blandt andet, hvordan 90-årige Else i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Familien har tidligere givet udtryk for, at de ønsker hele dokumentaren vist, og derfor falder Jette Skives udmelding i god jord:

- Jeg synes, det er på tide, og det er dejligt, at hun er nået dertil. Jeg håber, at det kommer til at gå igennem. Det er en dokumentar, der fortjener at blive vist, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg synes, det er på tide, og det er dejligt, at hun er nået dertil.

Charlotte Ahm, barnebarn til tidl. beboer på Kongsgården

Hun mener, at dokumentaren giver et helhedsbillede - modsat de to udklip af dokumentaren, som Ekstra Bladet tidligere har offentliggjort på trods af fogedforbuddet: 

-  Man er nødt til at se hele dokumentaren for at forstå sammenhængen. Der er også positive ting at se i dokumentaren, så det er vigtigt, at man ser dokumentaren i sin helhed, så man får det hele med, siger Charlotte Ahm.

Nyheden om, at kommunen vil trække anmeldelsen af TV2-medarbejderne tilbage, vækker også stor glæde:

- Det er nok noget af det bedste. Jeg kan ikke se, hvorfor man personligt skal gå efter journalisten og dem, der står bag dokumentaren, så det er jeg glad for at høre, siger hun. 

VIDEO: I april 2020 anmeldte Charlotte Ahm (tv.) og Hanne Larsen plejehjemmet Kongsgården til politiet, fordi de mener, at plejehjemmet har svigtet deres mor og farmor. 

 

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

20161201-184147-3-1920x1079we

Kvinde truet med køkkenkniv på åben gade: Nu er 20-årig anholdt og sigtet

Viggo Andreasen epidemiolog, RUC

Bagsiden ved færre restriktioner: Ekspert frygter ny smittestigning

Dagens mest læste