Nu vil rådmand droppe fogedforbud: Skjulte optagelser fra plejehjem skal frem

Rådmand Jette Skive (DF) har besluttet at hun ikke ønsker at opretholde fogedforbuddet mod TV2.

Jette Skive vil nu indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), har nu besluttet, at hun ikke ønsker at opretholde fogedforbuddet mod TV2s dokumentar, der blandt andet indeholder skjulte optagelser af omsorgssvigt i ældreplejen i Aarhus Kommune.

Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage, oplyser rådmanden i en pressemeddelelse.

Læs også Endelig taler Bundsgaard: - Der skal flere ressourcer til ældreområdet

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes.

Læs også Statsministeren om plejesvigt: - Der mangler hænder og hoveder

- Ældreområdet er hjerteblod for mig og for Dansk Folkeparti. Jeg kan konstatere, at både borgmesteren i Aarhus og statsministeren pludselig er vågnet og nu vil have både flere hænder og hoveder på ældreområdet.

At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

- Det har de ikke vist vilje til i årevis. At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser, lyder det i pressemeddelelse fra rådmanden.

Kræver byrådets opbakning

Jette Skive vil nu indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.

Læs også Flere familier fortæller om omsorgssvigt på aarhusianske plejehjem

- Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de lige som jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt. Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven, skriver hun i pressemeddelelsen.

Jeg kræver deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, har tirsdag eftermiddag meldt ud i en pressemeddelelse, at han bakker op om at trække fogedforbuddet tilbage. 

Han understreger samtidig, at byrådet allerede har tilkendegivet sin holdning i og med at 29 af 31 byrådsmedlemmer bakker op om en offentliggørelse.

Læs også Ekstra Bladet viser TV 2s optagelser fra plejehjem trods fogedforbud

Kommunens egen rådgiver har tidligere udtalt, at Aarhus Kommune kan komme i problemer, hvis man dropper fogedforbuddet.

Det skyldes, at retten har vurderet, at optagelserne er krænkende over for den demente kvinde.

Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

- Byretten og Landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan.

Læs også Borgmester bakker op om at trække fogedforbud

- Samtidig er min holdning, om at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset, skriver Jette Skive (DF) i pressemeddelelsen.

Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

Derfor opfordrer hun nu også politikerne til, at lave loven om hurtigst muligt:

- Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må.

Læs også Ældrerådmand: Ulovligt at vise optagelser fra plejehjem

Rådmanden vil samtidig trække politianmeldelsen af TV2 tilbage:

- Vi har tilsyneladende et kæmpe hul i lovgivningen, og det bør TV2 ikke straffes for, lyder det i pressemeddelelsen.

Læs også TV 2-ansatte sigtet af politiet for skjulte optagelser

Jette Skive har bedt borgmesteren om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt, fremgår det af pressemeddelelsen.

TV2 ØSTJYLLAND arbejder på at få en kommentar fra Jette Skive (DF). 

03:43

VIDEO: Mandag aften reagerede Jette Skive (DF) på borgmesterens udmelding om, at der skal tilføres flere penge til ældreområdet i Aarhus Kommune. Rådmanden tror det ikke, før hun ser det med sine egne øjne. Se interviewet her.

Luk video

Fogedforbud mod TV2-dokumentar

- TV2 fulgte i efteråret 2019 en 90-årig kvinde på plejehjemmet med skjult kamera. Forinden havde TV2 sikret sig samtykke fra kvindens pårørende.

- Det mundede ud i en dokumentar, som skulle have været vist på tv-stationen.

- Men Aarhus Kommune fik nedlagt forbud først ved byretten og siden landsretten.

- Landsretten stadfæstede forbuddet med den begrundelse, at den demente kvinde ikke var i stand til at give sit samtykke.

- Aarhus Kommune har politianmeldt TV2 for optagelserne. Fire personer fra mediet, herunder nyhedsdirektør Mikkel Hertz, er således blevet sigtet for uberettigede optagelser.

- Mandag den 6. juli valgte Ekstra Bladet at bringe nogle af de skjulte optagelser på trods af fogedforbuddet. Optagelserne viser blandt andet, hvordan den ældre demensramte kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

- Nu ønsker rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), at trække fogedforbuddet og politianmeldelsen af TV2 tilbage. 

Kilde: Ritzau

Glæde hos pårørende til 90-årig

Charlotte Ahm er barnebarn til 90-årig Else, der har boet på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus og medvirker i de skjulte optagelser fra TV2-dokumentaren.

Mandag den 6. juli valgte Ekstra Bladet at bringe nogle af de skjulte optagelser på trods af fogedforbuddet. Optagelserne viser blandt andet, hvordan 90-årige Else i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Familien har tidligere givet udtryk for, at de ønsker hele dokumentaren vist, og derfor falder Jette Skives udmelding i god jord:

Læs også Pårørende anmelder plejehjem for omsorgssvigt: - Farmor fik ikke skiftet ble i et døgn

- Jeg synes, det er på tide, og det er dejligt, at hun er nået dertil. Jeg håber, at det kommer til at gå igennem. Det er en dokumentar, der fortjener at blive vist, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg synes, det er på tide, og det er dejligt, at hun er nået dertil.

Charlotte Ahm, barnebarn til tidl. beboer på Kongsgården

Hun mener, at dokumentaren giver et helhedsbillede - modsat de to udklip af dokumentaren, som Ekstra Bladet tidligere har offentliggjort på trods af fogedforbuddet: 

-  Man er nødt til at se hele dokumentaren for at forstå sammenhængen. Der er også positive ting at se i dokumentaren, så det er vigtigt, at man ser dokumentaren i sin helhed, så man får det hele med, siger Charlotte Ahm.

Læs også Barnebarn til 90-årige Else: Der skal handling bag ministers møde

Nyheden om, at kommunen vil trække anmeldelsen af TV2-medarbejderne tilbage, vækker også stor glæde:

- Det er nok noget af det bedste. Jeg kan ikke se, hvorfor man personligt skal gå efter journalisten og dem, der står bag dokumentaren, så det er jeg glad for at høre, siger hun. 

03:14

VIDEO: I april 2020 anmeldte Charlotte Ahm (tv.) og Hanne Larsen plejehjemmet Kongsgården til politiet, fordi de mener, at plejehjemmet har svigtet deres mor og farmor. 

Luk video