Vil bruge digitale fodspor

Forskere bruger smartphones til kortlægning

Forskere ved Aarhus Universitet er ved at udvikle teknologi, der gør det muligt at kortlægge danskernes færden ud fra de signaler, vores smartphones udsender.

Det kan eksempelvis gøre det muligt at forudse trafikpropper, ligesom informationerne kan bruges til at skabe mere rummelige veje og parkeringspladser.

Nøgleordet er crowd-sensing, altså sporing af menneskemængder, og det handler netop om at spore antallet af mennesker et givent sted på et givent tidspunkt ved hjælp af de smartphones, de fleste danskere bevæger sig rundt med i inderlommen.

Men bare rolig - du risikerer ikke, at forskerne kigger dig over skuldrene.

- Teknologien fungerer ved, at man sætter en række enheder til at tælle signalsignaturer fra tændte smartphones - og altså på ingen måde ser på enkeltpersoners data eller andet, siger lektor Mikkel Baun Kjærgaard, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

- På den basis kan vi udregne, hvor mange personer, der er på et givent område på et givent tidspunkt. De informationer kan så bruges til en række analyser og tiltag, der vil give en mere hensigtsmæssig brug af et område, forklarer han.

Fokus på udvikling

Forskergruppen har især haft fokus på at udvikle de algoritmer, som skal bruges til at danne grundlaget for analyserne. En ting er nemlig at få en lille boks til at tælle en tændt telefon. Noget ganske andet er at få den tælling til at give mening i forhold til at skabe et brugbart overblik.

Nogle steder foregår der allerede en form for registrering af besøgstal og brug af offentlige områder og bygninger, hvor udsendte medarbejdere registrerer antal besøgende ved en folketælling på gammeldags manerer.

Hos Aarhus Kommune er der stor interesse for de nye muligheder, eksempelvis til at måle mængden af personer, der opholder sig i kommunens grønne områder på bestemte tidspunkter.

- Crowd-sensing som værktøj til tælling af befolkningens brug af vores offentlige områder kan vise sig at blive meget værdifuldt for os i forhold til at optimere vores indsats. Her i Aarhus Kommune er vi meget interesserede i teknologien og vil bestemt følge den videre udvikling meget tæt, siger Kim Gulvad Svendsen, afdelingschef for Grønne Områder i Aarhus Kommune.