Vil afsløre flere syge fostre

Sygehus overvejer at teste fostre for kromosomafvigelser

Har fosteret kromosomafvigelser eller anlæg for muskelsvind, hjernesygdomme, hjertefejl og andre alvorlige sygdomme? Har det øget risiko for at udvikle autisme eller brystkræft senere i livet?

Det vil lægerne om få år være i stand til at svare på, allerede før den gravide rammer abortgrænsen på 12 fulde ugers graviditet. Dermed vil vordende forældre i teorien frit kunne vælge en abort på baggrund af resultatet, skriver Politiken.

Med en ny metode kan man ved en simpel blodprøve fra moderen teste fosteret for langt flere sygdomme end hidtil.

Overvejer at indføre teknikken
Aarhus Universitetshospital overvejer nu at afprøve teknikken på tre kromosomafvigelser, blandt andet Downs syndrom, når metoden er klar om cirka to år.

- Den vil kunne bruges til at diagnosticere alvorlige sygdomme, og er der mistanke om en alvorlig lidelse, kan den også bruges til at frikende fosteret for sygdommen, siger ledende overlæge på klinisk genetisk afdeling Ida Vogel til Politiken.

I dag bliver alle gravide tilbudt en blodprøve, den såkaldte doubletest, og en nakkefoldsskanning omkring 11.-13. graviditetsuge. Her bliver fosteret primært undersøgt for tre kromosomafvigelser, hvoraf Downs syndrom er den mest kendte.

Doubletest skal vise øget risiko
Ida Vogel understreger, at metoden i første omgang kun er planlagt til at teste for de tre kromosomfejl, som danske gravide allerede i dag kan blive undersøgt for. Og at prøven kun vil blive taget i brug, når doubletesten viser øget risiko.

Formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, advarer om, at det bliver forældrene, der kommer til at stå tilbage med de svære valg.

- Alle er i en eller anden grad disponeret for sygdomme, så at screene sig frem til et sygdomsfrit liv er en illusion. Spørgsmålet er, hvilke sygdomme man kan acceptere, at børnene kan få - og det kan i sidste ende blive forældrenes valg, siger han.