Vigtig lektiehjælp står foran lukning

Flere lektiecaféer i Aarhus står til at lukke efter årsskiftet. De appellerer nu til kommunen for hjælp til finansiering.

Elever i folkeskolen, der har brug for ekstra hjælp til skolearbejdet, kan få det sværere i fremtiden. De frivillige lektiecaféer, som Red Barnet Ungdom og projektet Lektievenner står for, mister nemlig deres finansiering ved årsskiftet.

Der er ellers noget, som tyder på, at der er godt brug for lektiehjælpen. En undersøgelse lavet til Red Barnet Ungdom viser, at 28 procent af eleverne i folkeskolen godt kunne tænke sig mere hjælp med skolearbejdet. Det er en stigning på 5 procentpoint siden 2020, hvor det var 23 procent af eleverne.

- Vi oplever, at der blandt eleverne er et øget behov for vores læringsaktiviteter. To lange coronanedlukninger med fjernundervisning og undervisning farvet af talrige restriktioner har påvirket mange elevers trivsel og læring negativt, siger Astrid Engberg, generalsekretær i Red Barnet Ungdom i en pressemeddelelse.

Lektiecaféerne opdeler børnene efter klassetrin. Formålet er ifølge Red Barnet Ungdom at skabe et trygt rum for de elever, der har brug for ekstra opmærksomhed og fokus.

Appellerer til kommunen

Finansieringen af lektiecaféerne har indtil nu været baseret på fondsmidler fra Egmont Fonden, men de ophører  ved udgangen af 2021. Derfor håber Red Barnet Ungdom nu på hjælp fra Aarhus Kommune.

- Evalueringer viser, at både skoler og elever har været meget glade for Red Barnet Ungdoms læringscaféer. Derfor vil det være trist, hvis vi er nødt til at lukke caféerne.

- Selvom frivillige projekter ofte er billige at drive, så er der stadig omkostninger forbundet med indkøb af materialer, rekruttering og uddannelse af frivillige samt evalueringer og udvikling af en aktivitet. 

- Der er desuden omkostninger forbundet med, at de frivillige køber saft og snacks til børnene og lignende. Det er dog samlet set en god investering for en kommune. Investeringen er minimal i forhold til det udbytte, som børnene oplever, siger Astrid Engberg.

Politiker ser gerne lektiecaféerne bevaret

Peder Udengaard, medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune (S) fortæller, at de endnu ikke har modtaget nogen henvendelse fra Red Barnet Ungdom om eventuel finansiering. Han er dog åben for at sætte sig ned og diskutere projektet.

- Behovet for lektiehjælp og generel støtte til børnene har været stigende under de seneste nedlukninger. Det ville da være rigtig ærgerligt, hvis lektiecaféerne skulle lukke nu.

- Vi vil gerne have så gode tilbud i Aarhus Kommune så muligt, og det hjælper Red Barnet Ungdom helt sikkert med. Jeg ser frem til tage en god drøftelse med dem, siger Peder Udengaard til TV2 ØSTJYLLAND.

De 10 lektiecaféer som Red Barnet Ungdom driver i Aarhus befinder sig på Ellevangskolen, Strandskolen, Ellehøjskolen, Skovvangskolen, i Trivselshuset i Bispehaven, i Dokk1, i beboerhuset i Kalmargade i Kalmargade, i det boligsociale hus Basen i Viby Syd og i det boligsociale hus Yggdrasil i Brabrand.

Derudover risikerer projektet Lektievenner ligeledes at lukke efter årsskiftet. 

domstol retten byretten Randers pædofilisag

Far spærres inde på ubestemt tid - begik overgreb på datter

skrald i Rådhusparken

play EM-frustrationer gik ud over midtbyen: Flød med skrald og glasskår

Morten Østergaard

play Morten Østergaards nye arbejdsgiver: - Jeg har ikke talt med ham om krænkelser

Soundboks højttaler høj musik larm støj

Ingen sigtelser efter første aften med skærpede regler for soundbokse

Jørgen Terp Vandrefalke

play Vandrefalke yngler på østjysk grund: Nu frygter Jørgen, at de bliver stjålet

IMG_8481-1200px

play Naturhistorisk Museum erkender: - Vi burde have reageret hurtigere

Dagens mest læste