VIDEO: Uheldsskib på vej hjem til ny fremtid - sådan ser det ud nu

Skibet Svartlöga endte på havets bund - nu skal det være kunstskib og nabo til Fregatten Jylland i Ebeltoft.

01:12

VIDEO: Kom med på rundtur på Svartlöga, der er hævet fra havets bund. Video: Urban Engberg

Der er lidt beskidt og rodet, men det er alligevel svært at se, at skibet Svartlöga i flere dage har ligget på havets bund.

Skibet befinder sig lige nu i Holland, men kommer snart tilbage til Danmark, hvor der venter en helt ny fremtid som kunstskib.

Læs også Besætning fra forlist skib på vej hjem: - Vi er dybt berørte

I 13 år arbejdede kaptajn Henrik Grønborg på drømmen om at få den gamle svenske minestryger ud på en jordomrejse.

Som et uvirkeligt chok for ham og den øvrige besætning sank Svartlöga i august 2018 på få minutter ud for Hollands kyst efter en festlig afsked på havnen.

En såkaldt faldvind lagde skibet ned, så det sank på ganske kort tid.

Det er ikke uden dramatik, at besætningen på Svartlöga bliver reddet af den hollandske kystvagt.  Foto: Kustwacht Nederland

Alle mand reddet

Heldigvis blev alle 11 besætningsmedlemmer reddet af de hollandske kystvagter, og den kendsgerning betyder alt for skibets kaptajn, Henrik Grønborg. 

Han kan nu fortælle, at Svartlöga fremover skal have base i Ebeltoft - i en helt ny rolle som del af forskellige kunstneriske projekter.

- Svartlöga sejler snart hjem for egen kraft. Det er fantastisk, at skibet er genopstået som Fugl Phønix, siger Henrik Grønborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Henrik Grønborg glæder sig over, at skibet nu skal have en helt ny rolle i fregathavnen i Ebeltoft.

Blev skadet ved bugseringen

Siden Svartlöga efter en uge på havets bund blev hævet og bragt ind til Amsterdams havn, har alle skibets venner bakket op om at få det gjort sejlklart igen.

Vi håber, Svartlöga kan komme til at ligge ved siden af Fregatten Jylland i Ebeltoft og blive et besøgsskib.

Henrik Grønborg

Umiddelbart så det hele ellers trist ud efter bugseringen, for de bånd, der havde løftet skibet op, havde rykket i hele konstruktionen, lønningen var knust, og der var andre barske skader.

Siden er Svartlöga er blevet bugseret til havnen i den hollandske by Helder. Her er det blevet renset, motoren har været en tur i Grenaa for at blive renoveret, og skævheden i skroget har fortaget sig.

Om et par uger sættes motoren på plads igen, og så er planen, at Svartlöga kan sejles hjem til Danmark.

Alle gaster fik takket være en forsikring deres indskud i rejsen tilbage, da Svartlöga kæntrede. Her bliver besætningsmedlemmer reddet af Hollands kystvagt. Foto: Kustwacht Nederland

Skal trylle 100.000 kr. frem

Nå Svartlöga kommer tilbage, går den egentlige renovering i gang, så skibet kan blive klar til de nye fremtidsdrømme, som Henrik Grønborg deler med den øvrige ejerkreds.

Læs også Bevæget kaptajn: Svært at se at det kan blive til skib igen

- I fremtiden skal Svartlöga bruges til projekter med kunstnerisk indhold. Vi håber, det kan komme til at ligge ved siden af Fregatten Jylland i Ebeltoft og blive et besøgsskib, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Den videre renovering kommer til at koste omkring 100.000 kroner, som ejerne er i gang med at samle ind. De første 40.000 kroner er rejst. 

Den hollandske kystvagt satte en helikopter i luften for at hjælpe besætningsmedlemmerne, da Svartlöga kæntrede. Foto: Kustwacht Nederland

Havet venter derude

Alle gasterne, der så brat fik afbrudt deres rejse ved forliset, fik takket være forsikringen deres indskud i rejsen tilbage, og flere af dem slog sig sammen i en gruppe og tog ud i verden på andre måder.

Henrik Grønborg er selv blevet hjemme siden forliset og har passet sit arbejde med at bygge broer og kajer i danske havne.

Læs også Østjysk skib sunket ud for Holland - 11 personer reddet

- Havet ligger jo stadig derude, det venter endnu, og jeg venter og ser, om jeg skal afsted på et tidspunkt. Jeg glæder mig bare over, at det fantastiske fællesskab omkring Svartlöga stadig eksisterer, og jeg er sikker på, at det bliver fantastisk med Svartlögas nye rolle som kunstskib i Ebeltoft, siger Henrik Grønborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Se med her, hvor Henrik Grønborg i 2012 viser rundt på Svartlöga og fortæller om sin drøm om at rejse ud. En rejse, der endte brat:

27:24

VIDEO: I 2012 viste skipper Henrik Grønborg rundt på skibet Svartlöga og fortalte om de store planer for togtet, der efter bare 13 dage på havet senere endte brat.

Luk video