VIDEO: Frans håndfodrer fasan i forårssolen

I et stykke tid har Frans Novak fra landsbyen Fulden haft besøg af en usædvanlig tam fasan

00:24

Fugle i flokkevis besøger de østjyske haver i håb om lidt let føde. Hos Frans Novak i Fulden syd for Aarhus er der dog besøg fra en lidt usædvanlig gæst.

Den er i hvert fald ikke bange for mig og lader mig komme helt tæt på.

Frans Novak, Fulden

Den seneste tid har en meget tam fasan nemlig været blandt de sultne gæster. Faktisk er fasanen så tam, at Frans Novak i dag har kunnet håndfodre den.

- Vi har fordret fugle hele vinteren, men nu er der så også kommet en fasan, som er mere nærgående end de andre. Den kommer hver dag, og den seneste uge har den så stået ved vores bagdør og ventet på mad, fortæller Frans Novak, der til daglig er fotograf på TV2 ØSTJYLLAND.

01:11

Lørdag blev der serveret grillet hest ved Kasted Mose nord for Aarhus. Se hvordan det gik i indslaget her. 

Luk video

Han aner ikke, hvor den kommer fra, men den står der troligt hver dag.

- Den er i hvert fald ikke bange for mig og lader mig komme helt tæt på, siger Frans Novak.

Naturvejleder hos Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten D. D. Hansen, finder det lidt specielt, at fasanen er så tam.

Fasanen er normalt for dum

- Det er ikke usædvanligt, at man kan lære fugle at spise mad fra hånden, men fasanen plejer at være anderledes, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Den er ofte sky, fordi den godt ved, at den er et jagtbytte. Fasaner opdrættes i tusindvis rundt om i landet for så at blive sat ud, så jægerne kan skyde den, fortsætter naturvejlederen.

Det er ikke godt for vores natur med så mange fasaner. Men der er gode penge i at udleje jagter.

Morten D. D. Hansen, naturvejleder

Samtidig fortæller Morten D. D. Hansen, at fasanen som regel er for dum til at regne ud, at den kan komme igen samme sted for at få mad. Men det har fasanen i Fulden så altså fundet ud af.

Fasanen er en eksotisk art, der oprindelig stammer fra Østasien, men den er en blevet en naturlig del af den danske natur – primært som jagtbytte.

Læs også Fasanmysterie ved Randers: Hvem er skyld i alle de døde dyr?

- Det er ikke godt for vores natur med så mange fasaner – de påvirker landskabet på en måde, der ikke er godt for naturen. Men der er gode penge i at udleje jagter. Det er et politisk spørgsmål, siger Morten D. D. Hansen.

Du kan se videoen med fasanen i Fulden øverst i artiklen.