Video: Dronningen besøger Gellerup

Som en del af lørdagens sommertogt i Aarhus besøgte Hendes Majestæt Dronningen Gellerupparken for første gang nogensinde.

Der var flag og mennesker i massevis i Gellerup lørdag formiddag. For bydelens borgere skulle tage imod en helt særlig gæst.

I anledning af 50-års regentjubilæet kom ingen mindre end Hendes Majestæt Dronningen på besøg.

Det royale besøg betød sommerfugle i maven hos flere af de fremmødte. Det gjaldt blandt andet 9-årige Mohamed Ahmed Omar, der var ’blomsterdreng’ i dagens anledning.

- Det gik godt, og jeg bukkede og gav blomster til hende, siger Mohamed Ahmed Omar til TV2 ØSTJYLLAND, efter han havde fuldført sin opgave.

Hendes Majestæt Dronningen tiltrådte som regent 14. januar 1972.
Hendes Majestæt Dronningen tiltrådte som regent 14. januar 1972. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

50 år uden besøg

Dagens royale besøg skriver historie. Selvom Gellerupparken stod færdigbygget i 1972, samme år som Dronning Margrethe tiltrådte som regent, har hun aldrig besøgt boligområdet.

Lige indtil i dag.

quote Jeg er i hvert fald fan af Kongehuset.

Ilham Mohamed, koordinator, Bydelsmødre

Majestæten fik muligheden for med egne øjne at se, hvordan helhedsplanen for det udsatte boligområde er blevet gennemført indtil videre. Samtidig hilste hun på lokalbefolkningen og bydelsmødrene, som er en gruppe kvinder i Gellerup, der er med til at oplyse isolerede kvinder om det danske samfund. En af dem, der hilste på dronningen, er Ilham Mohamed, som er koordinator for bydelsmødrene.

- Vi er alle sammen rigtig glade og oppe at køre, må jeg sige, siger Ilham Mohamed til TV2 ØSTJYLLAND.

Bydelsmødrene fortalte Dronning Margethe om deres arbejde under corona-pandemien.
Bydelsmødrene fortalte Dronning Margethe om deres arbejde under corona-pandemien. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Ifølge bydelsmoren betyder Dronningens besøg rigtig meget for Gellerup. 

- Jeg er i hvert fald fan af Kongehuset. Hun er vores allesammens dronning, så det betyder rigtig meget for os, at hun kommer i dag og ser, hvordan Gellerup ser ud, og folket der bor her, siger Ilham Mohamed.

Betydning for Gellerups ry

Kvinderne fik da også et rigtig godt indtryk af dronningen.

- Hun lyttede, og hun er opmærksom på, hvad vi siger. Hun havde øjenkontakt med os, siger Saousanne El Abbas, som er forkvinde i Bydelsmødre, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg gætter på, det her er en dag, I ikke lige glemmer med det samme?

Det kan du tro, vi ikke gør, siger Ilham Mohamed.

På programmet var underholdning fra Cirkus Tværs og en fremførelse af Gellerupsangen af lokale musikere.
På programmet var underholdning fra Cirkus Tværs og en fremførelse af Gellerupsangen af lokale musikere. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Ifølge formanden for Brabrand Boligforening har det royale besøg enorm betydning for bydelens ry.

- Jeg tror, at sådan et besøg som i dag er med til netop at kaste lys på de gode ting, som er her. På den måde har dronningen været med til at åbne øjnene for, at den her bydel har så mange kvaliteter og facetter, som det er så vigtigt for os, at mange flere mennesker får kendskab til, siger formand Keld Albrechtsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tætpakket program

Udover besøget i Gellerupparken var Hendes Majestæt også forbi det lokale handelsliv i centrum af Aarhus. Blandt andet den traditionsrige, familiedrevne boghandel fra 1905 Kristian F. Møller fik lov til at tage imod dronningen.

- Det var en stor ære og et stort øjeblik, som vi havde glædet os rigtig meget til, siger indehaver Marianne Møller til TV2 ØSTJYLLAND.

Udover boghandlen Kristian F. Møller besøgte dronningen i skobutikken Roccamore.
Udover boghandlen Kristian F. Møller besøgte dronningen i skobutikken Roccamore. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

På grund af det tætpakkede program var dronningen der kun i omkring et kvarter, fortæller boghandleren.

- Hun var behagelig at have besøg af. Sød og lyttede interesseret, siger hun. 

Sommertogtet afsluttes lørdag aften med en middag for indbudte gæster på Kongeskibet Dannebrog. Her er dronningen vært.