Video: Aarhus set fra ARoS

Tag med på smugkig fra Your Rainbow Panorama 

02:08

1 af 2

På fredag 27. maj indvies kunstværket Your Rainbow Panorama officielt på taget af kunstmuseet ARoS i Aarhus, og fra lørdag kl. 10 får publikum adgang til værket.

Men for dem, der ikke kan vente så længe, giver TV 2 | Østjylland her muligheden for et smugkig over byen gennem de farvede glasplader.

Det er den dansk/islandske verdenskendte kunstner Olafur Eliasson, der har skabt det permanente kunstværk, som en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver. Det spektakulære kunstværk har en diameter på 52 meter og er monteret på slanke søjler 3,5 meter over museets tagflade. 

Museets gæster vil via trapper og elevator have adgang op til det store kunstværk. Den besøgende kan her begive sig på en sansevandring gennem det cirkulære panoramiske forløb med udsyn til den omkringliggende by og bugt.

Under det "svævende" kunstværk er selve tagfladen og dens cirka 1500 kvadratmeter blevet beklædt med træ, så tagfladen udgør et enestående rekreativt område og en udsigtsplatform for museets gæster et halvt hundrede meter over gadeniveau.
 
Your Rainbow Panorama vil være synligt fra lang afstand, og da man ser forskellige farver alt efter, hvor i byen man befinder sig, fungerer værket som et kompas. Om natten er Your rainbow panorama oplyst indefra af spots i gulvet.  

- Your Rainbow Panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor - hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i, siger kunstneren Olafur Eliasson i en pressemeddelelse. 

Efter en international konkurrence vandt Olafur Eliasson i 2007 projektet om at omforme ARoS' tag og fuldende bygningens koncept. Dommerne begrundede blandt andet valget af Your rainbow panorama med, at værket ville blive et stærkt identitetsskabende vartegn for ARoS og Aarhus by og en unik, kunstnerisk og arkitektonisk seværdighed af internationalt format. 

Byggeriet af det omfattende kunstprojekt blev indledt i maj 2009 og i sommeren 2010 begyndte installationen af den nu fuldendte rundgang. Kunstværket har kostet 60 mio. kroner og er finansieret af Realdania, mens tagterrassen er finansieret af Købmand Herman Sallings Fond. Aarhus Kommune er som ejer af museumsbygningen bygherre på projektet.