- Vi kunne ikke dø

Mindes henrettelser ved Skæring Hede

I dag er det 70 år år siden, at fem østjyske mænd blev henrettet på Skæring Hede.

Det blev her til formiddag klokken 11 markeret ved en mindehøjtidelighed, hvor forsvarsminister Nicolai Wammen og Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard deltog.

Fire modstandsfolk fra Randers og en fra Aarhus blev dømt til døden ved skydning efter at have medvirket i en stor sabotageaktion mod jernbanen ved Langå den 17. november 1943.

De fem mænd blev tidligt om morgenen den 2. december 1943 henrettet på Skæring Hede.

Axel Sørensen fra Randers var i dag mødt op til højtideligheden. De fem henrettede mænd var hans venner:

- Dem var jeg sammen med som modstandsmand. Vi bombede Langå-broen og lavede sabotage rundt omkring. Vi tænkte, vi kunne ikke dø. Det var ikke noget, vi snakkede om, siger Axel Sørensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Begyndelse på modstand

Henrettelsen var den første massehenrettelse i Danmark og førte efterfølgende til stor landesorg.

Efter et år med samarbejde mellem danske og tyske myndigheder, gik krigens gru for alvor op for danskerne. Der blev større opslutning om modstandsarbejdet, og danskere både i ind- og udland gjorde alt for at markere, at Danmark havde valgt side.

Besættelsesmagten nægtede at udlevere de henrettede modstandsfolk til deres familier. Først efter befrielsen i maj 1945 fandt man ligene nedgravet i kanten af Kallesmærsk Hede nær Husbjerg Klit sammen med liget af endnu en sabotør Alf T. Jensen, der blev henrettet på Vester Alle's kaserne i Aarhus den 29. december 1943.

I alt 113 danskere blev i perioden 1943 til 1945 henrettet af tyskerne - blandt andet på grund af deres medvirken ved sabotagen mod broerne over Gudenåen ved Langå og jernbaneknudepunktet i Aarhus, som var en af tyskernes vigtigste strækninger i Jylland.

Kilde: Forsvarsministeriet.