Vi er ikke ude på at kaste med æg – vi vil bare gerne tale med jer

Der er frustration at spore hos forældrene i Elev og omegn, efter planerne for en ny skole i Nye endnu engang er blevet udskudt. De savner at se politikerne tage ansvar.

Udskudt igen.

Den besked modtog forældrene til børn på skolerne i Elev og Hårup for nylig, efter planerne for en ny folkeskole i den spirende by Nye igen er blevet udskudt, og det vækker frustrationer.

- Når det er en dårlig nyhed, hvorfor er politikerne der så ikke, spørger formand for skolebestyrelsen på Skolerne i Elev og Hårup Mette Hougaard Ager.

Hun var tirsdag aften en af de omkring 100 forældre, der på et møde blev orienteret af skoleleder Jens Mathiasen.

- Der var jo stort fokus på, hvad løsningerne kan være, men mindst lige så stort fokus på, hvorfor politikerne ikke var til stede. Dem man kan spørge til, hvorfor det her sker, siger Mette Hougaard Ager.

Intet at udsætte på skolelederen

Forældrene undrer sig over, at de ikke har fået en officiel udmelding om udsættelsen fra højere instans. I stedet får de den fra skolelederen, en almen ansat som Mette Hougaard Ager udtrykker det.

quote Når det er en dårlig nyhed, hvorfor er politikerne der så ikke?

Mette Hougaard Ager, formand for skolebestyrelsen på Skolerne i Elev og Hårup

Hun understreger, at forældrene er rigtig glade for skolelederen og hans indsats for at forklare forældrene om problemstillingen. Blandt andet hvordan skolerne med et stigende børnetal får skaffet plads til eleverne, mens de venter på den nye skole.

- Vi har intet at udsætte på skolelederen. Overhovedet ikke. Om nogen har han da vist mod til at stille op og kommunikere det her, lyder det fra skolebestyrelsens formand.

Oprindeligt skulle den nye folkeskole have stået færdig i august 2022, så i 2024 og nu er skolestarten igen udsat - denne gang til sommeren 2026.

quote Vi har intet at udsætte på skolelederen. Overhovedet ikke. Om nogen har han da vist mod til at stille op og kommunikere det her.

Mette Hougaard Ager

Mette Hougaard Ager har selv børn på skolen i Elev. En i 1. og en i 3. klasse.

- Vi købte sådan set hus i Elev, da vi kunne se, at den ældste så kunne gå direkte fra skolen i Elev til Nye, siger hun med henvisning til, at skolen i Hårup som det er nu fungerer som overbygningsskole, mens den kommende skole skal rumme alle klassetrin.

Mette Hougaard Ager er formand for skolebestyrelsen på Skolerne i Elev og Hårup
Mette Hougaard Ager er formand for skolebestyrelsen på Skolerne i Elev og Hårup

Vil se politikerne i øjnene

Forældrene er blevet varskoet om et borgermøde engang til august.

Om politikerne vil stille op der, er uvist, men så længe kan forældrene heller ikke vente på at konfrontere de folkevalgte.

- Nej, det synes vi faktisk ikke, at vi kan. Nogle gange kan man have en dårlig nyhed, man lader slippe ud og håber så, vreden fader lidt ud. Det er jo ikke fordi, vi vil kaste med æg, men vi vil gerne have lov til at se dem i øjnene og høre, hvordan rykningen af en vej kan udskyde skolen i to år, siger Mette Hougaard Ager og uddyber:

- De skal jo have modet til at stille sig frem og se os i øjnene og fortælle os, hvordan det her er sket. Og så være med på at diskutere, hvad der er af løsninger og muligheder for, hvad vi for eksempel kan gøre. Komme ud og være i øjenhøjde med dem, der har valgt dem, siger Mette Hougaard Ager, der har flere spørgsmål på hjerte.

- Hvis ikke Jens (skoleleder Jens Mathiasen, red.) havde fortalt os det, hvordan havde I så forestillet jer, at vi skulle have det at vide? Og kan man ikke få en dispensation af, når nu skolens placering er fastlagt, spørger Mette Hougaard Ager indtil videre ud i luften.

Rådmand: Ikke min opgave

TV2 ØSTJYLLAND har forelagt forældrenes kritik for rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF), der er ærgerlig over endnu en udsættelse.

- Ja da, selvfølgelig er jeg det. Det ville alle gerne være have været foruden, siger rådmanden og peger i retning af Teknik og Miljø, de er ansvarlige for udsættelsen af skolebyggeriet.

Thomas Medom er dog børnenes og skolernes rådmand, og derfor er han også en af de politikere, som pilen peger på, når de nuværende knap 200 børn i lokalområdet ifølge prognoserne i 2026 er blevet til 500.

quote Jeg er selvfølgelig den øverste chef for børn og unge, men det er jo ikke mig, der skal håndtere forældremøder i det daglige.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge

Børnenes rådmand mener, at det er helt på sin plads, at orienteringen om udsættelsen blev leveret af skolelederen. Han har svært ved at forstå, at han skulle have deltaget i mødet med forældrene tirsdag.

- Jeg er selvfølgelig den øverste chef for børn og unge, men det er jo ikke mig, der skal håndtere forældremøder i det daglige. Jeg synes, det er naturligt, at skolelederen tager mødet, siger han om tirsdagens orienteringsmøde, lyder det fra rådmanden, der heller ikke var inviteret, bemærker han.

Forældrene vil for eksempel gerne vide, om de kan forvente, at skolen åbner i 2026? Kan du give dem sådan en garanti?

- Der er i hvert fald en garanti for, at jeg gør alt for at få processen på plads. Og der er også en tidsplan med luft i nu. Så det kommer jeg til at gøre, hvad jeg kan for, siger Thomas Medom, der ikke frygter, at forældrene nu i stor skala flytter deres børn til privatskoler.

- Jamen, der er jo adskillige gode skoler i området, og jeg er tryg ved, at vi både i dagligdagen, pædagogisk og transportmæssigt får lavet de gode løsninger, der skal til nu.

- Der er i hvert fald en garanti for, at jeg gør alt for at få processen på plads, siger rådmand Thomas Medom (SF), da TV2 ØSTJYLLAND spørger, om han kan garantere, at byggeriet ikke bliver udsat endnu engang.
- Der er i hvert fald en garanti for, at jeg gør alt for at få processen på plads, siger rådmand Thomas Medom (SF), da TV2 ØSTJYLLAND spørger, om han kan garantere, at byggeriet ikke bliver udsat endnu engang. Foto: Aarhus Kommune

Ny lokalplan på vej

Som beskrevet sorterer skolebyggeriet under Teknik og Miljø og dermed rådmand Steen Stavnsbo (K). 

TV2 ØSTJYLLAND forsøgte fredag at få Steen Stavnsbo til at svare på tre spørgsmål om udsættelsen, men det var ikke muligt, da rådmanden var optaget af dronningens besøg.

De tre spørgsmål, vi fredag ville stille Steen Stavnsbo:

Kritikken af det udsatte skolebyggeri er vokset i ugens løb, og blandt andre har Anders Thomsen, far til to skolebørn på seks og otte år, der oprindeligt havde glædet sig til at sende sine børn i den nye skole efter sommerferien. Nu må forældrene vente endnu længere.

- Jeg er ikke imponeret over kommunen, lød det forleden fra Anders Thomsen.

Til TV2 ØSTJYLLAND forklarede planchef i Aarhus Kommune Eva Møller Sørensen forleden, at udsættelsen skyldes skærpede støjkrav omkring den nye bydel, og derfor skal der udarbejdes en ny helhedsplan og dermed også lokalplan.

Hvis støjbelastningen fra den planlagte Ringvej skulle efterleves, skal der opføres en otte meter høj støjvold mellem ringvejen og den ny skole.

- Efter vi har igangsat lokalplanlægningen for skolen, skærper Planklagenævnet sin praksis omkring støj fra veje, hvilket gør, at vi må ændre planer, forklarede planchefen.