Vestas taber 27 milliarder i værdi på to dage

Efter startplus er Vestas-aktien igen på retur fredag. Aktionærerne har tabt næsten en fjerdel af værdien

Foto: Morten Stricker - Scanpix

Fredag morgen steg Vestas-aktien en smule efter den kæberasler, aktien tog torsdag. Over middag fredag er stemningen dog igen vendt for aktien, der fortsætter derouten.

Vestas, der har hovedsæde i Aarhus, har dermed mistet næsten en fjerdedel af sin markedsværdi på 36 timer.

Torsdag faldt Vestas med 19 procent og mistede 22 millioner kroner i markedsværdi. Fredag over middag dykker aktien med 5,9 procent til kurs 401,4 kroner. 

Læs også Aktionærerne straffer Vestas hårdt for prisfald

Dermed er Vestas' markedsværdi faldet med 27 milliarder kroner på under to døgn til 85,5 milliarder kroner.

Torsdagen og fredagens fald kommer oven på et regnskab for tredje kvartal, der bekræftede markedets værste frygt for prispres og prisfald i branchen for produktion af vindmøller.

- Vestas går ud og bekræfter, at der vil komme stigende konkurrence og lavere priser, hvilket vil give mindre indtjening i hele markedet. 

Læs også Ramt i hovedet af kran: MHI-Vestas-medarbejder i kritisk tilstand

- Det var det, som alle var bekymret for forud for regnskabet, og man får fornemmelsen af, at Vestas er presset, sagde Anne Sophie Riis, børsmægler hos investeringsbanken ABG Sundal Collier, torsdag aften til Ritzau Finans.

Oven på det urovækkende regnskab har aktieanalytikere verden over da også nedjusteret deres kursmål - deres bud på en fornuftig pris på en aktie - markant. 

Læs også Vestas holder sig i overhalings-banen

Hårdest har banken SEB været, der har sænket sit kursmål fra 705 kroner per aktie til 450. En barbering på 36 procent. Banken anbefaler samtidigt ikke længere et køb af aktien.

Den amerikanske storbank JP Morgan har sænket sit kursmål fra 700 til 510 kroner, og banker som Nordea, Handelsbanken og Société Générale har også haft saksen fremme. 

Læs også Vestas slog alle rekorder i 2016

Det har generelt været en hård november for Vestas' aktionærer. I starten af måneden barberede et republikansk skatteforslag små 10 procent af kursen.

Forslaget kan nemlig føre til færre støttekroner til vindenergi i USA, der er verdens største marked for vindmøller. Siden årets top i maj er Vestas blevet 47,1 milliarder kroner mindre værd.