Vestas' regnskab noget værre end forventet

Vestas' regnskab for andet kvartal var noget værre end ventet. Det giver sig udslag straks ved børsens åbning.

Foto: Morten Stricker - Scanpix

Vindmølleproducenten Vestas har torsdag fremlagt et regnskab for andet kvartal, der var noget værre end ventet.

Det sender straks ved børsens åbning aktierne sydover, ikke mindst fordi der er tegn på, at kunderne betaler mindre for deres vindmøller.

Læs også Slut med visitationszone i Aarhus V og Tilst

Fra morgenstunden torsdag falder Vestas' aktier med over fem procent. For et selskab, der er et godt stykke over 100 milliarder kroner værd, er det en dyr omgang.

Jeg tror ikke, at aktien er pustet op i en grad, hvor den kan punkteres.

Jacob Pedersen,Vestas-analytiker, Sydbank  

- Man skal huske på, at andet kvartal sidste år var eksorbitant godt på alle områder. Så vi vidste godt, at andet kvartal i år ville blive dårligere end sidste år.

- Alligevel må man sige, at kvartalet er svagere, end vi havde forventet. Man har afleveret færre vindmøller i kvartalet end ventet, siger Vestas-analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

Ingen rynkede bryn

I andet kvartal, der strækker sig fra april til og med juni, faldt Vestas' omsætning med 14 procent til 2,2 milliarder euro. Nettoresultatet faldt samtidig med en tredjedel til 186 millioner euro sammenlignet med samme periode sidste år.

Det er dog ikke det, der kan få Sydbanks Jacob Pedersen til at rynke brynene.

Læs også Det sidste medlem af Hvidstengruppen er død

- Priserne i ordreindgangen er faldet en smule, og for mig er det faktisk det springende punkt. Spørgsmålet er, om vi er på vej ind i en periode, hvor Vestas vil opleve lavere priser, siger Jacob Pedersen og fortsætter:

- Prispresset kommer, fordi regeringerne rundt om i verden har fundet ud af, at man ikke længere skal binde sig til faste priser på vedvarende energi.

- Branchen er nu så konkurrencedygtig, at den skal opføres i fri konkurrence. Og når udviklerne er tvunget til at byde ind med skarpe priser, så rammer det producenterne af vindmøller.

Læs også Kenneths mor kørte i Bilka og kom hjem seks dage senere

Aktiekursfaldet hænger samtidig sammen med, at optimismen omkring Vestas er stor. Det har sendt aktien markant op de seneste år. På fem år er den steget med ikke mindre end lige under 2000 procent.

- Jeg tror ikke, at aktien er pustet op i en grad, hvor den kan punkteres. Men Vestas ligger lige omkring de niveauer, den lå i før finanskrisen. Så der kommer til at sive noget luft ud af aktien, siger Jacob Pedersen.