Vestas i turbulent marked i USA: Ambassadøren på besøg

Vindmøllegiganten i Østjylland stod til en kæmpe øretæve, men amerikansk skattereform ændrede sig

Den amerikanske ambassadør Carla Sands besøgte i dag vindmøllegiganten Vestas' lokaler i Aarhus.

Det amerikansk flag var hejst, velkomstbeskeden blinkede i forhallen, og en mindre velkomstkomité stod klar.

Vestas i Aarhus fik fornemt besøg af den amerikanske ambassadør Carla Sands, som for første gang var på officielt besøg uden for København. 

Læs også Amerikansk ambassadør gæster Aarhus første gang: Mød hende her

Vestas står for 40 procent af vindmøllemarkedet i USA, som er verdens næststørste efter Kina. 

For nogle måneder siden så det ud til, at en ny amerikansk skattereform ville ramme Vestas hårdt - Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen vurderede, at Vestas kunne vinke farvel til 15-20 milliarder - men heldigvis for Vestas endte reformen med at blive anderledes end det første udkast.

Læs også Rekordår sender Vestas-aktien i vejret

Ambassadør roser Vestas

Vestas ønskede fredag ikke at give en kommentar til besøget fra den amerikanske ambassadør. 

Ambassadøren derimod havde kun rosende ord med på vejen til vindmøllegiganten.

- Jeg er her for at promovere Vestas' indsats inden for vindenergi, sagde Carla Sands og uddybede:

- Vestas er en meget stor arbejdsgiver i Colorado med 6.000 ansatte. Den amerikanske præsidents dagsorden er, at vi vil have flere amerikanske arbejdspladser. Vi vil være en velstående nation, og vi vil have, at folk skal få glæden ved at have et regulært arbejde, så vi er meget glade for at samarbejde med Vestas.

01:41

VIDEO: Her kan du se hele interviewet med Carla Sands om Vestas.

Luk video

USAs præsident Donald Trump er kendt for at sige, at han ikke tror på, at der sker klimaforandringer. Vestas mener, at klimaforandringer er en af de største trusler mod menneskeheden. Hvad tænker du om det?

- Jeg kender ikke præsidentens præcise tanker på det her område her, men jeg tror på, at vi vil have, at entreprenører i USA skal være i stand til at levere strøm og energi med rene og gode metoder, men hvis det ikke skaber profit, så vil det ikke lykkes. Men det lykkes lige nu, og der bliver både leveret meget ren energi i USA og Danmark lige nu, sagde Carla Sands, som fortalte, at hun har lært meget under sit besøg hos Vestas.

Læs også Ambassadører på østjysk rundtur

- Jeg har lært meget om vindenergi og Vestas’ vækst, men også om produktionen af vindenergi. I dag er der meget mere output fra vindmøllerne, end da Vestas begyndte sin produktion, sagde ambassadøren og fortsatte:

- Jeg har også lært noget om, hvad der foregår i maskinrummet inde bag det smukke design her, og hvad der skal til for at omforme vind til brugbar energi.

03:22

VIDEO: Her kan de se mere om den nye ambassadør.

Luk video