Vestas foran vigtig eksamen

Investorernes tillid er vendt tilbage

Tillid. Det hele handler om tillid - og i Vestas Wind Systems' tilfælde på flere måder.

Investorerne viser igen interesse, og det gør kunderne også. Det ændrer dog ikke ved, at den danske vindmøllegigant nu skal bevise, at dens krise er fortid. Blikket er rettet mod de kommende kvartalsregnskaber - og ikke mindst det ventede boom i amerikanske ordrer.

Vindmølleproducentens aktiekurs gik igennem gulvet da finanskrisen blev en realitet, og det blev klart, at Vestas' store internationale satsninger var blevet et omkostningsmæssigt møllehjul om virksomhedens hals. Lige siden har Vestas-ledelsen med topchef Ditlev Engel i spidsen forsøgt at få udgifter til at matche indtægter ved at lukke produktionsanlæg, iværksætte omkostningsbesparelser og fyre i tusindvis af medarbejdere.

Ændrede indstilling

Fra årsskiftet ændrede investorernes indstilling til selskabet sig dog. Aktiekursen begyndte at stige, og det har den gjort lige siden. I dag koster en Vestas-aktie knap 110 kroner - det er over 200 procent mere end ved nytår. Det kommer ikke bag på Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen, at Vestas-aktien har oplevet det, han betegner som raketagtig stigning. Tidligere tvivlede investorerne på, om Vestas ville overleve på egen hånd, nu er fokus tilbage på drift og indtjening.

Det er i hans optik dog ikke ensbetydende med, at Vestas fremtid er sikret, men der er stadig en række positive tegn.

- Vi har fået et førstekvartalsregnskab, som er noget bedre end ventet på cashflow-siden. Det har gjort, at spekulationerne om en nært forestående kapitalforhøjelse er skudt til hjørne. Derudover har man solgt et par vindprojekter, der yderligere kan være med til at sænke gælden med omkring en milliard kroner. Læg dertil - og det er nok det vigtigste element - at Vestas' ordreindgang er markant forbedret, siger Jacob Pedersen til Berlingske.

Kundernes tillid

Sydbank-analytikeren vender dog blikket mod kundernes tillid til Vestas' produkter og overlevelsesmuligheder, når han tænker på fremtiden. Det er her, den altafgørende prøve vil komme.

- Vi har haft tre helt forfærdelige kvartaler. Nu ser vi, der kommer pænt skub i ordreindgangen igen. Jeg synes, vi mangler det helt afgørende bevis for, at Vestas kan klare sig i konkurrencen med Siemens og GE, og at vi bliver forvisset om, at Vestas' overlevelse ikke mere er et tema hos kunderne, siger han og tilføjer:

- Der tror jeg, at ordrerne fra USA bliver en lakmusprøve på den tillid.

Uforudseeligt marked

Det vigtige nordamerikanske marked har ligget underdrejet i lang til, efter politisk fnidder gjorde det fuldstændig uforudseeligt, hvad der ville ske med de amerikanske støtteordninger til vedvarende energi - der alt andet lige er meget afgørende for investeringslysten, når det kommer til vindmøller. De fleste af Vestas andre markeder har været præget af den usikkerhed, der er kommet af den fortsatte europæiske økonomiske afmatning.

Jacob Pedersen kalder ordreindgangen i andet kvartal 2013 overbevisende, men ikke fantastisk. Men den har alligevel været god nok til, at Vestas' akilleshæl, cashflowet, må være markant bedret. Senioranalytikeren ser frem til det kommende regnskab for andet kvartal, der bliver offentliggjort 21. august. Både for at se på driften og for at se, om der er nyt om frasalg og omkostninger.

- Vi mangler stadig at se frasalg af nogle forretningsenheder. Her forventer jeg mere. Men ellers må de næste kvartalsregnskaber bare vise, at omkostningerne er sænket. Vi ved, at en masse folk har forladt Vestas, og det har givet en positiv effekt. Derudover skal vi se en forbedret produktionsøkonomi, altså en højere bruttomarginal. Det bliver vigtige punkter, siger Jacob Pedersen og tilføjer:

- Vi mangler altså stadig at se et godt kvartal - altså beviset på, at der er sket en vending i indtjeningen.