Veninder til Ida: Det er svært for andre at forstå vores sorg

I 2018 døde 21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen i et trafikuheld. Tilbage stod hendes veninder i en dyb sorg over det pludselige tab uden andre unge at spejle sig i, men de fandt hjælp i hinanden.

Den 30. maj 2018 var 21- årige Ida Philbert Vangsø Ottzen i færd med at krydse en fodgængerovergang, da en bilist kørte over for rødt og ramte hende. Uheldet skete i krydset ved Edwin Rahrs vej og Åby Ringvej.

Samme dag fik hendes forældre et skæbnesvangert opkald. Deres datter var død. Men det var ikke kun hendes familie, hvis verden splintrede på et splitsekund. Tilbage stod også Idas veninder i en stor sorg. 

Se dokumentarserien her

Og hvad gør man i en alder af 21 år, når ens bedste veninde dør?

I videoen sætter Mette og Uyen ord på, hvad Ida betød for dem, og hvor svært det er at sige farvel til en, der står så nært, som Ida gjorde for de to veninder. Få hele deres fortælling i dokumentaren ''Dødskrydset''.


Barndomsveninder

Da Mette-Kirstine Hattesen var 11 år gammel, flyttede hun til Aarhus med sin familie, hvor hun startede på Aaby skole. Det var Ida Philbert Vangsø Ottzen, der fik til opgave at vise den nye pige rundt.

Omkring et år senere endte de to piger i samme klasse som Phuong Uyen Nguyen, og hen over madpakkerne i spisefrikvarteret blev to til en trio.

- Venskaber kommer og går, men lige med os tre vidste man bare, at vi altid vil have hinanden, siger Mette-Kirstine Hattesen om deres venskab.

quote Vi mærker sorgen lige så kraftig som den kærlighed, vi har til Ida og lige så længe som resten af livet, vi skulle dele sammen.

Phuong Uyen Nguyen

Siden folkeskolen har de tre fulgt hinanden. De drak deres første øl sammen, delte deres første cigaret i smug og oplevede de første små stik af forelskelse sammen.

Netop gamle dage og deres særlige venskab, var det de talte om den sidste gang, de så hinanden i 2018. I dag betyder det meget for de to veninder, at snakken tilfældigvis endte der.

- Ida var familie, og det gør ondt at miste nogen, som har en fast plads i dig, fordi du også mister en del af dig selv, siger Phuong Uyen Nguyen.

De havde regnet med at være en del af hinandens store øjeblikke, som at blive færdiguddannet, bryllup og børn. Da Ida døde den 30. maj 2018 blev hele deres fælles fremtid revet væk under dem. Hun var ikke bare en god veninde, hun var familie.

Ida, Uyen og Mette har kendt hinanden siden folkeskolen og gik også på samme gymnasium. De har været børn, unge og voksne sammen, og der var aldrig tvivl om, at de altid ville have hinanden. Den 30. maj 2018 vendte op og ned på deres verden.
Ida, Uyen og Mette har kendt hinanden siden folkeskolen og gik også på samme gymnasium. De har været børn, unge og voksne sammen, og der var aldrig tvivl om, at de altid ville have hinanden. Den 30. maj 2018 vendte op og ned på deres verden.

Det bliver aldrig det samme

Den 30. maj 2018 ringer Mette-Kirstine Hattesen til Idas mor. Det er sent om eftermiddagen, og flere af Idas veninder har læst, at en 21- årige kvinde er død i krydset, og de er begyndt at blive bekymret.

Deres værste forudanelser bliver bekræftet af Idas mor. Det er deres Ida, der er død. Mette-Kirstine Hattesen får til opgave at viderebringe den triste nyhed til Phuong Uyen Nguyen.

- Jeg kan huske, da du ringede til mig, at jeg ikke troede på det. Selv i dag kan jeg have svært ved at forstå, hvad der er sket. Det er en sindssyg ting at opleve i vores alder, siger Phuong Uyen Nguyen.

Se første afsnit af dokumentaren ''Dødskrydset'' her:

Begge veninder er i chok. På bare et opkald ændrede alt sig. 

I tiden efter ulykken fortsatte begge veninder på deres uddannelse. Phoung Uyen Nguyen var midt i en eksamen, og hver dag tog hun i skole, og hver dag tog hun hjem og græd bagefter. Sorgen er ikke blevet mindre, selvom der er gået tre år. 

I dag studerer Mette-Kirstine Hattesen til jordemoder på Aalborg universitet, og Phuong Uyen Nguyen går på arkitektskolen i Aarhus. På overfladen minder deres liv om enhver anden 24-åriges, men tabet af Ida har sat sine spor.

- Det koster virkelig at elske, og det gør også, at man er bange for at miste igen, derfor er det svært at introducere nye mennesker ind i sit liv. Vi er blevet uskyldsberøvet, siger Phuong Uyen Nguyen.

Det er 2,5 år siden, at Ida blev dræbt i ''Dødskrydset'', det har taget hårdt på både familie og venner. De sidste to år er de mødtes ved hendes gravsted for at fejre hendes fødselsdag. Det holder liv i minderne.
Det er 2,5 år siden, at Ida blev dræbt i ''Dødskrydset'', det har taget hårdt på både familie og venner. De sidste to år er de mødtes ved hendes gravsted for at fejre hendes fødselsdag. Det holder liv i minderne.

Hvor døden før ikke var noget, hverken Mette-Kirstine Hattesen eller Phuong Uyen Nguyen, havde tænkt særlig meget over, kom det nu brasende ind i deres liv. 

I dag kan små forglemmelser som en veninde, der kommer for sent til en aftale eller ikke får svaret på en besked, få tankerne til at vandre.

- Førhen der tænkte man ikke over at tage cykelhjelm på eller blive gode med hinanden, når man gik hver til sit. Nu er alt på spil, fortæller Mette-Kirstine Hattesen.

Se andet afsnit af dokumentaren ''Dødskrydset'' her:

For dem er der en klar forskel på før og efter ulykken. Det har givet dem et forhold til døden, som ikke mange andre unge har i den alder.

Det er svært at spejle sig i andre

Psykolog Mette Westh, der har erfaring med at håndtere sorg hos unge, kan godt nikke genkendende til det, som veninderne fortæller. For de fleste i den alder kommer kendskabet til døden gennem et tab af en bedsteforælder, det er naturligt. Men den naturlighed er der ikke i et tab af et ungt menneske.

Tre gode råd til unge, der har mistet

- Der er forskel på at vide, at livet har en ende og så opleve det. Det giver en anden bevidsthed om livets begrænsninger og begrebet død. Det er en erkendelse, der for mange andre først kommer senere i livet, forklarer hun.

quote Der er mange, der svinger mellem en almindelig hverdag og sorg.

Psykolog Mette Westh

Det kan derfor være svært for andre unge at sætte sig ind i de følelser og det tab som Mette-Kirstine Hattesen og Phuong Uyen Nguyen har oplevet. 

Begge veninder beskriver sorg som noget, man ikke kommer over, men i stedet lære at leve med. Det kan ramme en til forelæsning på universitetet eller til en familiefrokost.

- Mange tror, at det at man kan drikke en kop kaffe med en veninde på café betyder, at man er kommet videre, det er nok den største misforståelse. Vi savner hende ikke kun, vi mangler hende, fortæller Phuong Uyen Nguyen.

Idas barndomsveninder mødes stadig med hendes forældre. Det er blandt andet blevet til en fast sommerhus tur, hvor der er plads til at både sorg, glæde og helt almindelig hverdagsting kan fylde.
Idas barndomsveninder mødes stadig med hendes forældre. Det er blandt andet blevet til en fast sommerhus tur, hvor der er plads til at både sorg, glæde og helt almindelig hverdagsting kan fylde.

Psykolog Mette Westh fortæller, at man førhen så sorg som en række faser, der skulle gennemgås, for så at komme ud på den anden side, som den samme person igen. I dag ved man bedre.

- Vi reagerer enormt forskelligt på sorg, og der er mange, der svinger mellem en almindelig hverdag og så sorg. Derfor er det vigtigt, at man som pårørende til en, der har mistet husker at spørge ind en gang i mellem, fortæller hun.

Et særligt fællesskab

Det er ikke kun deres jævnaldrende, der sommetider har haft svært ved at forstå de to veninder. De har også oplevet, at deres familier ikke altid ved, hvordan de kan hjælpe. Det kan resultere i nogle kluntet og lidt akavet samtaler en gang i mellem, men det er faktisk helt normalt.

- Vi vil altid gerne prøve at fikse ting og hjælpe hinanden med at komme videre. Når det kommer til døden, så er der ikke noget, vi kan ændre, der er ikke en løsning. Derfor kan det være svært at snakke om, siger Mette Westh.

Se tredje afsnit af dokumentaren ''Dødskrydset'' her:

Hun siger, at det derfor kan være en stor hjælp at finde støtte i andre, der har oplevet noget lignende. Den støtte har Mette og Uyen også fundet, både i hinanden, men også i et helt andet fællesskab.

Efter Ida Philbert Vangsø Ottzen døde i 2018, har de bibeholdt en tæt kontakt til hendes familie. Hvert år tager de med hendes forældre og andre venner i sommerhus i et par dage. Følelserne kan bølge højt her, fra grådkvalte samtaler om sorg, over helt almindelig hverdagsting til sjove minder om Ida.

- Vi mærker sorgen lige så kraftig som den kærlighed vi har til Ida og lige så længe som resten af livet, vi skulle dele sammen. Vi ved kun, at vi med tiden bliver stærkere, så byrden og sorgen kan blive lidt nemmere at bære med sig videre i livet, fortæller Phuong Uyen Nguyen.

Tre gode råd til pårørende til en ung, der har mistet


20141104-103344-2-1920x1280we

play Havbrugsejer beskyldes for massiv forurening - nu begynder retsagen

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Mia Vester, kroniker

25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag

Lige nu
Vaccine

liveblog COVID-19 LIVE: Sundhedsstyrelsen anbefaler nu AstraZeneca til borgere over 65 år

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for