Vandskade gav politiker en fix idé - tidligere hjemløs er vild med den

Det skal være muligt at bo i en skurvogn, hvis man vil væk fra gaden i Aarhus, mener lokalpolitiker

01:47

VIDEO: Se indslaget, hvor Knud Mathiesen og Anders Nielsen sammen ser på mulighederne i en skurvogn.

En vandskade i Knud Mathiesens (DF) hjem har sat gang i en idé, som måske bliver til virkelighed, hvis byrådet bakker op.

Her fik han nemlig en idé til, at man kunne stille skurvogne til rådighed for hjemløse, som ellers ville sove på gaden. Da hans hjem blev ramt af vandskade, blev han og konen genhuset i haven i en skurvogn.

Læs også Samarbejde med Airbnb: Alle skal have del i kagen

Og der gik ikke længe før, han fik idéen.

- Ideen kom faktisk allerede weekenden efter, hvor vi fik stillet de her ting ind. Så tænkte jeg: hold da op, der vil da være mange mennesker, som vil være glade for at have det her, frem for at sove i en have eller en opgang eller på en bænk, fortæller Knud Mathiesen (DF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Nielsen er tidligere hjemløs, og i dag var han med ude for at se, hvordan sådan en skurvogn kunne se ud. Og han byder idéen velkommen.

Så tænkte jeg: hold da op, der vil da være mange mennesker, som vil være glade for at have det her.

Knud Mathiesen (DF), Aarhus Kommune 

- Jeg tror, at der er rigtig mange, der ville synes, at det er en fed idé, og som vil kunne få udbytte af det. Så ville man få fokus lidt væk fra ens problemer, og de ting man slås med på gaden. Man kunne få lidt ro på, siger han.

Svært at bo alene

Problematikken har i Knud Mathiesens øjne ofte været, at man har tilbudt hjemløse en lejlighed, som de ikke føler sig tilpas med at være i.

- Det er det alle siger. Det der med at bo i en lejlighed, det kan de ikke holde ud at være. Vi skal jo ikke have lejligheder til at stå uden at blive brugt. Man skal da snakke med de mennesker om, hvad de gerne vil. Og de vil gerne være sammen med andre mennesker, mener han.

Jeg kunne ikke holde ud at være i min lejlighed de første tre år.

Anders Nielsen, tidligere hjemløs, Aarhus 

Det er en problematik, som Anders Nielsen godt kan nikke genkendende til.

- Når man bor på gaden eller i fængsel, så er man altid sammen med nogen. Når man pludselig får en lejlighed, så er man alene. Jeg kunne ikke holde ud at være i min lejlighed de første tre år, fortæller han.

Det er en skurvogn som denne, der vil kunne huse op til to beboere med en seng i hver ende. 

Derfor ønsker Knud Mathiesen, at man kan finde områder, hvor der er plads til at opstille 6-8 skurvogne, som kan skabe et mindre fællesskab for tidligere hjemløse.

Det er syv år siden, at Anders Nielsen fik sin lejlighed, men det er ikke længe siden, at han for alvor begyndte at indrette sig.

- Jeg kunne ikke lide at være alene, og jeg følte mig indelukket. Jeg havde jo en lejlighed, som var guld værd, så jeg måtte også leve lidt op til det. Men det tog lang tid, forklarer Anders Nielsen.

Mathiesen lover at kæmpe

Ud over muligheden for at skabe et lille fællesskab med skurvognene, så vil det ifølge Knud Mathiesen også blive billigere for beboerne, end hvis de blev tilbudt en almindelig etværelses lejlighed.

- Hvis sådan en vogn koster 150.000 at lave, så snakker vi en pris på 1000-1200 kroner om måneden. Og så kommer der selvfølgelig lys og lignende oveni, udtaler han.

Knud Mathiesen og Anders Nielsen får en snak ved bordet i den skurvogn, som Knud Mathiesen og konen har indrettet som et lille hjem. 

Anders Nielsen er ikke i tvivl om, at han selv ville tage imod et sådan tilbud.

- Jeg synes, at det er en vildt god idé. Jeg ville selv være sprunget på med det samme, hvis jeg var blevet tilbudt det her, inden jeg var blevet tilbudt min lejlighed dengang, siger han.

Jeg håber, at der er nogen, der får udbytte af det, og det ikke bare bliver snak

Anders Nielsen

Knud Mathiesen lover, at han vil kæmpe for, at idéen kan blive til virkelighed.

- Vi skal have møde i socialudvalget i aften. Og der vil jeg følge det til dørs, fordi der skal laves en masterplan om hjemløse. Der mener jeg, at man skal tænke noget som dette her ind. Det her det er jo et rigtig godt tilbud.

Læs også Hjemløse til nytårstaffel: Menuen er den samme som dronningens

Den lovning, håber Anders Nielsen, vil blive realiseret.

- Jeg håber, at der er nogen, der får udbytte af det, og det ikke bare bliver snak, som det sker af og til. Jeg håber, at der sker noget meget snart. Jeg tror, at mange vil kunne få brug for det, siger han.