Vandrefalke yngler på østjysk grund: Nu frygter Jørgen, at de bliver stjålet

Et mystisk brev på engelsk har fået Jørgen Terp til at bekymre sig om vandrefalkene på Aarhus Havn. Dansk ornitologisk forening bekræfter, at der findes et sort marked for vandrefalke.

For nogle dage siden modtog Jørgen Terp et brev fra en udenlandsk mand. Han skrev på engelsk og spurgte ind til vandrefalkene på Aarhus Havn.

- Han skrev tillykke med vandrefalkene på Aarhus Havn, og i øvrigt så kunne han godt lige tænke sig at få lidt mere at vide om dem. Jeg var dybt rystet, fortæller Jørgen Terp til TV2 ØSTJYLLAND.

Jørgen Terp har den seneste tid brugt fire til fem timer om dagen på at sætte reder op til vandrefalke på Aarhus Havn. Og helt usædvanligt yngler vandrefalke lige nu i Aarhus - noget som i sig selv er meget opsigtsvækkende på dansk jord.

- Det værste, der kan ske er, at de mister livet. Noget andet er selvfølgelig, hvis ungerne bliver stjålet, siger Jørgen Terp.

VIDEO: En falkeentusiast fra Aarhus oplevede for nylig at få en henvendelse - efter sigende fra en udenlandsk sheik - vedrørende hans falke. Nu er han bekymret for, om nogen kommer og tager de fugle, han går og passer så meget på.

Sort marked for vandrefalke

Jørgen Terp har fået undersøgt, hvem afsenderen af brevet er.

- Jeg har fået én til at kigge lidt nærmere på den person, der sendte brevet. Og den udenlandske afsender af brevet har en kæmpestor falkegård i Saudi-Arabien. Der er et billede, hvor han har 50 falke stående på borde med 30 til 40 centimeters snor omkring benene. De er til salg, siger Jørgen Terp.

Dansk ornitologisk forening bekræfter, at der findes et sort marked for vandrefalke. Ifølge foreningen sker det hvert år at falke rundt omkring i verden bliver stjålet i naturen – for at tyvene kan sælge dem videre til opdræt.

- I Syd- og Sydøsteuropa har falkonerer simpelthen plyndret rederne. Det ryster mig. Jeg holder virkelig meget af naturen, siger Jørgen Terp.

Sådan ser der ud i falkeparrets rede.

Kan der ikke bare være tale om, at afsenderen af brevet blot er en mand, der er falkoner og interesseret i falke, og som stiller dig de her spørgsmål af ren interesse?

Han har en hel farm, og så er det jo noget kommercielt. Så er det forretning, vi snakker om. Så er det penge, siger Jørgen Terp.

Falkeparret på havnen er nu sikret godt på bag et hegn, og der er kameraer ved reden, så man kan holde øje med aktiviteten.

- Aarhus Havn er meget sikker, og der er kun ganske få, der kan komme derind, siger Jørgen Terp.

Han er dog stadig bekymret for, at vandrefalkene ender med at blive stjålet fra havnen.

Untitled design (17)

play Sportschef er stolt af Sara Slott: - Den perfekte idrætsudøver!

3efa438d-ecd6-4e06-9370-231aedf766d9

Gode chancer for sol tirsdag

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

Dagens mest læste