Væk med parkeringspladser og ind med træer, græs og bænke

Det nye Bispetorv i Aarhus blev i dag indviet efter en renovering

01:25 Luk video

Aarhus har mange fliser, brosten og kilometer asfalt. Nu har aarhusianerne så også fået en smule mere græs og flere træer midt i byen.

Gennem de seneste tre måneder har Aarhus Kommune arbejdet på at få forvandlet Bispetorv fra parkeringsplads til et grønt byrum med plads til afslapning og kulturelle oplevelser.

Kommunen har blandt andet fået plantet 120 træer og lagt græs, som skal erstatte torvets parkeringspladser:

- Jeg synes, vi mangler grønne rum midt i vores by, siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz om det nye Bispetorv.

Bispetorv er en af Aarhus' centrale gennemgangspladser og er et bindeled mellem Strøget og Store Torv ved domkirken.

I takt med, at byen er vokset er fornyelsen af torvet kun blevet endnu vigtigere, fortæller Kristian Würtz og henviser til byggeriet af byggeriet på Aarhus Havn såsom Dokk1.

Pusterum i byen

- Nu har vi indrettet det sådan, at man kan tage en pause med ungerne, når man er ude at handle, og vi kan få udeservering om sommeren.

Planen er også, at Bispetorv skal kunne tages i brug i forbindelse med koncenter, teaterforestillinger og andre udendørsarrangementer i samarbejde med eksempelvis naboerne Aarhus Teater og Aarhus Domkirke.

Når græs og træer ind, må biler også ud. Kommunen har derfor flyttet parkeringen væk fra torvet, hvilket har ført til flere bekymrede henvendelser fra bilister:

- Vi har sørget for at lave mere korttidsparkering på den anden side af domkirken, så tingene kan gå op i en højere enhed, siger Kristian Würtz.

Ombygningen af Bispetorv har kostet Aarhus Kommune knap seks millioner kroner.

Du kan se, hvordan det nye Bispetorv ser ud efter forvandlingen og høre, hvad en række borgere mener om det i videoen øverst i artiklen.

Vil lave teater på Bispetorv