V om uro på Klostertorv: Flyt fikserum og nedlæg busskure

Venstre i Aarhus Kommune vil have de hjemløse væk fra Klostertorv, som de i dag bruger i stor stil som tilholdssted

Hjemløse i Aarhus skal flyttes væk fra Klostertorv, hvis det står til Venstre. Arkiv

Gennem mange år har området omkring Klostertorv i det centrale Aarhus været plaget af en stor koncentration af hjemløse og udsatte borgere, der larmer og skaber utryghed. Nu kommer Venstre med et løsningsforslag på de akutte problemer.

- Kaosset ved Klostertorvet er til gene for borgerne og erhvervslivet. Det skal vi til livs. Lige nu behøver de hjemløse ikke bevæge sig væk fra området, fordi man har samlet sovepladser, madtilbud og fikserummet her. Det er et problem, siger medlem af Socialudvalget i Aarhus Kommune, Lene Horsbøl (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi foreslår derfor nu, at busskure rives ned, og fikserummet flyttes til Sydhavnen. Det kunne løse nogle af problemerne på den korte bane.

Lene Horsbøl, Venstre

Også de mange busskure på torvet er ifølge politikeren et problem, fordi de bruges som opholdssted for de udsatte borgere.

- Vi foreslår derfor nu, at busskure rives ned, og fikserummet flyttes til Sydhavnen. Det kunne løse nogle af problemerne på den korte bane, og så skal der laves en bedre langsigtet strategi, siger Lene Horsbøl.

02:10

I juli blev de såkaldte hellesteder i Aarhus indført, men har ifølge Venstre endnu ikke været en succes. 

Luk video

For nylig vedtog alle politikerne i Aarhus Kommune at forsøge sig med den såkaldte Odense-model, hvor hellesteder for de hjemløse rundt om i byen skulle bryde op i dynamikken.

- De har desværre ikke været en succes, fordi de udsatte stadig bare kan blive ved Klostertorv, og det er ikke hensigtsmæssigt. Tankerne bare Odense-modellen er fine, men eksekveringen har været dårlig, mener Venstre-politikeren.

Læs også Kommunen indsætter gadebus for socialt udsatte

Hun slår samtidig fast, at det blot er på den korte bane, at fikserummet skal ligge ved Sydhavnen, og busskurene skal nedlægges.

En forsker i hjemløshed fra Københavns Universitet tror da heller ikke på løsningen på den lange bane.

- Det, der kan hjælpe de hjemløse og dermed løse problemerne, er støtte og boligtilbud. Der er ingen undersøgelser, som viser, at det hjælper noget at flytte rundt på deres tilbud, siger forsker på Københavns Universitet, Sandra Nilsson, til TV2 ØSTJYLLAND.

01:22

I april valgte forretningsdrivende ved Klostertorv at gå sammen om at hyre private vagter til at skabe mere ro i området. 

Luk video

I København har man forsøgt sig med såkaldte skæve boliger i en slags hjemløsesamfund, hvor 12 små huse uden for bymidten tilbydes til udelukkende udsatte borgere.

- Desværre har heller ikke det vist sig som en holdbar løsning, da de udsatte bliver holdt her og aldrig for alvor kommer videre, forklarer Sandra Nilsson.