Unge vil være hekse

Urter, heksekedler og magi er populære blandt danskerne. Tendensen vil fortsætte, mener århusiansk religionsforsker.

Rundt om i landet dannes der flere og flere nye heksegrupper, hvorprimært unge mennesker mødes, skriver Urban.

- I de seneste år har hekseri for alvor haft vind i sejlene, og tendensen vil nok fortsætte nogle år endnu, siger religionsforsker René Dybdal Pedersen fra Aarhus Universitet.

Tv-serier og film om hekse og magi har været med til at gøre hekseriet populært.

- Der findes snart ikke den folkeskole, der ikke har sit eget coven(heksegruppe red.) for tiden. Mange mister hurtigt interessen igen,men enkelte hænger ved og opdager, at der er andet og mere i at væreheks, end de ser i fjernsynet, siger Tina Weiss, der selv har været heks i 10 år og bestyrer Troldmosehus, som er en online heksegruppe med cirka 500 medlemmer.

Organiseret i smågrupper

Ingen ved præcist hvor mange unge hekse, der findes rundt om i landet,for de er organiseret i et utal af smågrupper og netværk.

Men René Dybdal Pedersen anslår, at omkring 4.000 mennesker har en eller andenform for hedensk hekseri som deres religion.

- Hekseriet rammer plet blandt især de unge. Mange unge mangler et sted at udleve deres religiøsitet, og de traditionelle religioner bliveropfattet som for støvede, tunge og autoritære. Hekseri handler om naturens kræfter, og det kan ses som en modreaktion til den abstrakte højstemthed, vi blandt andet kender fra kristendommen, siger religionsforskeren.

Også hos 'Det ukendtes Boghandel' i København, som forhandler bøger om det alternative, mærker man den stadigt stigende interesse for hekse. Bøger som 'Heksens Håndbog' og 'Lær at praktisere Wicca' erstorsællerter, oplyser boghandlen til Urban.

Moderne hekseri er en anerkendt trosretning i flere lande, blandtandet USA, Canada og Australien.

- Det ville den sikkert også godt kunne blive herhjemme. Men det villekræve en organisering og formalisering, som måske ville ødelægge nogetaf det grundlæggende attraktive ved religionen i dag, vurderer René Dybdal Pedersen.

Kilde: Urban