Unge får gode råd: Sådan bør du gøre på nettet

Hvordan opfører man sig ordentligt på de sociale medier, og hvad bør man absolut ikke gøre? Unge får digitale fif

03:13

Man kan komme gruelig galt afsted på de sociale medier, hvis man ikke tænker sig om.

I denne uge er Aarhus vært for flere arrangementer i forbindelse med Internet Week Denmark, hvor målet er at klæde de unge bedre på til at kunne håndtere de muligheder og faldgruber, som den digitale tidsalder giver.

Fredag var det elever fra 8. klassetrin, der blev klogere.   

Man kan godt komme til at tale til hinanden på en måde, som man aldrig kunne finde på, hvis man står ansigt til ansigt. Det er nogle af de emner, vi gerne vil have, at de unge forholder sig til.

Maja Kalhke Lorentzen, techaktivist

Techaktivist Maja Kalhke Lorentzen mener, at vi alle har meget at lære, når vi optræder i det digitale univers.   

- Det er rigtig vigtigt, at alle – ikke kun unge, men også voksne - begynder at interessere sig mere for privatliv på nettet i forbindelse med den moderne teknologi, der bliver mere og mere almindelig, siger hun.

Maja Kalhke Lorentzen mener, at vi generelt skal tænke over, hvordan vi kommunikerer med hinanden, når det foregår via de sociale medier eller smartphonen.

- Vi tænker ikke altid over, hvordan vi taler til hinanden og opfører os over for hinanden. Man kan godt komme til at tale til hinanden på en måde, som man aldrig kunne finde på, hvis man står ansigt til ansigt. Det er nogle af de emner, vi gerne vil have, at de unge forholder sig til, siger hun.

Maja Kalhke Lorentzen.

Rigtig klamt

Homa Maria Hutak er en af de unge, der deltog fredag. På programmet var der blandt andet aktiviteter, som illustrerede, hvor let det er at komme galt afsted på nettet. 

- Det er meget skræmmende. Rigtig klamt. Det er ikke særlig rart at vide, at folk kan gøre sådan noget, siger hun.

 

Fremover vil Homa Maria Hutak tænke sig mere om, når hun surfer rundt.

- Jeg tror, at jeg skal være lidt mere forsigtig på nettet, siger hun. 

Maja Kalhke Lorentzen er sikker på, at nettet og sociale medier fremover vil fylde meget. Derfor handler det om at tage nogle forholdsregler. 

- Jeg tror, at de unge vil nikke genkendende til, at deres smartphone nærmest er en del af dem selv, og det kommer ikke til at ændre sig. Som forældre er vi nødt til at gå ind på den præmis, at sådan er det – det er ikke bare verden, der er af lave, siger hun.

Øverst kan du høre Maja Kalhke Lorentzen fortælle mere om det fornuftige liv på nettet. Nedenfor fortæller Homa Maria Hutak om fredagens oplevelser. 

00:42 Luk video