Unge drikker efterårsferien væk

De unge går amok, når de drikker i forbindelse med ferier, mener rusmiddelekspert. Diskoteker i bl.a. Århus holder åbent hele ugen.

'Efterårsferien er over os, og nu skal der festes :-)'.

Sådan byder Australian Bar i København velkommen til en efterårsferie i alkoholens tegn. Allerede i søndags indledte diskoteket efterårsferien med at holde åbent til klokken fem. Australien Bar er ikke alene. Landet over holder en række diskoteker ekstraordinært åbent for at tiltrække unge, viser en rundringning, metroXpress har foretaget.

- Optakten i søndags var god, og vi forventer, at det fortsætter ugen ud. Ingen skal jo op og i skole, siger bestyrer på Australian Bar Anne Toft Pedersen.

I Århus er Social Club med på efterårsbeatet. Særarrangementer for unge studerende mandag og tirsdag skal øge omsætningen.

- Vi forventer et pænt rykind. De har ikke andet at tage sig til, og de unge mennesker, som stadig bor hjemme, har penge nok,« siger indehaver PH Nielsen til metroXpress.

Også Craizy Daisy i Horsens og Haderslev holder mere åbent end normalt.

- Vi har normalt åbent fredag og lørdag, men i efterårsferien holder vi også åbent mandag og torsdag. De unge har jo fri fra gymnasiet, handelsskolen og teknisk skole. Vi forventer en travl uge, hvor de unge gi'r den gas, siger Crazy Daizy-bestyrer i Horsens Flemming Jensen og tilføjer:

- Men det bliver ikke sent mandag og torsdag. Der lukker vi senest ned klokken fem.

Sébastien Tutenges, forsker og ph.d.-studerende ved Center for Rusmiddelforskning, efterlyser mere forskning i unges alkoholvaner i forbindelse med ferier.

Hvorfor drikker unge mere, når de har ferie?

- Ferie og alkohol hænger nøje sammen både for danske unge og ældre. De seneste somre har jeg været på feltarbejde i Sunny Beach. Dernede taler mange af de unge om, at deres ferie går ud på at 'give den gas', 'fyre den af' og 'gå amok'. Målet er ikke kulturelle oplevelser, dannelse eller god mad, men snarere at opnå intense tilstande af rus. De vil langt væk fra den normale hverdagsbevidsthed - og de har pengene til det. Den slags festturisme til destinationer i syden er vokset i popularitet i de seneste årtier. Til gengæld ved vi ikke meget om, hvor meget danske unge drikker, når de holder ferie i Danmark. Visse diskoteker holder mere åbent i efterårsferien, og det er der nok en grund til.