Unge bliver ofte snydt på nettet: Ny konkurrence skal sikre dem bedre mod svindel

En videokonkurrence udarbejdet af Aarhus Kommune og Østjyllands Politi skal sikre, at de unge i fremtiden ikke bliver snydt af svindlere på nettet.

Undgå svindel på nettet, og vind en tur i biffen – sådan lokker Østjyllands Politi og Aarhus Kommune med deres nye videokonkurrence.

En videokonkurrence, der går ud på, at skoleelever i Aarhus Kommune skal sende en video på maksimalt 60 sekunder, hvor de kommer med deres bud på, hvordan man undgår at blive snydt på nettet. 

Det er målet med konkurrencen, at de unge skal få nogle konkrete redskaber, de kan bruge, når de handler ind på nettet, så de ikke bliver snydt af svindlere.

For selvom de yngre generationer er vokset op med internettet lige ved hånden, så bliver de alt for ofte narret af falske reklamer og hjemmesider. 

- Det er lidt skræmmende, synes jeg, for de er blevet så gode til det nu, at det er blevet svært at gennemskue, hvad der er sandt og falsk, siger Nicklas Aaberg Warncke, der går i 9. klasse på Skødstrup Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet og digital svindel stiger år for år, og det går ifølge Østjyllands Politi ofte ud over de unge.

- Vi ved fra de mange anmeldelser, vi får, omkring økonomisk IT-kriminalitet, at det i rigtig mange af sagerne er unge mennesker, der er forurettede. Og det er der jo en vis logik i, da rigtig mange unge færdes meget på nettet, siger politiinspektør hos Østjyllands Politi, Michael Kjeldgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Politiinspektør i Østjyllands Politi, Michael Kjeldgaard, er glad for, at de sammen med Aarhus Kommune kan sætte fokus på, at unge skal være mere forsigtige, når de handler på nettet.
Politiinspektør i Østjyllands Politi, Michael Kjeldgaard, er glad for, at de sammen med Aarhus Kommune kan sætte fokus på, at unge skal være mere forsigtige, når de handler på nettet.

Sund fornuft og logisk tænkning er det bedste våben

- Vores bedste bud på, hvordan man undgår at blive snydt på nettet er, at man tænker logisk, og at man tjekker afsenderen på, hvem man køber af, siger klassekammeraterne Nicklas Aaberg Warncke og Christina Madsen fra 9. klasse på Skødstrup Skole i fællesskab.

De fire klassekammerater Nicklas Aaberg Warncke, Filippa Kirkemann Obel, Trajan Ørts og Christina Madsen har sammen tænkt lidt over, hvordan de tror, at man bedst undgår at blive snydt af svindlere på nettet.

- Man skal nok prøve at tænke over, om det egentlig giver mening, at de skal bruge ens kontonummer. Eller hvis man får en fantastisk pris på noget, giver det så mening, at de kan sælge det så billigt, eller er det bare, fordi de vil snyde dig, siger Nicklas Aaberg Warncke.

Og de fire klassekammerater har da også et bud på, hvorfor der er så mange unge, der lader sig snyde af falske reklamer og hjemmesider.

- Jeg tænker, at det kan have noget at gøre med, at mange unge ikke tænker det lige så meget igennem, som forældre eller voksne gør. De kan nok bedre finde på lige at tjekke Trustpilot for at være sikre på, at det, de køber, nu også er reelt, siger Filippa Kirkemann Obel til TV2 ØSTJYLLAND.

Østjyllands politi og Aarhus Kommune laver videokonkurrence for unge om kriminalitet på nettet. Selv om unge er IT-indfødte, så bliver de snydt i stor stil på nettet.
Sigurd har siden april været igennem diverse undersøgelser for at få svar på, hvad han fejler

Hvad er der galt med min baby? Mor søger hjælp på Instagram

Mesballe Forsamlingshus lider under forsamlingforbuddet

play Forsamlingshuse i forfald: Ordrebøger er halvtomme

20170929-092833-4-1920x1280we

play Rådmandens store frygt: Regeringen indfører cykelkaos med ny lov

Mads Stubkjær Madsen

playUnge vil have ny fest for mangfoldighed: Politikerne siger nej

Randers FC

playRanders tager sjælden sejr i Parken

Plejehjem

playØstjysk kommune har Danmarks højeste smittetryk: Plejehjem er arnested