Unge besatte ejendom i to dage: - Det er helt ude i hampen
Helt ude i hampen eller en fin happening? Der er solid politisk uenighed i Aarhus om, hvad man skal mene om, at en gruppe unge tidligere på ugen besatte en ejendom i byen.
Det vakte en vis opsigt, da en gruppe unge tirsdag indtog et tidligere hostel i Havnegade 20 i Aarhus og bekendtgjorde, at de havde besat det.
BZ’ernes Boligforening kalder de sig med henvisning til deres protest over, hvad de mener er for høje lejepriser på studieboliger i Aarhus.
Livet som besættere sluttede onsdag aften midt i spisetid for de ni unge, da betjente fra Østjyllands Politi satte de unge på gaden, i en aktion som politiet betegnede som ”gennemført uden dramatik”.
Læs også
Dagen derpå har TV2 ØSTJYLLAND spurgt fire af byens partier om, hvad de egentlig siger til de unges aktion, og det er der ganske forskellige holdninger til, lader de fire forstå.
Rådmand Steen Stavnsbo (C) påpeger i et skriftligt citat, at man skal respektere andres ejendom og ikke tage ophold uden at have fået lov.
- Faktum er, at vi ikke mangler ungdomsboliger i Aarhus. Faktisk har vi tomme ungdomsboliger stående flere steder […] Jeg vil anbefale de husvilde unge mennesker at tage et kig forbi ungdomsboligaarhus.dk, siger rådmanden for Teknik og Miljø.
Ikke forbudt at tage et job
Også byrådsmedlem for Venstre Gert Bjerregaard har svært ved at finde fornuft i besættelsen af det tidligere hostel, som Aarhus Kommune ejer.
- Jeg synes, det er helt ude i hampen. Jeg kan konstatere, at man opponerer imod husleje. Jeg synes faktisk, vi har nogle fornuftige huslejer. Også til ungdomsboliger i Aarhus. Og så er det jo ikke forbudt at tage et ekstra job, hvis man ikke kan få tingene til at hænge sammen.
Læs også
På den modsatte side af holdningsspektret finder man Lone Degn, talsperson for Enhedslisten i Aarhus, som kalder aktivisternes besættelse for en happening.
- Det er en fin happening, der gør os opmærksom på et ret stort problem. De har hængt bannere ude på forsiden af huset, og det er jo et statement, som viser at de gerne vil synliggøre over for byen og over for politikerne, at der er et problem, siger Lone Degn og uddyber:
- Det hænger jo ikke sammen, når man har en lav indkomst som studerende, så derfor synes jeg, de har en meget væsentlig pointe, og jeg synes egentlig, den her, som jeg betragter som en civil ulydighedsaktion, minder os om noget, vi skal gøre noget ved.
Beklager tom bygning
Også hos Steffen Wich, socialdemokratisk byrådsmedlem, møder de unge en smule forståelse.
- Jeg har det helt fint med, at folk markerer og laver happenings, events og lignende, hvis man har noget på hjerte, siger Steffen Wich, der dog også påpeger, at det har en konsekvens.
- Hvis man vælger at forbryde sig mod lovgivningen, jamen så har vi jo retssystemet, og så må man tage følgerne, siger byrådsmedlemmet for Socialdemokratiet.
Læs også
Både Steffen Wich og Gert Bjerregaard strækker sig dog så langt, at de beklager, at den kommunalt ejede bygning har stået ubrugt hen i to år.
- Jeg medgiver, at vi har bygninger, der tager for lang tid inden, de bliver omsat, men det er klart, at der er en plan, og den her bygning skal vi jo have videre, siger Gert Bjerregaard.