Undrer du dig også? Derfor stinker der af gas i midtby

Lugten er ikke farlig og forventes at forsvinde i løbet af tirsdagen.

Hvis du har måttet lægge sans til en fæl lugt af gas i Aarhus C tirsdag, er du ikke alene. Mange beboere har nemlig bemærket stanken i løbet af dagen.

Men du skal ikke være bekymret. Det forsikrer Østjyllands Brandvæsen over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Der er ikke noget farligt i det, men lugten er selvfølgelig møg-ubehageligt og generende for beboere og andre, der opholder sig i midtbyen, siger Steen Bøje, operationschef hos Østjyllands Brandvæsen. 

Der er nemlig hverken tale om et gasudslip eller en brand i Aarhus C, men derimod en ildelugtende tankfuld fiskeensilage på havnen, der er gået i gæring.

Stank fra en tank

Fiskeensilage er typisk fiskeaffald, som er konserveret i syre, og når det gærer, kommer der fortrængningsgas, som er det, der lugter fælt.

Østjyllands Brandvæsen kender ikke den præcise lokation, men fortæller, at det drejer sig om en 2000 kubikmeter stor tank på Aarhus Havn. 

Operationschefen ved endnu ikke med sikkerhed, hvorfor lugten er opstået.

- Lugten er jo kommet ud på en eller anden måde. Om det er i forbindelse med et læk eller en åben lem eller andet, skal jeg lade være usagt, siger Steen Bøje.

Vil forsvinde i løbet af tirsdag

Gentagne meldinger om lugt af gas fra beboere i midtbyen fik Østjyllands Brandvæsen til at rykke ned i byen flere gange i løbet af tirsdagen. Steen Bøje fortæller, at man kunne lugte sig frem til, at stanken kom fra havnen.

Tirsdag formiddag har man tilsat syre til tanken for at sænke ph-niveauet og for at få lugten til at stoppe. Nu er man i gang med at tømme tanken og få kørt det væk i lukkede tankvogne.

- Når det er sket, bliver tanken rengjort, og så skulle det gerne være ovre, siger operationschefen.

Lugtgenerne skulle altså gerne stoppe i løbet af tirsdag, og Steen Bøje har indtryk af, at det allerede er blevet bedre.

- Det er noget tid siden, vi har hørt noget fra borgere nede i midtbyen, siger han.  

Virksomheden, der ejer den stinkende tank, har flere andre tanke med fiskeensilage, hvor der ikke er nogen problemer, og man har ikke oplevet tilsvarende problemer tidligere. Virksomheden har ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor problemet er opstået. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.