Undgå unødvendig behandling

Godt nyt til patienter med prostatakræft

Mange patienter bliver unødvendigt behandlet for prostatakræft, hvilket kan give bivirkninger.

Men nu er Aarhus-forskere ved at knække koden, så man hurtigere kan fastslå, om sygdommen kræver behandling, eller om man kan nøjes med at observere patienterne.

Forskerne har fundet en ny kemisk ændring i prostatakræft, der på sigt vil kunne udnyttes til at sikre en mere målrettet og individualiseret behandling af sygdommen.

- Vi har taget det første og vigtige skridt, og vi har fået en ny og bedre forståelse for godartet og ondartet prostatakræft, siger lektor Karina Dalsgaard Sørensen, Molekylær Medicinsk Afdeling i Aarhus, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Mere end 4.000 mænd rammes af prostatakræft hvert år i Danmark. I dag opdages prostatakræft ofte tidligt, men de tidlige undersøgelser kan ikke skelne sikkert mellem ondartet prostatakræft, der kræver hurtig behandling, og godartet prostatakræft, som en mand vil kunne leve med i resten af sit liv uden betydelige symptomer.

Undgår bivirkninger

Det betyder, at mange mænd i dag opereres for prostatakræft, også i tilfælde hvor det ikke er nødvendigt.

Derfor lever disse med bivirkningerne fra en behandling, som de reelt ikke havde brug for eller gavn af.

De typiske bivirkninger efter operationen er manglende kontrol med vandladning og impotens.

- Vi ved det ikke præcist, men man kan frygte, at mere end 1.000 mænd årligt bliver behandlet unødvendigt, siger Karina Dalsgaard Sørensen.

Men det kan man i fremtiden måske undgå.

Projektet med at kunne klarlægge tidligere, hvorvidt prostatakræften er ondartet eller godartet, er endnu ikke færdigt, men målet er klart.

- På sigt skal vi udvikle en test, som lægerne kan foretage på patienter med prostatakræft. Testet skal på et tidligt tidspunkt kunne vise, om sygdommen er ondartet, og dermed kræver behandling, eller om den er godartet, så man derved kan nøjes med at observere patienterne, siger Karina Dalsgaard Sørensen.

I løbet af de næste par år fortsætter hun og kollegaerne arbejdet, hvor undersøgelsen skal overføres til blod- og urinprøver.