Undervandsorkester mistede alt efter vandskade - nu vil de spille igen

En konkurs ødelagde et livsværk, men nu håber det usædvanlige orkester at genopstå med støtte fra fans og følgere.

En løs slange i et akvarium kostede sidste år det aarhusianske undervandsorkester Between Music alt. Efter en længere forsikringssag blev det erklæret konkurs. 

Men nu vil det usædvanlige orkester kæmpe sig op til overfladen igen.

Musikerne, der er kendt over hele verden for sine koncerter under vand, forsøger i øjeblikket at samle penge ind, så de kan tage ud at spille igen, fortæller Robert Karlsson, der var med til at danne orkesteret i 2012.

- Vi håber, at vi kan rejse os igen efter denne her frygtelige konkurs. Vi har mange fans og følgere, der gerne vil hjælpe, og derfor har vi valgt at lave en crowdfunding, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Between Music består af fem musikere og har turneret siden 2016.
Between Music består af fem musikere og har turneret siden 2016. Foto: Charlotta de Miranda

Orkesteret, der også er et kunstprojekt, synger og spiller på specialbyggede instrumenter under vandet i store vandtanke. Det har de gjort gennem mange år, men til en koncert for tre år siden, gik det galt. 

Skader for 4,7 millioner

Den skæbnesvangre koncert foregik på et museum i Tyskland i 2019. Her havde orkesteret på grund af en række søjler ikke mulighed for at tage deres normale sikkerhedsforanstaltninger. 

quote Det er et livsværk, vi har bygget op, og det er forfærdeligt, at alt bliver taget fra en.

Robert Karlsson

Musikerne spiller, mens de er sænket ned i nogle store akvarier, der normalt er placeret på en sikkerhedsbakke - netop for at undgå lækager. 

- Så var der en nat, hvor en slange løsnede sig, og der løb 1500 liter vand ud på gulvet og ned i den restaurant, der lå under, siger Robert Karlsson. 

- Vi har aldrig haft en skade før eller efter. Vi har altid denne her bakke, der kan samle op, hvis der sker noget.

Her kan du høre, hvordan undervandsorkesteret lyder:

Køkkenet stod ikke til at redde, og da forsikringen mod forventning ikke ville dække skaden, der løb op i 4,7 millioner, skabte det store økonomiske problemer for orkesteret. En stævning fra restauranten blev dødsstødet, og orkesteret blev erklæret konkurs i december sidste år.

- Det er et livsværk, vi har bygget op, og det er forfærdeligt, at alt bliver taget fra en, siger Robert Karlsson.

Søjlerne på museet forhindrede, at den store bakke, orkesteret normalt har under vandtankene, i at ligge der.
Søjlerne på museet forhindrede, at den store bakke, orkesteret normalt har under vandtankene, i at ligge der. Foto: betweenmusic.dk


Måtte aflyse koncerter i Norge og New York

Konkursen har betydet, at orkesteret har aflyst en koncert i Norge og sagt nej til en forespørgsel om at komme til New York.

Men der er lys forude. For de første donationer har allerede sikret, at orkesteret har kunnet købe deres instrumenter tilbage.

- Det er fantastisk, at vores specialbyggede instrumenter er reddet. Næste trin er at sørge for, at vi kan komme ud på turné igen, siger Robert Karlsson.

Orkesteret har rejst rundt og optrådt med undervandskoncerten AquaSonic.
Orkesteret har rejst rundt og optrådt med undervandskoncerten AquaSonic. Foto: Jens Peter Engedal

Håbet er, at det bliver muligt at spille til en festival i Schweitz, fortæller han.

Det er indtil videre lykkedes at indsamle lidt over 170.000 danske kroner. For at komme ordentligt i gang skal orkesteret dog gerne op omkring 300.000. 

Ifølge musikeren er det nemlig et omfattende og dyrt projekt at tage ud som undervandsorkester. Pengene skal derfor gå til forsikringer, bogholderi og juridisk rådgivning. 

Der er endnu ikke sat en slutdato for indsamlingen, men orkesteret håber, at nå målet inden for de næste uger, så det kan planlægge næste koncert på festivalen.