Ulla er den anden kvinde: Det er meget mere end en affære

Peter er gift med Lise, men er samtidig kæreste med Ulla. Det kunne lyde som en klassisk affære, men helt så enkelt er det ikke

På overfladen ligner Ulla Bangsund og Peter Teichmann fra Egå et par som mange andre, som de kommer gående hånd i hånd langs Skæring Strand.

Men det er de ikke. Peter er nemlig stadig gift med sin kone Lise, og ved siden af har han så kæresten Ulla.

Umiddelbart lyder det som en affære og utroskab, hvor Ulla er bedrageren, der har lokket ægtemanden i fordærv. Helt så simpelt er det dog langt fra. Peters kone Lise er nemlig blevet dement.

- Jeg tror, at det er et tabu. Men vi har ikke gjort det til et, det har vi bestemt ikke. Vi fortæller det. Jeg siger, at jeg er husmorafløser, griner Ulla Bangsund.

- Men jeg tror godt, at folk kan have svært ved det. Det er ikke normalt, det falder ud for normen. At være utro er ikke noget at reklamere med, fortsætter hun.

quote Jeg ville nok selv have taget afstand til det for tyve år siden, men i dag ville jeg ikke. Man kender jo ikke situationen. Det er meget let at dømme andre.

Ulla Bangsund

For det er vel nemlig det, som Peter er, og som hans nye kæreste har en stor del af skylden for.

Du har vel en affære med Peter?

- Ja, det har jeg vel. Og det nyder jeg. Jeg kan ikke se noget forkert i det overhovedet. Jeg har mere end en affære, jeg har et liv, lyder det fra Ulla.

Let at dømme andre

Én gang om ugen besøger Peter stadig sin kone på Demenscentret i Aarhus, og at hun stadig er en væsentlig del af Peters liv, rører ikke Ulla.

- Det har jeg det bestemt fint med. I starten var det dog hårdt, når Peter kom hjem, fordi han var så slået ud over at se sin kone sådan, siger hun.

Ulla Bangsund og Peter Teichmann nyder især at gå ture langs stranden og ved Egå Engsø.
Ulla Bangsund og Peter Teichmann nyder især at gå ture langs stranden og ved Egå Engsø.

Og så var både Ulla og Peter nok også en smule ængstelige over for omverdenens reaktion på deres forhold. Men alle har accepteret det – også deres familier.

- Der er i hvert fald ingen, der tør sige, at de har noget imod det. Jeg ved ikke, hvad de tænker, fortæller Ulla og fortsætter:

- Jeg ville nok selv have taget afstand til det for tyve år siden, men i dag ville jeg ikke. Man kender jo ikke situationen. Det er meget let at dømme andre.

Konen fylder ikke i hverdagen

Når man ser, hvor glade de to er blevet for hinanden, kan de færreste nok lade være med at tænke på, hvordan det mon så er at være Lise. Men hun fylder efterhånden ikke meget i deres hverdag.

- Lise er en del af Peter. Og sådan er det, men jeg kunne ikke have noget forhold til hende, jeg kender hende jo ikke. Hun fylder ikke i vores liv, lyder det fra Ulla, inden Peter supplerer:

- Du minder mig jo faktisk om, når det er onsdag, og så spørger du om, jeg ikke skal ud til Lise.

Fremtidens plejehjem, kaldes Huset Nyvang i Randers, er lavet for at skabe trygge rammer for demensramte borgere. Få en rundtur i videoen her. 

Peter og Ulla mødte hinanden på Skæring Lokalcenter, som han besøgte for at få en varm middag, efter at Lise var flyttet ind på demenscentret. På lokalcentret var Ulla frivillig, og så faldt de i snak. Resten er historie.

Og den dårlige samvittighed? Den har Peter lagt bag sig:

- Jeg ved, at Lise har det godt, der hvor hun er. Jeg har lært at leve med situationen. Det bliver aldrig det samme med Lise igen.  

 

Svært at tænke på skilsmisse

Han ærgrer sig over, at han ikke slog til med at passe sin kone, efter hun blev syg. Men Lise blev aggressiv og slog i frustration. Peter måtte kaste håndklædet i ringen og indstille sig på et andet liv.

Det andet liv blev med Ulla, og selv om det i begyndelsen var svært at give sig selv lov til at finde en ny, så har han nu lært at leve et nyt liv.

- Men jeg holder da stadig meget af Lise, og jeg kan godt få smilet frem på hendes ansigt, siger Peter.

quote Jeg ved, Lise har det godt, der hvor hun er. Jeg har lært at leve med situationen. Det bliver aldrig det samme med Lise igen.

Peter Teichmann

Og de er jo også stadig gift, selv om han nu også elsker Ulla.

Skal du så ikke en dag skilles fra Lise og giftes med Ulla?

- Jeg har ikke tænkt tanken dybere. Jeg synes, det er svært.

Skulle give sig selv lov

Under alle omstændigheder er han glad for, at han turde gøre, hvad han følte for i stedet for at sidde fast.

- Jeg har hele tiden i baghovedet, pas nu på dig selv, sørg for dit eget liv. Gør de ting, du har lyst til. Lise skal nok klare sig med de besøg, jeg også aflægger deroppe, siger Peter.

De råd har han også fået fra en demensrådgiver. En af dem er Anne Moeslund.

- Når nogen ikke længere kan leve i parforholdet, så skal de prøve på at få fyldt noget på andre steder. Og her rådgiver vi ikke om kærlighed og sex, men om almindelige menneskelige vilkår, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Anne Moeslund uddyber sine pointer i interviewet her. 

Det er vigtigt for en pårørende til en dement stadig at gå i byen, have en hobby og have samvær med andre mennesker, forklarer Anne Moeslund.

- Men de kan have svært ved at give sig selv lov til det, for de tænker, at de burde være ved deres ægtefælle hele tiden, siger demensrådgiveren.

Du kan møde Peter og Ulla i indslaget øverst på siden.

10 ADVARSELSTEGN PÅ DEMENS

Preben Bosse samler på livgardereffekter

play VIDEO: Prebens garage har et royalt præg: - Jeg har fået det ind med modermælken

Kattegatbro illustration

Lokal politiker: Konsekvenserne af en Kattegatbro skal undersøges nærmere

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Jacob Thage Museum Jorn

Museer presset af coronapas: Publikum udebliver

BTK Viby

Højgravid vinder DM i bordtennis

Syddjurs Kommune

Vigtigt smittetal stiger fortsat på Djursland

Dagens mest læste